VIDEO La Codlea se ard în aer liber porci infectați cu pestă porcină africană. Directorul DSVSA spune că incinerarea a fost făcută pentru a preîntâmpina difuzarea bolii

În mijlocul nopții din 13 spre 14 iunie 2020, pe raza municipiului Codlea se ardeau porcii infectați cu pesta porcină. Porcii provin de la o fermă din Codlea, la care autoritățile abilitate au confirmat apariția unui focar de pestă porcină africană. Incinerarea porcilor a fost făcută la gaterul deținut de consilierul local PSD Nicu Crăciun, care, prin compania sa, Mancor SRL, deține și ferma de porci la care a fost confirmat focarul de pestă porcină.

Conform spuselor lui Aurel Agache, care a filmat incinerarea porcilor și a sesizat la 112 arderea porcilor, la fața locului a fost doar un reprezentant al Gărzii de Mediu. Instituția nu a emis niciun punct de vedere. IPJ Brașov a precizat că „polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov s-au sesizat din oficiu și efectuează verificări în vederea stabilirii stării de fapt, urmând ca la finalizarea verificărilor să vă comunicăm rezultatul acestora”.

Prefectura a transmis următoarea comunicare, potrivit directorului executiv al DSVSA Brașov, Dorin Valter Enache, „dacă la început evoluția bolii în fermă era subacută, în ultimele 24 de ore a devenit supraacută. Pericolul major a fost reprezentat de numărul foarte mare de porci morți – aproximativ 200 capete de vineri, 12 iunie, până sâmbătă, 13 iunie. Din acest motiv, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, au fost accelerate procedurile de lichidare a focarului, prin eutanasierea porcinelor din fermă și neutralizarea cadavrelor. Eutanasierea s-a efectuat prin asomare cu CO2 și injecție letală, iar neutralizarea – prin incinerare. Toate procedurile s-au efectuat sub supraveghere sanitar-veterinară și cu respectarea întocmai a hotărârii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale. Nu au fost folosite mijloace de combustie de tip deșeuri industriale, mase plastice ori cauciucuri. Combustia s-a efectuat doar cu lemn. De asemenea, împreună cu unitarea de sprijin din Codlea (structura locală de combatere a bolilor la animale) s-a luat decizia dezinfectării arterelor rutiere din zona în care există gospodării unde se cresc porcine”.

Acestă comunicare a fost făcută în 14 iunie cu precizare că incinerarea s-a făcut în 13 iunie noaptea. În 12 iunie, directorul DSVSA spunea că „este necesară sacrificarea tuturor exemplarelor din ferma unde a apărut focarul, dar în primul rând procedăm la izolarea zonei și la efectuarea unor evaluări epidemiologice. Boala nu evoluează rapid în fermă, ci are o evoluție lentă. Știm să gestionăm eficient această situație, chiar dacă lichidarea focarului nu este deloc o operațiune simplă. Toate primăriile și toate fermele zootehnice sunt anunțate în legătură cu măsurile de prevenție/protecție care trebuie luate. Pe raza municipiului Codlea se va face evaluarea stării de sănătate a porcinelor din gopodării, care nu sunt în efective importante, și, la fel, se va comunica proprietarilor ce măsuri de protecție trebuie să ia. Nu este nici un motiv de panică, avem situația sub control”. Tot acesta spunea că de luni încep eutanasierea, incinerarea și neutralizarea cadavrelor rezultate. DSVSA a cerut Guvernului să trimită incineratoare de mare capacitate.

Atașez Hotărârea Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB) și planul de măsuri aprobat.

Cele două documente au fost postate pe Facebook în 14 iunie de către consilierul local cu atribuții de primar din Codlea, Erwin Albu. Alte documente oficiale nu au fost puse la dispoziția presei de către autorități.

Din cele comunicate de către directorul DSVSA înțelegem că evoluția pestei porcine la ferma Mancor SRL a avut o evoluție rapidă, iar incinerarea la fața locului a fost soluția aleasă în vederea neutralizării animalelor moarte.

Desigur, sunt câteva întrebări la care trebuie să răspundă autoritățile și nu au răspuns încă. Evoluția pestei porcine în focar a fost atât de puternică încât nu se mai putea aștepta sosirea incineratoarelor solicitate de DSVSA? Sau aceste incineratoare nu ajungeau în timp util?

