De astăzi, brașovenii pot consulta pe site-ul primăriei unul dintre cele mai importante documente pentru dezvoltarea unei comunități, Planul Urbanistic General. Documentul este prezentat integral – memoriul general, regulamentul local de urbanism, un memoriu de sinteză și toate planșele de reglementări urbanistice, inclusiv cele detaliate pe MUTR-uri (macro unități teritoriale de referință). Tot de astăzi, toți factorii interesați – cetățeni, agenți economici, specialiști în domeniul urbanistic, dezvoltatori imobiliari, autorități avizatoare, reprezentanți ai primăriilor din zona metropolitană – sunt invitați să își spună punctul de vedere cu privire la acest document esențial pentru viitorul orașului nostru.
„De astăzi, brașovenii au la dispoziție unul dintre documentele definitorii pentru dezvoltarea unei comunități, Planul Urbanistic General. Aceasta este varianta propusă de experți, în urma consultărilor pe care le-au avut cu societatea civilă, cu specialiștii în urbanism și cu agenții economici. Urmează 45 de zile în care toți reprezentanții comunității își pot spune punctul de vedere cu privire la acest document, pot veni cu propuneri de modificare sau de clarificare a acestuia. Această perioadă este la fel de importantă ca și cea de elaborare, pentru că PUG-ul vizează dezvoltarea întregii comunități pentru următorii ani și, într-un fel sau altul, ne influențează pe fiecare dintre noi. De aceea vă invit, cetățeni sau reprezentanți ai companiilor, ai mediului universitar, autorități publice, furnizori de servicii publice, experți în domeniul urbanismului și arhitecturii, să vă implicați în această etapă”, a precizat primarul Allen Coliban.
Documentele care cuprind propunerile preliminare ale Planului Urbanistic General vin cu o serie de clarificări, modificări și detalieri față de varianta aprobată în 2011, necesare unei dezvoltări sustenabile, dar și cu răspunsuri la problemele ridicate în timpul consultărilor publice care au avut loc cu cetățenii și celelalte grupuri țintă.
Documentul propune o dezvoltare arhitecturală și urbanistică coerentă, care se bazează pe următoarele politici publice:
- Reabilitarea fondului construit;
- Protejarea, conservarea și restaurarea fondului construit valoros;
- Corelarea, detalierea și actualizarea reglementărilor urbanistice;
- Creșterea calității spațiului public;
- Gestionarea coerentă a terenurilor disponibile, în favoarea interesului public.
2.2.1_Regulament local de urbanism
Anexa 5.9_Regimul de construire
Ghid Propunere P.U.G. octombrie 2024
Sinteza PUG_document consultare
Anexa 5.10_Regimul de aliniere a cladirilor
Pentru a se asigura o dezvoltare sustenabilă a orașului, noul PUG vine și cu o serie de constrângeri urbanistice în ceea ce privește dezvoltare, determinate, pe de o parte, de riscul de inundabilitate generat de râul Ghimbășel care acoperă o mare parte din municipiu, toată zona Stupini și zona străzii Lânii.
Pe de altă parte, relieful orașului și numeroasele valori de patrimoniul natural determină restricții privind dezvoltarea pe versanți.
Aceste constrângeri au ca efect și o reducere a intravilanului municipiului: se propune diminuarea suprafeței din intravilan cu 4.288,8 ha, justificată, în primul rând, de scoaterea în extravilan a pădurilor, precum și a zonelor naturale valoroase și a celor inundabile.
Propunerea prevăzută în PUG este aceea de moderare a modului de construire astfel încât peisajul urban să fie concordant cu cel natural, prin integrarea adecvată a noilor construcții în ansamblul orașului. Astfel, sunt puse în valoare perspectivele orașului și va crește atractivitatea orașului din punct de vedere peisagistic și turistic.
PUG-ul vine și cu o serie de priorități de intervenție pe fiecare domeniu în parte, de la organizarea circulației și a transportului, la fondul construit și modul de utilizarea a terenurilor, inclusiv altimetria, calitatea locuirii, mediul și schimbările climatice sau patrimoniul cultural, natural și peisajer. Documentul oferă și o serie de recomandări, pe fiecare domeniu, pentru a asigura dezvoltarea orașului și pentru a crește calitatea vieții locuitorilor.
Documentația este elaborată, pentru Primăria Municipiului Brașov, de Asocierea Synergetics S.A. și Quattro Design S.R.L., pe baza Contractului nr. 167/46067/15.05.2020, cu obiectul „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Brașov”.
Propunerile Preliminare ale Planului Urbanistic General pot fi consultate pe site-ul primăriei, în pagina dedicată, https://www.brasovcity.ro/ro/pug sau direct la sediul Primăriei Municipiului Brașov, Bulevardul Eroilor nr. 8, camera 12, de luni până vineri, în perioada 07.10.2024 – 20.11.2024, în următoarele intervale orare: luni și miercuri: 14.00 – 16.00, marți și joi: 10.00-12.00, vineri: 12.00 – 13.00.
Brașovenii și ceilalți factori interesați pot trimite propuneri și observații asupra documentelor, în următoarele moduri:
- fizic – la sediul Primăriei Municipiului Brașov – B-dul Eroilor nr.8, parter, cam. 1
Centrul de Informare pentru Cetățeni – Posturile de lucru nr: 12, 13, 14, 15;
Program cu publicul: Luni-Joi 08:00-14:00; Vineri 08:00-13.00 - electronic – prin intermediul hărții interactive, la adresa de internet: https://hartapug.brasovcity.ro/
Totodată, primăria va organiza în 31 octombrie o întâlnire publică cu cetățenii, companiile și dezvoltatorii imobiliari. Înainte de aceasta sunt programate alte două întâlniri: în 14 octombrie, cu specialiștii în domeniul urbanismului, și în 28 octombrie întâlnirea cu instituțiile avizatoare și UAT învecinate (UAT – Unități administrativ teritoriale).
Planul Urbanistic General stabilește condițiile generale de dezvoltare ale municipiului pentru o perioadă de 10 ani, răspunzând necesităților populației, a specificului orașului și a tendințelor de dezvoltare.
În cadrul elaborării acestui document strategic, astăzi începe etapa de informare și consultare a publicului asupra propunerilor preliminare ale PUG. Locuitorii și proprietarii pot să se exprime direct, iar primăria va analiza observațiile și sugestiile acestora, judecând în interes public, prin raportare la specificul urban, la legislația în vigoare și la obiectivele de dezvoltare coerentă a municipiului.
Etapa se finalizează prin însușirea, de către Consiliul Local al Municipiului Brașov, a raportului elaborat de Primărie și prin transmiterea acestuia către elaboratori.
Urmează obținerea avizelor și acordurilor necesare, elaborarea formei finale a Planului Urbanistic General, etapa de transparență decizională, iar la final, după aprobare, predarea și integrarea PUG în Sistemul Informațional Geografic – GIS.
Foto: Primăria Brașov
Leave a Reply