Concurs prelungit pentru ocuparea locului de reprezentant al societății civile în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Reprezentanții rămân necunoscuți însă, Primăria invocând GDPR

Astăzi aflăm de la Primăria Brașov că s-a încheiat procesul de desemnare a reprentantului societății civile în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) și că au fost alese șase persoane din 20 de candidați. Numai că acești șase reprezentanți rămân deocamdată necunoscuți, Primăria Brașov invocând GDPR.

Uitându-mă la acest concurs, realizez absurdul actului administrativ din România, în acest caz din Brașov. Elementele absurdului: reprezentantul societății civile este ales de Primăria Brașov, nepublicarea numelor candidaților și a câștigătorilor concursului, nepublicarea criteriilor de evaluare ale Comisiei de selecție, absența societății civile din Comisia de selecție, prelungirea concursului fără justificare, anunțul inițial vorbea de un reprezentant și Comisia a ales șase.

Să luăm lucrurile pe rând. Selecția candidaților și alegerea câștigătorilor s-a încheiat de cinci zile deja, pe 11 februarie 2021, când a fost publicat pe site-ul Primăriei Brașov procesul verbal cu rezultatele finale privind desemnarea reprezentantului societății civile din cadrul Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.

În comunicatul de azi, Primăria Brașov spune că „cei 6 reprezentanți ai societății civile au profesii diferite: trei arhitecți (dintre care un doctor în urbanism, un specialist în monumente istorice), doi ingineri specialiști în construcții civile (unul specializat și în monumente istorice) și chiar un psiholog.
Mandatele celor 6 vor acoperi următoarele perioade: martie – iunie 2021, iunie – septembrie 2021, septembrie-decembrie 2021, decembrie 2021 – martie 2022, martie – iunie 2022, iunie – septembrie 2022.

Vedem că o persoană din cele șase desemnate este psiholog. De ce este această profesie eligibilă într-o comisie tehnică pe domeniul amenjarea teritoriului și urbanism?

Reamintesc atribuțiile în cadrul CTATU:

– analizează şi fundamentează din punct de vedere tehnic şi al respectării legislaţiei, al respectării Planului Urbanistic General (P.U.G.) şi Planurilor Urbanistice Zonale (P.U.Z.), documentaţiile de amenajare a teritoriului sau documentaţiile de urbanism (P.U.Z. şi P.U.D.), precum şi studiile de fundamentare sau cercetare, emiterea avizului arhitectului şef;
– analizează studiile şi documentaţiile de urbanism întocmite din lista de proiecte aprobată de Consiliului local în etapele prevăzute prin contractele de proiectare (aviz preliminar, aviz de consultare, aviz de principiu, după caz);
– poate semnala disfuncţionalităţile apărute în structura urbană (incompatibilităţi funcţionale, agresarea cadrului natural, alterarea esteticii urbane, a morfologiei spaţiale, afectarea patrimoniului construit etc.) şi face propuneri de întocmire a unor documentaţii care să conducă la diminuarea sau înlăturarea acestora.
– analizează la solicitarea altor compartimente din Primăria Municipiului Braşov documentaţii specifice atribuţiei pe care o are.

Alegerea a șase reprezentanți în loc de unul singur este un element nou, care nu reieșea din anunțul de selecție. Din anunțul de selecție publicat de Primăria Brașov nu reieșea că vor fi mai mulți reprezentanți (chiar dacă aceștia se succed) și nici perioada mandatului. În trei luni în cadrul CTATU ești un simplu spectator și nu poți avea nicio contribuție, pentru că este abia o perioadă de acomodare. De ce s-a decis ca o persoană să aibă mandat de doar trei luni?

Mergem mai departe cu următoarea întrebare: de ce a fost prelungit termenul de depunere a dosarelor după publicarea Procesului Verbal cu rezultatele selecţiei dosarelor de intenție privind desemnarea reprezentantului societății civile din cadrul Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism?

Procesul verbal a fost publicat în data de 2 februarie 2021, iar Primăria Brașov a comunicat în data de 4 februarie 2021 noile termene pentru depunere dosar și evaluări. Aici avem o întrebare despre legalitate. Este legală prelungirea termenului depunerii dosarelor după ce s-a încheiat etapa de depunere a acestora și s-au evaluat dosarele depuse?

Am întrebat de ce s-a prelungit termenul, în contextul în care sunt cinci candidați admiși la proba de dosar. Am primit răspunsul că „din păcate, în cazul primei proceduri, aceasta nu a fost promovată pe toate canalele, astfel că am ajuns în situația ca dintre cei 5 candidați, 3 să fie membri ai unor partide politice. Pentru a evita o astfel de situație, s-a luat decizia de prelungire a termenului de depunere a dosarelor.

Vedem invocat un criteriu, acela al apartenenței politice, care nu este menționat în anunțul de selecție la condițiile de participare.

De altfel, acest criteriu al apartenenței politice este posibil să nu fie un criteriu legal, cei cinci candidați admiși în 2 februarie 2021 figurează ca admiși și în procesul verbal din data de 9 februarie 2021, primele cinci poziții.

 

Am întrebat și în cazul în care trei candidați nu erau dezirabili pe motiv de apartenență politică, de ce nu a fost finalizată selecția cu cei doi candidați rămași dezirabili. Ei, aici deja nu mai avem răspuns. Și asta are legătură cu faptul că nu au fost făcute publice criteriile de selecție pe baza cărora Comisia de selecție a făcut evaluarea finală a candidaților.

Interesant este că doi dintre cei cinci candidați admiși în prima tură în 2 februarie se regăsesc și pe lista finală cu cei șase admiși.

Cazul acestui concurs de selecție ne arată arbitrariatul în care administrația publică se învârte, ne arată lipsa de transparență și absurditatea cu care se fac lucrurile. Poate cineva din administrație sau din politică să răspundă la întrebarea cum poate lua contact societatea civilă cu reprezentantul său în CTATU dacă nu știe cine este acesta?

Fiindcă vorbim de transparență și consultare; dacă vrem să avem așa ceva, atunci publicați numele candidaților și a celor șase selectați pentru CTATU, publicați criteriile de evaluare și toate răspunsurile pe care le-am adresat în articolul prezent.

Dacă vreți transparență și consultare cu societatea civilă în raport cu CTATU, publicați ordinea de zi și documentele aferente cu cel puțin 10 zile înainte de ziua desfășurării ședinței, astfel încât publicul să aibă timp pentru a citi documentele și pentru a trimite puncte de vedere, acolo unde consideră de cuviință. Dacă vreți transparență și consultare, transmiteți live ședințele CTATU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.