#PastilaZilei | Arta și istoria – Zidul de pe Aleea de Sub Tâmpa

Seria „O călătorie în imagini” am început-o cu Porțile Cetății Brașov. Episodul 1 – Poarta Șchei. Ideea acestei serii este de a face o paralelă în timp, locuri pe care le frecventăm azi și o imagine a lor dintr-un trecut mai apropiat sau mai îndepărtat.

În acest episod vedem zidul de la intrarea dinspre strada Dobrogeanu Gherea în Aleea de Sub Tâmpa, aleea superioară.

Imaginea pe care o vedeți în continuare este o lucrare a pictorului Friedrich Miess, o pictură aflată la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în Galeria de Artă Românească. Este o lucrare datată în 1930.

Lucrarea este relevantă în contextul unei discuții despre cum putem restaura zidurile cetății Brașov. Tabloul ne arată o imagine a zidului la nivelul anilor 1930 și vedem cum ar trebui să arate acel zid, spre deosebire de situația deplorabilă din prezent. Iată că arta este și un instrument de consemnare a istoriei, a memoriei publice.

În continuare, atașez câteva imagini făcute la începutul lunii decembrie a acestui an, imagini care arată starea zidului în prezent.

Am făcut cele șase fotografii încercând să redau poziția pictorului.

Dar continui cu alte șase imagini care arată starea deplorabilă a zidului.

A șasea imagine ne arată o situație tristă: utilizarea betonului pentru a asigura rezistența zidului. Vorbind de ziduri de patrimoniu, parte din ansamblul istoric, acea intervenție este abuzivă și face mai mult rău.

În final, vă las invitația de a vedea expoziția găzduită de Muzeul Casa Mureșenilor – „Brașovul în imagini din colecțiile Muzeului Național Brukenthal”, curatori: Delia Voina (muzeograf, Muzeul Național Brukenthal Sibiu), Bianca Micu (muzeograf, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov).

În expoziția „Brașovul în imagini din colecțiile Muzeului Național Brukenthal” sunt expuse imagini mai puțin cunoscute vizitatorilor, precum vederi generale ale orașului, Piața și Casa Sfatului, biserici, porți de intrare în oraș, sistemul de fortificații – turnuri de apărare și bastioane – cartiere, clădiri din oraș.

Expoziția poate fi vizitată până în 29 februarie 2024, conform următorului program: luni, între orele 11.00-17.00 și marți-sâmbătă, între orele 9.00-17.00.

*****

Despre Friedrich Miess (1854 – 1935) – extras din Catalogul creat de Muzeul de Artă Brașov

Cronologie:

