APM Brașov a pus în dezbatere publică proiectul „Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav” în vederea emiterii acordului de mediu

APM Brasov anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Realizare conexiune feroviara cu Aeroportul International Brasov-Ghimbav”, propus a fi realizat in jud. Brasov, UAT Brasov si UAT Ghimbav, FN, CF. nr: 104783, 104784, 104827, 131494, 130775 si 132641, titular Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA Sucursala Regionala de Cai Ferate Brasov.

Informaţiile privind proiectele propuse pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Brasov, str. Politehnicii nr. 3 şi la sediul titularului de proiect, în zilele de luni pana joi intre orele 8:00 – 16:30 si vineri între orele 8:00 – 14:00.

Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Brasov. Obiecții și puncte de vedere se pot trimite de persoanele interesate până la publicarea anunțul de încadrare.

Documentul pus în dezbatere este Memoriu de prezentare „Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav”.

Cu această ocazie putem vedea în detaliu soluția adoptată de autorități pentru realizarea conexiunii feroviare pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.

Conform cerinţelor Beneficiarului conexiunea feroviară a Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG) la reţeaua naţională de cale ferată va conţine 2 etape:
Etapa 1 care va consta în conectarea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav la reţeaua naţională de cale ferată prin magistrala 200 (Brașov-Codlea);
Etapa 2 care va consta în conectarea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav la reţeaua naţională de cale ferată prin realizarea unei conexiuni cu magistrala 300 Brașov-Sighișoara (haltele de mișcare Bod sau Feldioara) prin continuarea liniilor c.f. de la sfârșitul proiectului (km 3+848.250).
Prezentul memoriu de prezentare tratează lucrările aferente etapei I.

Realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav prevede conectarea la halta de mișcare Ghimbav pe direcția Brașov și conectare la magistrală pe direcția Codlea (Sibiu). Astfel, principalele lucrări prevăzute în prezentul proiect sunt:
– sistematizarea haltei de mișcare Ghimbav;
– linie nouă c.f. dublă de racord între capătul Y al haltelor de mișcare Ghimbav și Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (A.I.B.G.);
– linie c.f. nouă simplă de racord din magistrală către Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (A.I.B.G.) (dinspre Codlea);
– reparația liniei c.f. existente și dublarea acesteia (linie c.f. nouă) între capătul Y al stației c.f. Bartolomeu și zona de desprindere a racordului dinspre Codlea;
– electrificarea liniei c.f. reparate, dublate și a racordului nou construit.

Lungimea totală a liniei de cale ferată aferentă proiectului este de cca. 11,28 km și este alcătuită din:
a). lungimea liniei c.f. existentă (linia 200 Brașov-Codlea) de cca. 6,5 ‬ km (între km 4+805 și km 11+316);
b). lungimea liniei nouă c.f. dublă de racord între halta de mișcare Ghimbav și Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav de cca. 3,85 km;
c). lungimea liniei c.f. nouă simplă de racord din magistrala 200 către Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (dinspre Codlea) de 0,93 km.

Halta de mișcare Aeroport International Brașov-Ghimbav va avea două zone cu structură de acoperire comună și anume:
– zona peroanelor ce va deservi îmbarcări şi debarcări din vagoanele trenurilor C.F.R.;
– zona destinată personalului C.F. și a serviciilor C.F. este poziționată la capul X al haltei de mișcare (zona de intrare a trenurilor în halta de mișcare) și este alcătuită din birou de mișcare, birou de supraveghere video, cameră server, grup sanitar, precum și grupuri sanitare pentru călători (grup sanitar persoane cu dizabilități, grup sanitar pentru mama și copilul, grupuri sanitare atât pentru femei cât și pentru bărbați).

Spre capul Y al haltei de mișcare în spatele celor două ascensoare se vor amenaja grupuri sanitare compartimentate pe sexe, cu acces de la nivelul peronului.

Accesul de la peronul haltei de mișcare Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav (A.I.B.G.) la terminalul pasageri al Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav și viceversa se realizează, prin doua modalității:

– printr-o zonă pietonală aflată la nivelul terenului; legătura se realizează din peron apoi din rampa poziționată la capătul peronului (cap X – zona de intrare a trenurilor în halta de mișcare) în continuare spre o trecere la nivel ce va traversa liniile cf și apoi în zona pietonală, acoperită (copertină) și dotată cu trotuare rulante și fixe. Legătura dinspre capătul zonei pietonale dinspre Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG) și terminalul pasageri al aeroportului se va asigura prin intermediul unei treceri de pietoni.

– printr-o pasarelă pietonală, legătura se realizează din peron apoi în capul Y al haltei de mișcare se află o scară fixă, 2 escalatoare și 2 lifturi care asigura accesul în pasarela pietonală acoperită. Pe structura pasarelei vor exista trotuare fixe sau rulante. Pasarela pietonală este prevăzută două scări fixe de acces la viitoarea zonă de parcare (cu rol de evacuare).

Legătura dinspre capătul pasarelei pietonale dinspre Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav A.I.B.G. și terminalul pasageri al aeroportului se va asigura prin intermediul unei scări fixe, 2 escalatoare și 2 lifturi.

Treceri la nivel (5 treceri la nivel: refacere 2 treceri la nivel și 3 treceri noi)

Proiectul prevede refacerea a două treceri la nivel pe același amplasament (la intersecție cu străzi asfaltate) și realizarea a 3 treceri la nivel noi (unul la intersecție cu drumul de exploatare și întreținere (definitiv) nou propus prin proiect, unul la intersecție cu un drum local existent și unul la intersecție cu un drum proiectat în cadrul AIBG), conform situației prezentate în tabelul de mai jos. Toate trecerile la nivel se vor amenaja cu dale elastice. De asemenea, se va amenaja local racordul dintre trecerile la nivel și străzile asfaltate/drum de exploatare/drum local.

Nr. crt. Stație c.f./Interval c.f. Poziția km ax trecere la nivel Trecere la nivel amenajată cu Intersecţie cu Observație
1. Interval Bartolomeu-Ghimbav 5+407,66 pr dale elastice str. Institutului reconstrucție
2. Halta de mișcare Ghimbav 9+104,44 pr dale elastice str. Aeroportului reconstrucție
3. Racord c.f. nou propus pe direcția Codlea–Terminal A.I.B.G. 0+285 pr dale elastice drum de exploatare și întreținere (definitiv) nou propus trecere la nivel nouă
4. Racord c.f. nou propus Ghimbav – Terminal A.I.B.G. 1+733 pr dale elastice drum local existent trecere la nivel nouă

 

5 Terminal A.I.B.G. 3 + 515 pr dale elastice drum proiectat în cadrul AIBG (nu face parte din prezentul proiect) trecere la nivel nouă

 

Valoarea investiției totale, în lei, este: 538.734.400,82 lei cu TVA (construcții și montaj).
Durata de execuție a lucrărilor este de 2 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.