Brașov, orașul mașinilor | Fluidizarea traficului și țurțurii

Am publicat două articole în care arătam că efectele fluidizării traficului și erorile de proiectare și de execuție a infrastructurii urbane se văd cel mai bine iarna.

Acum revin cu un al treilea și o să vă întrebați ce legătură au țurțurii cu fluidizarea traficului, nu?

Haideți să ne uităm la un caz concret, așa cum am făcut și în celelalte două articole. Este vorba de bulevardul 15 Noiembrie, mai exact de două blocuri (nr. 75 și 77) de-o parte și de alta a străzii Verii. Explic problema și legătura, după care atașez și sesizarea făcută de un locatar, A. S.

Cele două blocuri au, din construcție, acoperișuri în două ape. În timpul iernii, la astfel de acoperișuri, se pot forma țurțuri. Vedeți în următoarele două imagini cele două blocuri cu țurțurii formați.

Desigur, țurțurii se formează indiferent dacă traficul este fluidizat sau nu. Dar în acest caz, țurțurii au devenit o problemă în momentul în care, sub pretextul fluidizării traficului, bulevardul a fost lărgit și s-a luat teren din trotuar și din spațiul verde din fața blocului. Practic, spațiul verde dintre bloc și trotuar a fost desființat, spațiu verde care funcționa ca o zonă de protecție pentru pietoni.

De la momentul lărgirii bulevardului, în fața celor două blocuri a rămas doar un trotuar îngust pe care pietonii circulă înghesuiți de mașinile parcate și cu riscul de a le cădea țurțuii în cap, ei circulând exact sub streașină.

Din următoarele două imagini se poate vedea că cele două benzi pentru acces auto din 15 Noiembrie înspre Toamnei au încărcare redusă și la ore de vârf. Mai mult, prima bandă dinspre bloc iese în parcările de pe Toamnei, amenajate tot de Primăria Brașov. Asta înseamnă o utilizare ineficientă a spațiului și o eroare de proiectare. Altfel spus, când vrei să rezolvi o problemă pentru traficul auto fără să te gândești la pietoni.

Vedem creată o problemă de administrația  Scripcaru în care presiunea se pune pe locatari pentru îndepărtarea țurțurilor. La începutul lunii februarie, ISU Brașov emitea următorul avertisment: ATENȚIE LA ȚURȚURI!

Având în vedere că în ultimele zile ISU Brașov a primit foarte multe solicitări pentru îndepărtarea țurțurilor, reamintim cetățenilor că au responsabilitatea legală de îndepărtare a țurțurilor formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează. Există pericolul ca prin desprindere să rănească oamenii și să distrugă bunuri materiale.

Atunci când există risc iminent de cădere a țurțurilor formați la imobile, proprietarul/administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizare și marcare a perimetrului expus riscurilor.

Intervenția pompierilor se poate realiza doar în situații speciale, atunci când sunt puse în pericol vieți și/sau se pot produce pagube materiale, iar înălțimea imobilelor sau condițiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acționeze în siguranță pentru îndepărtarea țurțurilor.

Există posibilitatea ca aceste solicitări să influențeze negativ capacitatea operațională a Inspectoratului. În cazul apariției unei situatii de urgență care presupune stingerea unui incendiu sau salvări de la înăltime este posibil ca autoscările din dotare să nu poată fi folosite imediat în acest tip de misuni deoarece acționează pentru îndepărtarea țurturilor.

Din această comunicare, observăm că există multe situații în care țurțurii formați pun în pericol pietonii și că ISU Brașov nu are capacitatea de a rezolva în timp real toate aceste probleme. În mod indirect, administrația Scripcaru a creat o presiune și pe un serviciu de urgență, ISU Brașov. Dar fiind o problemă creată de administrația locală, nu ar fi corect ca ea să fie rezolvată tot de administrația locală?

În continuare, redau sesizarea primită de la un locatar, A. S.:

Sesizez aici o problemă mortală creată de administrația Scripcaru, dar sesizată repetat, inclusiv acestei administrații, care nu rezolvă nici ea problema, ci doar o aruncă pe umerii locatarilor, deși Primăria e de vină. Blocurile de pe 15 Noiembrie nr 75 și nr 77 sunt blocuri înalte cu acoperiș de țiglă, construite în perioada ocupației rusești. Ca și alte blocuri de acest gen din Brașov (vezi zona Județean), ele au prevăzute din construcție grădini, un spatiu de siguranță în jurul blocului, unde pot cădea țurțurii, zăpada care se topește primăvara și eventualele țigle care se dislocă primăvara odată cu zăpada. Aceste blocuri au acoperiș cu 4 metri înălțime în coamă.

Grădinile de la Bulevardul 15 Noiembrie au fost desființate odată cu lărgirea bulevardului 15 Noiembrie și crearea Marelui Giratoriu. Cu toate că am sesizat că este inutilă o bandă din cele două care face la stânga pe Toamnei (ea fiind liberă chiar și la orele de vârf 7:00-9:00 și 17.00-18.00) și am solicitat desființarea parcărilor care ocupă trotuarul și eventual realocarea lor pe această bandă inutilă de circulație, cumulat cu refacerea spațiului de siguranță, nu am primit decât avertizări de la Politia Locală, ca să îndepărtăm țurțurii. Astfel se descarcă ei de responsabilitate, aruncând totul în seama proprietarilor care nu au cum să efectueze această curățare fizic.

Acești țurțuri se află la peste 3 metri de ultimul etaj și imposibil de ajuns. Toți trecătorii se expun pericolelor mortale, trecând pe troturarul reamenajat de primărie, sub streașina blocului.

Primăria a desființat abuziv grădina, inclusiv pe proprietatea blocului (50 cm de la fațadă), fără a cere acordul nici unui proprietar. A intervenit pe domeniu privat, fară acord.

Atașăm poze pentru a expune situația, inclusiv cu poza la ora de vârf, pentru a se observa inutilitatea lărgirii abuzive a bulevardului (menționez că în fața blocurilor, pe 15 noiembrie era la fel ca pe Calea București unde se află blocuri similare (grădini de 2 metri, arbori și apoi trotuar).

Cerem și public desființarea parcărilor de sub geamuri, reînființarea grădinilor de singuranță cu spațiu verde aferent distrus, refacerea trotuarelor la un spațiu de siguranță.

Oricât ne chinuim noi să dăm țurțurii, zăpada tot este grea dacă cade de la distanță atât de mare. Pentru acest tip de acoperiș trebuie zonă de siguranță și aceasta era, doar că a fost desființată abuziv de către Primăria Municipiului Brașov, care nu deține acordul proprietarilor în acest sens.

Între timp, proprietarii au pus anunț și au blocat trecerea cu bandă alb-roșie, dar trecătorii rup aceste avertismente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.