1854 – La 21 august se naşte la Braşov, Rudolf Friedrich Miess, fiul lui Christian Friedrich Miess, fabricant de textile, şi al Josephei Friederike (n. Teutsch).
1871 – Absolvă Şcoala Reală din Braşov.
1871-1873 – Urmează cursurile Academiei de Comerţ din Viena.
1873-1883 – Se îndeletniceşte cu negustoria. Împreună cu fratele său mai mare, Ludwig, deschide un magazin de pielărie la Braşov (1876). 1883-1885 – Studiază la Academia de Arte Frumoase din Viena.
1885-1889 – Studiază la Academia Regală de Arte Frumoase din Mnchen cu profesorii Johann Caspar Herterich, Gabriel von Hackl şi Ludwig von Löfftz.
1889 – Călătorie în Muntenegru
1889-1890 – Revine la Braşov. Participă la a doua expoziţie anuală de artă autohtonă de la Sibiu (1889) şi la a treia expoziţie anuală de artă autohtonă de la Sibiu (1890).
1890-1891 – Călătoreste în Italia.
1892-1894 – Se stabileşte pentru doi ani la Roma. Pictează la Veneţia.
1894 – Revine definitiv la Brasov.
1895-1897 – Scurte călătorii în italia
1898 – Expune în cadrul expoziţiei Asociaţiei Meseriaşilor din Braşov deschisă în Casa Negustorilor (Casa Hirscher). Ilustrează cărţile lui Wilhelm Morres: „Stephan Ludwig Roth, der Volksfreund und Held im Pfarrerrock. Ein sächsisches Lebensbild aus der ersten Hälfte dieses Jahrhunderts”, „Johannes Honterus der Reformator des Siebenbürger Sachsenlandes”, „Der Sachsengraf Markus Pempflinger oder deutsche Treue. Geschichtliche Erzählung aus der Reformationszeit”, „Michael Weiss, der Stadtrichter von Kronstadt”, Braşov, Heinrich Zeidner (H. Zeidner’s sächsische Volks- und Jugendbibliothek), 1898.
1900 – Realizează ilustraţiile pentru cartea lui Wilhelm Morres: „Die deutschen Ritter im Burzenlande. Eine Erzählung aus der Zeit der Sachseneinwanderung in Siebenbilrgen”, Braşov, Heinrich Zeidner (H. Zeidner’s sächsische Volks-und Jugendbibliothek), 1900.
1903-1906 – Organizează în atelierul său cursuri de desen după nud.
1905 – Participă la expoziţiile organizate de „Asociaţia Sebastian Hann” la Sibiu şi Braşov.
1906 – Pictează medalionul infăţişănd-o pe Apollonia Hirscher de pe faţada clădirii Băncii Naţionale Săsesti din Brasov.
1906-1907 – Participă la expoziţiile de Crăciun organizate de „Asociaţia Sebastian Hann” la Sibiu.
1908 – Expoziţie personală la Sighişoara.
1908-1911 – Expunein cadrul Sa loanelor Naţionale şi expoziţi ilor internaţionale organizate la Budapesta.
1909 – Pictează tabloul de altar al bisericii evanghelice din Feldioara. Călătoreşte în Italia.
1910 – Expune la Marea expoziţie de artă de la Berlin şi la expoziţia organizată de „Asociaţia Sebastian Hann” la Sighişoara.
1911-1912 – Expune la Expoziţia de iarnă de la Budapesta.
1912 – Participă la Salonul Oficial de la Bucureşti. Obţine Medalia de argint pentru lucrarea Româncă in Biserică.
1914 – Petrece două luni şi jumătate la Villa Maddalena din Cervara di Roma alături de Robert Welmann.
1917 – Participă la Salonul Naţional de la Budapesta. Obţine Medalia de aur cu lucrarea Primăvara (Dimineaţa).
1919 – Expoziţie personală la Braşov, organizată de societatea „Das Ziel”.
1924 – Călătorie în Italia, unde îl vizitează la Cervara di Roma pe pictorul Robert Welmann. Participă la prima expoziţie a revistei Klingsor organizată la Braşov. Expoziţie personală la Braşov (Şcoala Evanghelică de Fete) cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani.
1930 – Expune la Sibiu, alături de alţi artişti braşoveni, cu prilejul zilelor asociaţiilor săsesti.
1932 – Expoziţie personală la Muzeul Brukenthal Sibiu. Lucrarea Toamna este achiziţionată pentru colecţia de artă transilvăneană a muzeului.
1935 – Încetează din viaţă la 28 mai.
1941-1942 – Lucrările sale figurează în Expoziţia artiştilor germani din România, itinerată în Germania.
1994 – Lucrările sale figurează în expoziţia „Arta germană din Transilvania în secolele XV-XX”, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu.
2004- Expoziţie aniversară la Muzeul de Artă Braşov, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu.
2007 – Lucrările sale figurează în expoziţiile „Confluenţe. Repere europene în arta transilvăneană” şi „Pictori din Transilvania în centre artistice din Transilvania”, organizate de Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu.
2011 – Lucrările sale figurează în expoziţia „Arta germană din Transilvania în colectia Muzeului de Artă Braşov”.
2014 – Expoziţie retrospectivă Friedrich Miess la Muzeul de Artă Braşov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.