Bugetul total al municipiului Brașov pentru 2024 este de 1.843.030.000,23 lei și este pus în dezbatere până în data de 9 februarie

Primarul Allen Coliban a prezentat, astăzi, 5 februarie, proiectul de buget pentru anul 2024, proiect care se află în dezbatere publică până în data de 9 februarie. Anul acesta, Brașovul are un buget record de aproape 1,9 miliarde de lei, cu 25% mai mare decât cel de anul trecut, la capitolul cheltuieli, buget construit pe venituri de 1,56 miliarde lei, la care se adaugă excedentul de anul trecut, fonduri care se regăsesc la secțiunea de dezvoltare, ce acoperă investițiile municipalității. Este al patrulea an consecutiv în care municipiul reușește să depășească bariera de 1 miliard de lei la capitolul de venituri, anul acesta având o creștere de peste 300 de milioane de lei față de anul trecut.

Și în acest an proiectul de buget este construit pe dezvoltarea orașului, zona de investiții fiind prioritară în cadrul capitolului de cheltuieli. Cea mai mare parte a finanțării pentru aceste proiecte de investiții sunt fondurile nerambursabile atrase de la Uniunea Europeană sau de la bugetul de stat. De exemplu, doar valoarea proiectelor cu finanțare de la UE aflate în derulare în acest an se ridică la 899,3 milioane de lei.

2 Buget general sectiuni de functionare si dezvoltare

3 Buget general detaliat

4 2024-Institutii buget local

5 2024-Proiect buget unități de învățământ

6 2024-Servicii socio-medicale DAS

7 2024-Gospodarirea orasului

8 2024-Proiecte cu finantare UE

9 2024-Proiecte împrumuturi PNRR

10 2024-Proiecte nerambursabile PNRR

11 Prezentare buget 2024 A

12 2024-Institutii bugetul de venituri proprii si subventii

13 Buget local sectiunea dezvoltare

14 Buget centralizat al creditelor interne

15 Buget centralizat al fondurilor externe nerambursabile

16 Buget centralizat venituri proprii si subventii

Bugetul pentru 2024 propus Consiliului Local este un buget record pe partea de venituri și pe partea de cheltuieli. Am ajuns la aproape 1,9 miliarde de lei pentru proiectele Brașovului. Și acest buget este unul consistent pe capitole precum Transporturi, Cultură, Învățământ, Educație, dar și Mediu. Este un buget care cuprinde toate ambițiile Brașovului și ale brașovenilor în privința proiectelor mari, dar și sume consistente pentru tot ceea ce înseamnă funcționare și gospodărire. Nu există o singură prioritate, în top 5 sunt transporturile, capitolul de locuințe, cultură, învățământ și protecția mediului. Tot capitolul mobilitate are sume consistente, în primul rând pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Pe de altă parte, avem bugete record și pentru învățământ, pentru tot ceea ce ține nu doar de infrastructură și investiții în infrastructură, cât și pentru reparații și ce ne solicită școlile“, a declarat primarul Allen Coliban.

Primarul a prezentat astăzi  fiecare program de dezvoltare a orașului și proiectele propuse pentru a îndeplini aceste programe.

Pentru acest an, municipiul Brașov are deja în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare de 900 de milioane de lei, cărora li se vor adăuga proiectele finanțate din surse ale bugetului de stat, prin Compania Națională de Investiții sau Administrația Fondului pentru Mediu.

Printre proiectele care se vor încheia sau se derulează în acest an sunt și: finalizarea lucrărilor de construire a căminului pentru elevii din învățământul dual, a terminalului RATBV de la gara Brașov, a parcului fotovoltaic, a nocturnei de pe pârtiile Lupului inferior și Drumul albastru, a traseelor pentru biciclete care leagă cartierele Răcădău, Astra, Florilor, zona gării cu centrul civic. Printre proiectele aflate în diferite faze de implementare sunt 6 grădinițe noi: Noua, Stupini, Tractorul (Socec, Coresi), Astra, Bartolomeu; 4 creșe noi: Tractorul (Socec, Coresi), Stupini, Bartolomeu; Campusul pentru învățământ dual, Sala Polivalentă, Park & Ride-ul din Bartolomeu, skate-parkul de sub pasajul Fartec și sania de vară.

Totodată, primăria așteaptă și răspunsurile de la ministerul sănătății cu privire la finanțarea celor două spitale, cel regional și cel de pneumoftiziologie și infecțioase, spitale pe care ministerul s-a angajat să le susțină. Pentru spitalul pneumo, ministrul Alexandru Rafila chiar a promis că va fi realizat cu un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, după ce a obținut finanțare prin PNRR, iar Ministerul Sănătății l-a scos de pe lista proiectelor finanțate

Municipalitatea va continua și în acest an atragerea de fonduri nerambursabile, cu prioritate finanțările prin Programul Operațional Regional, o componentă aparte fiind proiectele de regenerare a zonelor verzi pentru construirea de parcuri.

Ca și în anii trecuți, axele de dezvoltare ale orașului propuse de primarul Allen Coliban sunt următoarele: Brașovul educat; Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți; Brașovul pietonilor, bicicliștilor și al traficului relaxat; Brașovul verde și curat;  Brașovul dezvoltat armonios; Brașovul cultural; Brașovul prosper; Brașovul sportiv; Brașovul administrat corect.

Proiectul de buget este în dezbatere publică. Până în 9 februarie, brașovenii își pot exprima punctul de vedere cu privire la propunerea executivului, pe infopublice@brasovcity.ro. De asemenea, până în data de 6 februarie, ora 14.00, se pot înscrie, pe https://buget2024.brasovcity.ro/, la dezbaterea care va avea loc în data de 6 februarie, ora 16.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published.