Conform Eurostat, în 2022, 34% din populația României era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială

În 2022, 95,3 milioane de persoane din UE (22% din populație) erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, adică locuiau în gospodării care se confruntă cu cel puțin unul dintre cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială: risc de sărăcie, grav defavorizate din punct de vedere material și social și/sau locuiește într-o gospodărie cu intensitate foarte scăzută a muncii. Cifra a rămas relativ stabilă față de 2021 (95,4 milioane, 22% din populație).

Ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială a variat în țările UE în 2022. Cele mai mari valori au fost raportate în România (34%), Bulgaria (32%), Grecia și Spania (ambele 26%). Pe de altă parte, cele mai mici cote au fost înregistrate în Cehia (12%), Slovenia (13%) și Polonia (16%).

În 2022, riscul de sărăcie sau excluziune socială a fost mai mare în UE pentru femei (mai degrabă decât bărbați), adulți tineri (mai degrabă decât persoanele de vârstă mijlocie sau în vârstă), persoanele cu un nivel scăzut de educație (mai degrabă decât cei cu un nivel mediu sau terțiar de studii) și, în special, pentru șomeri.

– Peste o cincime din populația UE care trăiește în gospodării cu copii aflați în întreținere era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2022, iar riscul de sărăcie sau excluziune socială a fost ușor mai scăzut în rândul gospodăriilor fără copii aflați în întreținere.
– Statutul de muncă a fost una dintre principalele caracteristici socio-economice care au afectat riscul de sărăcie sau excluziune socială. În 2022, în timp ce riscul de sărăcie sau excluziune socială în UE era de 11,1 % pentru persoanele angajate și de 19,1 % pentru pensionari, acesta era de aproape două treimi (65,2 %) pentru șomeri și a fost de 42,9 % pentru alte persoane inactive, cu alte cuvinte, persoane care — dintr-un alt motiv decât pensionarea — nu lucrau sau erau șomeri.
– Riscul de sărăcie sau excluziune socială a variat considerabil între statele membre ale UE. România (34,4 %), Bulgaria (32,2 %) și Grecia (26,3 %) au raportat cele mai mari cote de persoane expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. În schimb, Polonia, Slovenia și Cehia au prezentat cote sub 16,0 % (valoarea UE fiind de 21,6 %).

Profilul persoanelor din UE expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială

Femeile, tinerii adulți cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani, persoanele cu un nivel scăzut de educație și șomerii erau, în medie, mai susceptibili de a fi expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2022 decât alte grupuri din cadrul populației UE.

Pe lângă vârstă, nivelul educațional a avut un impact considerabil asupra riscului de sărăcie sau excluziune socială

La nivelul UE, mai mult de o treime (34,5 %) dintre toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste cu un nivel scăzut de studii (nivelurile ISCED 0-2) erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, comparativ cu 10,5 % dintre persoane în aceeași grupă de vârstă cu un nivel terțiar (înalt) de studii (nivelurile ISCED 5-8). Procentul corespunzător pentru persoanele cu un nivel mediu de studii (nivelurile ISCED 3-4) a fost de 19,8 %.

În UE, riscul de sărăcie sau excluziune socială pentru gospodăriile cu copii aflați în întreținere a fost puțin mai mare decât pentru cele fără

Mai mult de o cincime (22,4 %) dintre persoanele care trăiesc în gospodăriile cu copii aflați în întreținere în UE erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce era ușor mai mare decât ponderea respectivă în rândul gospodăriilor fără copii în întreținere (20,8 %). Cu toate acestea, aceste rate au variat considerabil între statele membre ale UE. Pentru persoanele care trăiesc în gospodării cu copii aflați în întreținere, rata a variat de la vârfuri de 36,0 % în România, 30,7 % în Bulgaria și 29,2 % în Spania până la 11,7 % în Danemarca, 11,3 % în Cehia și 8,9 % în Slovenia. Pentru cei din gospodăriile fără copii în întreținere, ratele au variat de la 34,5 % în Estonia, 33,8 % în Bulgaria și 33,4 % în Letonia la 14,5 % în Luxemburg, 12,3 % în Cehia și 11,4 % în Slovacia.

Sursa: Eurostat

Leave a Reply

Your email address will not be published.