Strategia Sectorială în Domeniul Culturii 2023-2030 se află în dezbatere publică

Ministerul Culturii are în dezbatere publică Strategia Sectorială în Domeniul Culturii 2023-2030.

Consultarea publică se realizează online pe platforma SeCoPu. Termenul până la care puteți face propuneri/ observații/ comentarii legate de documentul strategic este 9 octombrie 2023.

Documentație:

31-structura-strategiei-plan-actiuni-24-iulie-2023

45-nota-de-fundamentare

46-proiectul-de-hotarare-a-guvernului

Nevoia unei strategii sectoriale, dedicate domeniului culturii, este explicitată în Analiza funcțională a ecosistemului cultural din România, prezentată în anexă la prezenta Strategie. În sinteză, lipsa unui document programatic adoptat, care să ofere un set de obiective și direcții de acțiune relevante la nivel național, a condus, în ultimele decenii, la o deteriorare continuă a infrastructurii culturale, a calității și numărului resursei umane implicate în activitățile culturale, la o scădere continuă a consumului cultural.

De asemenea, piața culturală din România este caracterizată printr-un consum crescut al producțiilor străine, în detrimentul creațiilor autohtone. Problemele de natură structurală ale sectorului cultural au condus la existența unor discrepanțe semnificative între regiuni, între mediile urban și rural, între categoriile de publicuri și între subsectoarele culturii, respectiv între acest domeniu și celelalte domenii ale vieții social-economice din România.

Studiile asupra SCC au arătat că:

  • Sectorul cultural reprezintă 3,1% din produsul intern brut (PIB) naţional;
  • În 2020, bunurile și serviciile creative au reprezentat 3,21% din totalul mărfurilor și serviciilor exporturi;
  • La nivel mondial, SCC (atât din mediul public, cât și cele din mediul privat) oferă 6,2% din totalul locurilor de muncă;
  • SCC au generat până în prezent aproape 50 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume;
  • SCC angajează în mod constant, mai mulți tineri (15-29 de ani) decât alte sectoare.

Alături de clasificarea în funcție de specificul activității, raportul ESSnet Culture propune și recunoașterea a șase funcții esențiale (de creație, de producție, de diseminare/comercializare, de prezervare/conservare, de educație, normativă/de reglementare), care subliniază în mod diferit rolul fundamental al Culturii ca domeniu de intervenție socială și economică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.