Susține Litera 9

În noiembrie 2022 Litera 9 a împlinit trei ani de existență. Miza cea mai importantă pentru noi a fost păstrarea independenței editoriale. Și am reușit chiar în contextul unui an electoral, precum 2020, an cu mize electorale în plan local, dar și a crizelor generate de pandemie și de războiul din Ucraina.

 

Am pornit la drum cu acest mesaj:

Când ne gândim la „valoare”, vedem multiple direcții de discuție. Ne oprim pentru câteva minute asupra valorilor morale, căci pe lângă valoarea de piață, valoarea de schimb, uităm de multe ori să privim și spre valoarea morală. Ea ne oferă posibilitatea de a vedea dincolo de obiect sau, cum spunea Baudrillard, ajută în a „decapa obiectul de statutul său de marfă, de a-i reda o imediatitate, o realitate brută care să nu poată fi negociată în termeni de preț”. Și există multe lucruri neprețuite.

În fiecare zi ne gândim că am vrea să facem un pas spre schimbare, să ne aducem aportul cumva pentru bunul mers al societății. Însă de cele mai multe ori renunțăm și trecem pasivi pe lângă diferite situații, gândim doar în termeni de obiect ca valoare de piață, gândim în termeni de schimb, de câștig material. Dar zilnic putem atinge și un câștig neprețuit, dat de implicarea noastră în diverse acțiuni care pot aduce o schimbare.

Comunitatea nu se întemeiază pe elemente obiective, ci subiective, nu ține de structură (relații de rudenie, vecinătate), ci de cultură (semnificațiile pe care aceste elemente le au pentru actor).

Contracriza este singura replică substanțial democratică, substanțial dialectică, substanțial creatoare la (anti-)criză, la criza anti-crizei, la anti-criza ca stabilizare și ca socializare, ca încercare politică de substanțializare socială a unei crize care nu reprezintă decât punerea abstract-financiară, formal-semiotică, detașat manipulatoare în criză a economiei substanțiale.
Contracriza este replica substanței democratice căutând să-și creeze dinăuntru, prin creștere, formele proprii.” – Bogdan Ghiu, Contracriza”

 

Și am ajuns la final lunii noiembrie 2022 să avem: 2.686 de articole publicate în 7 categorii: Cultură, Mobilitate, Administrație, Politică, Comunitate, Podcast, Evenimente; 8 colaboratori cu 219 de articole publicate; 2 colaborări cu 3 serii de Podcast și 5 serii de Podcast în desfășurare.

În 2020, Litera 9 a fost singura publicație din Brașov care a anunțat public că nu ia bani de la partide în campania pentru alegerile locale, în campania #LOCALE2020. De altfel, Litera 9 nu a luat bani politici sau bani publici.

Mai mult, Litera 9 a scris despre banii politici dați presei brașovene:

Presa brașoveană și banii publici încasați prin achiziții directe de la diferite instituții publice
De ce Brașovul nu mai are presă?
Presa brașoveană care a solicitat fonduri de publicitate de la Guvern, în baza OUG nr. 63/2020

Un alt aspect ce ține de integritate este acela că Litera 9 a decis să nu ia bani din publicitate pentru industria jocurilor de noroc.

 

Mulțumim tuturor celor care ne-au citit și ne-au susținut în acești trei ani. Și ca să putem păstra independența editorială, Litera 9 are nevoie de susținere financiară.

Puteți sprijini astfel:

Donație în contul RO35BTRL00801205729137XX, Asociația Visum pentru Educație și Cultură, CIF 30674080, cu mesajul „Susține Litera 9”.

Redirecționează 3,5% – doar în perioada 1 ianuarie – 25 mai

Poți alege unde merge procentul de 3,5% din impozitul pe veniturile tale. Trebuie doar să completezi Formularul 230 cu datele tale și să-l depui la ANAF sau să-i faci o fotografie și să-l trimiți pe adresa redactia@litera9.com.

Redirecționează 20% din impozitul pe profit

Redirecționează către Asociația Visum pentru Educație și Cultură până la 20% din impozitul plătit statului. Este o facilitate prin care poți decide tu în locul statului cum sunt cheltuite o parte din impozitele tale.

Devino membru Patreon

Pentru orice detalii ne poți scrie la redactia@litera9.com.