UPLIFT Youth – educație antreprenorială pentru tinerii ucraineni

Organizația Junior Achievement Romania a susținut în luna aprilie un curs de educație antreprenorială pentru adolescenții ucraineni la care au participat 30 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Workshopurile au avut loc în centrul de refugiați de la CATTIA Brașov în cadrul proiectului UPLIFT Youth, program educațional implementat în parteneriat cu UNICEF. Cursul include activități interactive bazate pe metode learning by doing și lucru în echipă, iar temele explorează parcursul antreprenorial de la idee până la realizarea planului de afaceri. Scopul inițiativei este de a îmbunătăți gradul de conștientizare a tinerilor și adolescenților refugiați ucraineni în ceea ce priveşte propriile abilități, interese și valori, în vederea pregătirii pentru stagii de practică, locuri de muncă sau inițierea unei afaceri. 

În cadrul cursului organizat la Brașov, cei 30 de tineri participanți au învățat concepte de antreprenoriat, au identificat o nevoie în comunitatea lor și au dezvoltat un plan de afaceri pentru un produs sau un serviciu. Apoi au construit o campanie de promovare, precum și o analiză a concurenței și a fezabilității ideii. Tinerii au gândit produse și servicii din cele mai diverse, de la o platformă de joburi până la cosmetice, magazine de bijuterii, restaurante tradițional ucrainene dar și servicii funerare.

Momentan, cea mai mare nevoie este de locuri de muncă, povestește Victoria Peretyagina, o tânără de 16 ani. „Platforma noastră oferă servicii în limba ucraineană și ține cont de nevoile ucrainenilor refugiați în România. Vrem să ne adresăm tinerilor, așa că ne vom concentra pe campanii de promovare în social media.” Sloganul lor este: E greu să găsești un job dacă nu știi limba. Noi te ajutăm!

Coordonatorii proiectului au observat că toate echipele au dezvoltat concepte de produse și servicii dedicate în special comunității ucrainene, deși tema era una generală – o afacere pentru Brașov. 

O echipă a propus un serviciu funerar și a prezentat proiectul ușor ironic. Realitatea este însă că e o nevoie cât se poate de reală, în special pentru refugiații ucraineni care se confruntă cu problema de a nu putea fi îngropați în România, ci doar incinerați”, spune Ludmila Obrijanu, facilitatoare a proiectului. „Toate echipele au propus ceva ce le lipsește lor ca minoritate. Se vede că sunt preocupați de integrare, de cum pot îmbunătăți viața comunității lor în România.”

Proiectul UPLIFT Youth este implementat la nivel european în perioada 2022-2024 în 11 țări printre care și România. Cursurile de educație antreprenorială au loc în toate orașele în care UNICEF desfășoară activități pentru sprijinul comunității ucrainene, printre care București, Sibiu, Arad, Constanța, Timișoara, Cluj.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Educația media – instrument pentru creșterea abilităților de participare civică a adolescenților (faza 2) – Sprijinirea comunităților pentru a fi mai bine protejate de infodemie”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul UNICEF. Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția CJI și UNICEF.

Leave a Reply

Your email address will not be published.