Dubla măsură a administrației Coliban la anunțarea reprezentanților societății civile în două comisii

Pe 16 februarie 2021 scriam de faptul că a fost prelungit concursul pentru ocuparea locului de reprezentant al societății civile în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) și de faptul că Primăria Brașov a ales să nu facă publice numele celor șase reprezentanți ai societății civile în CTATU. La vremea respectivă, Primăria Brașov invoca GDPR-ul ca argument pentru nepublicarea numelor reprezentanților societății civile în CTATU. Am scris de atunci că este vorba de o lipsă de transparență din partea Primăriei.

De atunci și până în prezent a fost făcut public un singur nume, cel al Alexandrei Stoica, arhitect, specialist în monumente istorice, membru al comisiei zonale a monumentelor istorice și membru al colectivului de elaborare a Strategiei naționale privind protejarea monumentelor istorice.

Celelalte cinci nume sunt în continuare „ascunse”.

Între timp, Primăria Brașov a anunțat și organizarea unui concurs pentru recrutarea a trei reprezentanți ai societății civile în Comisia pentru înființarea Parcului Natural Brassovia (CMTIAPB). Iar astăzi au fost anunțate rezultatele și numele acestora: Stanciu Erika, Duică Ioana – Cosânzeana, Cătălin Cantor.

Deci, la CTATU nu au fost date numele reprezentanților societății civile, dar la CMTIAPB sunt date numele reprezentanților. Care este diferența?

Nici la evaluarea candidaților pentru CTATU și nici la cea pentru CMTIAPB nu au fost făcute publice criteriile de evaluare, ci doar cele de eligibilitate. Vedem o lipsă de transparență de la politicieni care au ajuns pe funcții promițând în campania electorală transparență, Allen Coliban și Flavia Boghiu. Transparența nu este opțională, ci este obligatorie.

Și ca să ne facem înțeleși, critic lipsa de transparență și modul în care sunt organizate procesele de desemnare/alegere pentru reprezentanții societății civile în diferite comisii de utilitate publică. În același timp salut deschiderea administrației Coliban de a introduce societatea civilă în activitatea administrației publice. Numai că acest lucru trebuie făcut transparent, la toate etapele și, mai mult, societatea civilă chiar să facă parte și din procesul de desemnare a reprezentanților săi și să nu fie alegeri politice.

Mai trebuie văzut și următorul aspect, dacă în cazul CTATU, Allen Coliban a făcut o depolitizare a comisiei, din care oamenii politici au fost scoși și în care au rămas doar angajați ai Primăriei și specialiști, în cazul CMTIAPB nu pot să nu sesisez o politizare din partea USR-PLUS, care are 5 membri. Sigur, proiectul Parcului Brașovia este al USR-PLUS ca inițiativă, dar poate un echilibru ar fi fost mult mai apreciat în spiritul depolitizării administrației, în contextul în care aceasă Comisie este aprobată prin HCL.
– 3 reprezentanți ai societății civile: Stanciu Erika (USR-PLUS), Duică Ioana – Cosânzeana; Cătălin Cantor.
– 3 consilieri locali: Cezar Crican (USR-PLUS), Pamela Diaconu (PNL) și Raluca Stancu (PSD);
– 3 membri numiți prin dispoziție de primar: un reprezentant al compartimentului de mediu din Primăria Brașov, un reprezentant al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt și un specialist GIS, din cadrul Direcției Informatice;
– 4 membri dintre inițiatorii conceptului de proiect „Parc Natural Braşovia”: Mihai Orleanu (USR-PLUS), consilierul județean Silviu Ivan-Nunvailer (USR-PLUS), Spiridon Marian (USR-PLUS), Florin Stoican.

În continuare atașez declarațiile viceprimarului și primarului transmise cu ocazia anunțării alegerii reprezentanților societății civile în CMTIAPB.

Astăzi am finalizat procedura de selecție a celor trei membri reprezentanți ai societății civile pentru comisia care se va ocupa de parcul natural Brassovia. Așadar, comisia este completă, formată din inițiatori, specialiști, consilieri locali și cei trei membri selectați din rândul societății civile, și va începe lucrările pentru înființarea Parcului Natural. Scopul înființării Parcului Natural Brassovia este conservarea peisajului, precum și crearea de spații pentru activități recreaționale”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Activitatea acestei comisii este foarte importantă, mai ales că de câte ori vorbim despre ce vrem să facem cu pădurile noastre, nu pornim de la soluții fundamentate. Comisia pe care o înființăm astăzi, din care fac parte specialiști din cadrul Primăriei Brașov, din societatea civilă, dar și politicieni, membri ai Consiliului Local, este o comisie care își propune exact acest lucru: să avem o fundamentare corectă a modului în care trebuie să folosim pădurile proprietatea municipiului Brașov. Toate aceste păduri, care se întind de fapt între Brașov, Predeal, Valea Prahovei și până la Râșnov, sunt păduri care ar putea să devină o arie protejată consistentă, o arie protejată cu un plan de management modern, care să combine atât funcțiuni de pădure școală, în care copiii noștri pot să învețe mai multe despre natură, cât și funcțiuni recreative, cum ar fi drumețiile, și sportive – alergare montană, mountain bike – într-un fel în care să nu deranjăm prea mult nici natura, dar nici pe ceilalți participanți la aceste activități. Pe scurt, Parcul Natural Brassovia va fi un mare parc natural, arie protejată, din Poiană până în Predeal, cu trasee turistice neinvazive, cu poteci tematice și zone de agrement montan”, declara primarul Coliban, în ședința consiliului local.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.