Solaris este singura companie care a depus ofertă la licitația Primăriei Brașov pentru încă 25 de troleibuze

Primăria Brașov anunță că „și următoarele 25 de troleibuze ar putea fi tot marca Solaris”. Nici nu are cum să fie alt câștigător din moment ce Solaris este singura companie care a depus ofertă.

Licitația pentru achiziția a 25 de troleibuze, în cadrul proiectului „Achiziția de mijloace de transport moderne”, proiect finanțat, în proporție de 98%, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, a avut în data de 7 septembrie termenul pentru depunerea ofertelor. Singura companie care a depus documentația necesară în vedere furnizării acestor mijloace de transport este compania poloneză SOLARIS BUS & COACH sp. Z.o.o, cea care a furnizat deja 26 de troleibuze municipiului Brașov.”, anunță purtătorul de cuvânt al primarului, Sorin Toarcea.

Doar la prima licitație, pentru cele 26 de troleibuze, au fost mai mulți ofertanți. Situația este similară cu cea de la autobuzele electrice. La prima licitație, câștigată de SOR Cehia, au fost mai mulți ofertanți. Următoarea licitație pentru 20 de autobuze electrice a fost câștigată tot de SOR, compania fiind singura care a depus ofertă.

Ne-am putea întreba de ce la a doua licitație este un interes scăzut din partea companiilor care au participat la prima licitație. Dar mai corect ar fi să ne întrebăm cum au fost făcute caietele de sarcini de către Primăria Brașov. Ce condiții au fost introduse astfel încât celelalte companii nu au depus oferte?

Trasee pe care vor circula:
– linia 3: Valea Cetății – Stadionul Tineretului,
– linia 7: Roman – Rulmentul,
– linia 8: Saturn – Rulmentul,
– linia 10: Valea Cetății – Triaj,
– linia 33: Valea Cetății – Roman.

Date tehnice achiziție troleibuze
Troleibuzele trebuie să aibă o lungime cuprinsă între 17,5 și 18,75 de metri, articulate, trebuie să aibă o capacitate de minim 120 de călători, dintre care 40 pe scaune. Ele vor fi dotate cu sistem audio-video de informare a pasagerilor, cu sistem de urmărire prin GPS și anunțarea stației, cu sistem de numărare a pasagerilor, sistem de supraveghere video, sistem de aer condiționat, patru validatoare și prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.

Vehiculele trebuie să fie dotate cu acumulator, care oferă o autonomie și mai mare decât actualele troleibuze Solaris, respectiv minimum 7 kilometri, în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară. Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta). Articulația este controlată electronic, motorul având minimum 240 kW. Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL) astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.

Furnizorul trebuie să ofere garanție pentru o durată de funcționare de minim 15 ani, din care 8 ani (sau 350.000 de km) fără reparații generale. Motorul va beneficia de o garanție de minim 500.000 de km, iar bateriile au o durată de viață de minim 5 ani.

Durata contractului: 16 luni,
Valoarea maximă a achiziției: 63.025.210,08 lei + TVA,

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.