Apoi, incinerarea la fața locului în ce condiții se face? Conform Manualului Operaţional Pentru Intervenţia în Focarele De Pestă Porcină Africană Editia 4 2019, la 15.2. Instrucţiuni pentru luarea deciziilor în vederea neutralizării animalelor moarte, la punctul 4. „conform legislaţiei, neutralizarea animalelor moarte se poate realiza prin metode precum incinerarea, coincinerarea, prelucrarea prin sterilizare etc. (art. 13 din Reg. nr. 1069/2009), putându-se autoriza eliminarea acestora prin îngropare sau incinerare la faţa locului (art. 19 alin. (1) lit. (e))”.

Manualul vorbește de o autorizație. A fost emisă aceasta? Există un raport de specialitate care arată urgența măsurii alese?

Mai departe, ne uităm pe Regulamentul nr. 1069/2009 la care ne trimite Manualul Operațional pentru incinerarea la fața locului. În acest Regulament, la articolul 19 scrie că „Autoritatea competentă poate, prin derogare de la articolele 12, 13, 14 și 21, să autorizeze eliminarea:
(e) prin incinerare sau îngropare la fața locului, în condiții prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică sau animală, de subproduse de origine animală altele decât materialul de categoria 1 menționat la articolul 8 litera (a) punctul (i) în cazul unei epidemii care implică o boală cu declarare obligatorie, dacă transportul până la cea mai apropiată instalație autorizată pentru procesarea sau eliminarea subproduselor de origine animală ar spori pericolul propagării de riscuri pentru sănătate sau ar însemna că, în cazul unei epidemii semnificative care implică o boală epizootică, capacitățile de eliminare a unor astfel de instalații ar fi depășite.”

Indiferent de soluția de neutralizare aleasă este nevoie de respectarea unor proceduri în situațiile de urgență. Și este o situație de urgență, așa cum a precizat directorul DSVSA.

Conform Manualului Operațional, la capitolul 15 sunt precizate toate elementele de care trebuie ținut cont atunci când se face transportul și incinerarea animalelor moarte, dezinfectarea utilajelor folosite, cine participă la acțiune și ce rol are fiecare, inclusiv autorități. Au fost respectate toate măsurile, așa cum scrie în Manual? Ce autorități au fost la fața locului pentru a ne asigura că incinerarea a fost făcută corect?

Mai trebuie adus în discuție locul în care s-a făcut incinerarea, acesta fiind curtea gaterului Mancor SRL, de pe platforma fostului CAP. Pentru cei care nu cunosc zona, acest loc este populat de mai mulți agenți economici, care au la rândul lor ferme. Și foarte important, locul se află la o distanță de aproximativ 300-400 de metri față de locuințe.

De aici se ridică mai multe întrebări cu privire la locul ales, la care cel mai bine ar fi să răspundă autoritățile. Nu trebuia să existe o distanță minimă față de locuințe și alte ferme pentru a nu afecta sănătatea publică și animală? Incinerările au fost complete? Cum putem fi siguri că terenul nu va fi contaminat? Va fi afectată activitatea gaterului?

Din imaginile următoare se poate vedea că gaterul și locul ales pentru incinerarea porcilor este pe marginea pârâului Vulcănița.

Mai este un aspect care trebuie precizat și care confirmă absența reprezentanților autorităților de la operațiunea de incinerare din noaptea de 13 spre 14 iunie. Directorul DSVA spunea „Nu au fost folosite mijloace de combustie de tip deșeuri industriale, mase plastice ori cauciucuri. Combustia s-a efectuat doar cu lemn”. În fotografia folosită la articol se vede că au fost folosite și cauciucuri.

Și dacă incinerarea a fost autorizată și totul s-a făcut legal, de ce s-a făcut în mijlocul nopții și nu a fost anunțată, astfel încât lumea să știe la ce să se aștepte? Dacă autoritățile vor să fie credibile trebuie să facă publice documentele aferente acțiunilor, începând cu data de 10 iunie 2020 până în prezent.

Sursa foto: Aurel Agache

Leave a Reply

Your email address will not be published.