Concert SoNoRo Conac în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea

Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea pentru un concert care va avea loc miercuri, 15 mai 2024, de la ora 19:00. Concertul va fi susținut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Alexandru Spînu (violă) și Cristiana Mihart (pian). În program, lucrări de Edward Elgar, Rebecca Clarke, Ernest Chausson, Frank Bridge, Gabriel Fauré, Fritz Kreisler, Béla Bartók și György Ligeti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ediția din acest an a turneului este intitulată „L’heure bleue”, titlul fiind inspirat de acel interval cu lumina albastră de la finalul zilei, în care predomină liniștea – un atribut esențial în spațiile de concerte.

Proiectul SoNoRo Conac a ajuns la ediția a XII-a și a reușit să pună pe harta culturală a României peste 120 de clădiri a căror istorie transcende timpul. Multe dintre aceste spații au fost consolidate în urma concertelor de muzică de cameră SoNoRo Conac – un gest prin care organizatorii și-au dorit să atragă atenția autorităților și localnicilor. Aceste clădiri au devenit ulterior spații pentru evenimente culturale și au fost redate comunităților și turiștilor.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Sunt foarte fericit că avem ocazia de a susține primul concert de muzică clasică în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea, de când acest spațiu a fost deschis publicului. De fapt, acest concert reprezintă împlinirea obiectivului SoNoRo Conac pe care l-am avut încă de la început – acela de a susține concerte în spații care aveau nevoie de consolidare și în locuri care meritau să fie restituite comunităților. Cu multă generozitate, regele Charles al III-lea și-a inclus casa în circuitul turistic din Transilvania, și acest fapt nu poate decât să ne bucure peste măsură!

Turneul își va continua drumul și vom ajunge în Casa Balș din Iași, în data de 20 mai.

Vă așteptăm, așadar, la concertele lunii mai și vă invităm să ne urmați și în ultima parte a turneului SoNoRo Conac din luna iunie!”, a declarat Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.

The King’s House Viscri

Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea este deschisă publicului anual în perioada aprilie – octombrie. Proprietatea tradițională săsească din satul Viscri, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, găzduiește în șura reconvertită expoziția permanentă de artă și carte botanică Transylvania Florilegium, precum și o serie de expoziții temporare.

Întrucât turiștii care vizitează Viscri au fost întotdeauna dornici să vadă și să afle cât mai multe despre legătura pe care Majestatea Sa Regele Charles al III-lea o are cu satul, Fundația Regelui a decis în 2021 să transforme casa din Viscri într-o casă deschisă publicului, care vorbește despre pasiunea acestuia pentru arhitectura tradițională, agricultura durabilă, protecția biodiversității și a valoroasei noastre moșteniri culturale — cu alte cuvinte, despre dragostea Majestății Sale pentru România.” – Mihai Grigore, Administrator The King’s House Viscri

Picturile florilegiului au fost create de unii dintre cei mai buni artiști botanici contemporani din lume, care timp de 5 ani au vizitat Transilvania, studiind flora din zona proprietăților MS Regele Charles al III-lea din Viscri și Valea Zălanului. În florilegiul Transilvaniei, informații științifice însoțesc fiecare dintre cele 124 de ilustrații botanice, grupate în două volume care vor aduce la cunoștință diversitatea și frumusețea florei transilvane și vor inspira oamenii să ajute la conservarea acesteia.

În perioada 5 aprilie – 30 iunie 2024 Casa Regelui găzduiește, în premieră în România, expoziția „The Darkness Within, Copșa Mică 1988 – 1995”, o explorare tulburătoare a impactului pe care industrializarea forțată o are asupra omului și a mediului înconjurător, prin lentila fotografului britanic Barry Lewis. Expoziția temporară aduce în fața publicului o selecție de 42 de fotografii realizate pe parcursul vizitelor sale în zonă atât înainte de 1989, cât și în anii următori.

Prin fotografiile sale evocatoare, Lewis surprinde dezolarea și reziliența locuitorilor orașului în mijlocul întunericului generat de fabricile Carbosin și Sometra. Munca sa, ulterior publicată în revista Life, a fost onorată cu prestigiosul premiu Leica Oskar Barnack (LOBA).

„The Darkness Within” este cea de-a doua expoziție a fotografului britanic în Casa Regelui Charles III din Viscri, după seria de portrete fotografice inedite ale unor artiști români, expuse aici în toamna anului 2023.

Expoziția Prezervarea învelitorilor istorice” prezintă într-o viziune inedită ceramica învelitorilor istorice atât din perspectivă etnografică cât şi arhitecturală, accentuând importanța abordării interdisciplinare a fenomenului restaurării şi reabilitării patrimoniului construit. Ţigle istorice inscripționate, vase ornamentale pentru acoperiş, imagini dintr-o ţiglărie tradiţională sau tipologii de ţigle si coame, sunt principalele puncte de interes ale expoziţiei. Acţiunea răspunde unor probleme actuale de reabilitare şi „modernizare” a patrimoniului construit din satele sud-transilvănene, supuse unui proces accelerat de transformare haotică a învelitorilor istorice, prin înlocuirea acestora cu produsele industriale.

În plus, vizitând Casa Regelui, turiștii pot afla informații despre proiectul „Ambulanța pentru Monumente”, lansat în 2016 pentru a salva sutele de clădiri de patrimoniu din România printr-o rețea de organizații active de patrimoniu. Intervențiile de urgență sunt efectuate de experți, studenţi şi meşteri instruiţi pe bază de voluntariat cu sprijinul comunităților și autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune este un kit de intervenție – o camionetă echipată cu unelte, echipamente și materiale de construcție. Încă de la începuturi proiectul este sprijinit de The Prince’s Foundation (acum The King’s Foundation) organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. „Ambulanța pentru monumente” a câștigat premiul publicului în cadrul ediției din 2020 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu.

În timp ce se plimbă prin grădină, vizitatorii vor afla informații despre școlile de vară organizate de Fundația regelui în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), precum și despre un proiect special de grădinărit implementat pentru copiii din sat.

Peste 38.000 turiști români și străini au trecut pragul casei regelui în anul 2023. Vizitând casa din Viscri, redeschisă sezonul acesta sub numele „The King’s House”, turiștii vor descoperi o gospodărie săsească simplă, tradițională și pot degusta produse locale în cafenea. Magazinul de suveniruri aduce în prim-plan o selecție de produse de la artiști și artizani locali. Cea mai mare parte a profiturilor generate de casă sunt direcționate către proiecte în folosul comunității.

Accesul la concerte este liber, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertelor și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.

Despre SoNoRo Conac

Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri spectaculoase și elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele unsprezece ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 120 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a și atras atenția publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice din țara noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published.