BCR Info: ESI indică o creștere solidă a economiei în T4 2022 față de T3 2022

▪ Indicatorul de încredere economică (ESI) publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută a crescut semnificativ în luna noiembrie la 105,2, cea mai bună valoare din luna decembrie a anului 2019 şi până în prezent. În luna octombrie ESI se situa la 103,5, valoare revizuită de la 102,9.

Încrederea a crescut în sectorul serviciilor, în cel al construcțiilor și în segmentul retail sprijinite în principal de cererea internă.
Sectorul manufacturier care este influențat foarte mult de cererea externă a raportat o cifră în scădere față de luna trecută. ESI
sugerează un start foarte bun pentru ultimul trimestru al acestui an, primele două luni înregistrând valori foarte ridicate și din acest motiv este de așteptat o creștere substanțială a PIB pentru trimestrul patru față de trimestrul trei. Din acest motiv, chiar dacă ne așteptăm la o revizuire în jos a creșterii economice trimestriale pentru T3 – la o valoare negativă – recesiunea tehnică pare destul de puțin probabilă în acest moment.

▪ Rata șomajului a crescut în luna octombrie cu 0,1 puncte procentuale față de septembrie și a ajuns la 5,5%, conform  comunicatului INS. Rata șomajului la bărbați a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cea la femei (6,1% vs 4,7%). Pentru acest an ne așteptăm la un șomaj mediu de 5,6%, iar pentru anul viitor estimăm o creștere ușoară la 5,8%.

▪ INS a publicat vineri indicele prețurilor producției industriale. Conform datelor furnizate, preţurile din industrie au avansat cu 41,1% în termeni anuali în luna octombrie şi au crescut cu 2,2% în termeni lunari.
Creşterea anuală a încetinit în continuare după ce în septembrie se înregistrase o majorare de 46,7%. Avansul anual a fost cauzat în cea mai mare parte de preţurile producţiei destinată pieţei interne (+53,8%), în timp ce preţurile pentru piaţa externă au crescut mult mai lent (+17,1%). Preţurile din industria energetică au crescut cu 100,1% în termeni anuali în octombrie, semnificativ mai lent față de luna trecută, ajutate și de efectul de bază, urmate la mare distanţă de cele din industria bunurilor intermediare cu 20,5%. Dacă excludem industria energetică, avansul anual al preţurilor producţiei industriale este de 28,6%, o încetinire semnificativă față de luna precedentă când a fost înregistrată o creștere de 31%

▪ Zlotul polonez a fost singura monedă din regiune care s-a apreciat față de euro în ultimă săptămână, cu o creștere de 0,3%. Leul s-a depreciat cu 0,2%, forintul maghiar s-a depreciat cu 0,5%, iar coroana cehă a fost relativ constantă (-0,1%). De la începutul anului leul s-a apreciat cu 0,5% în raport cu euro, coroana cehă a câştigat 2,1%, zlotul polonez s-a depreciat cu 1,9% iar forintul maghiar a pierdut 10,1%.

▪ Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară locală a scăzut săptămâna trecută în condiţiile sărbătorilor. Miercuri a fost înregistrat un maxim al tranzacţiilor de aproximativ o treime din volumul întregii săptămâni cu o evoluţie tipică finalului fiecărei luni. Pentru finalul anului următor prognozăm un curs de schimb EUR/RON de 5,10. Principalele presiuni de depreciere a leului provin dinspre deficitul de cont curent mare care s-ar putea ajusta marginal în 2023 dacă preţurile energetice de import vor fi mai scăzute.

▪ Calendarul de emisiuni de titluri de stat în lei pentru luna decembrie arată că Ministerul Finanţelor doreşte să împrumute 5,03 miliarde lei, din care 4,4 miliarde lei în cadrul licitaţiilor obişnuite şi 630 milioane lei la sesiunile suplimentare de oferte necompetitive. Ministerul Finanţelor a anunţat şi o operaţiune de preschimbare cu o valoare indicativă de 200 milioane lei prin care se doreşte preschimbarea unor obligaţiuni cu scadenţele 26 aprilie 2023 şi 28 iunie 2023 în obligaţiuni mai lungi cu scadenţa 24 septembrie 2031. Pe 19 decembrie ajung la scadenţă titluri de stat în valoare de 10,65 miliarde lei.

▪ Ministerul Finanţelor organizează astăzi două licitaţii pentru titluri de stat. La una dintre ele doreşte să emită obligaţiuni cu scadenţa 28 aprilie 2036 în valoare de 400 milioane lei iar la cealaltă licitaţie vizează un împrumut în valoare tot de 400 milioane lei scadent în 25 noiembrie 2025.

Sursa: BCR

Leave a Reply

Your email address will not be published.