„1 Mai Muncitoresc” – o nouă expoziție temporară la Muzeul Amintirilor din Comunism

Muzeul Amintirilor din Comunism și Muzeul Cineastului Amator au plăcerea să anunțe deschiderea unei noi expoziții temporare intitulate „1 Mai Muncitoresc”.

Expoziția unică aduce în fața publicului o colecție de fotografii și obiecte care amintesc de felul în care se sărbătorea 1 mai în trecut.

Fotografiile din cadrul expoziției fac parte din arhiva Muzeului Cineastului Amator și prezintă amploarea pe care o avea una dintre cele mai importante sărbători comuniste. În imagini sunt surprinse parade, caruri alegorice, precum și mulțimile prezente la manifestațiile prin care era celebrată Ziua Internațională a Muncii în Reșița înainte de 1989.

Alături de fotografii, expoziția „1 Mai Muncitoresc” prezintă și pancarte sau alte obiecte folosite de muncitori în cadrul acestor manifestații. Obiectele, colecționate și păstrate cu grija, provin din colecții personale strânse din mai multe orașe industriale din România.

Prin această expoziție, organizată în colaborare cu Muzeul Cineastului Amator, ne-am dorit să oferim publicului oportunitatea de a înțelege mai bine istoria noastră recentă și a de a reflecta asupra schimbărilor majore care au avut loc de atunci încoace. „1 Mai Muncitoresc” face o paralelă interesantă cu modul în care sărbătorim 1 mai în prezent, când ne bucurăm de o zi liberă pe care să o petrecem alături de familie și prieteni, într-un mod relaxat.”

Expoziţia temporară este deschisă până la 31 mai 2023 şi poate fi vizitată gratuit de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, pe Bd. Eroilor 19, Brașov.

DESPRE MADC:

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația „Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro

MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Fiind o întreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i intega în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități.

DESPRE Muzeul Cineastului Amator

Muzeul Cineastului Amator este un muzeu privat, unic în România, ce îşi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România. Principalele direcţii pe care se orientează muzeul sunt colecţionarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă), colecţionarea de piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) şi facilitarea accesului publicului la expoziţiile realizate.

Muzeul este găzduit de Centrul Universitar UBB Reșița, fiind amplasat în fosta cabină de proiecție a cinematografului „23 august”.

Sursa foto: Muzeul Amintirilor din Comunism

Leave a Reply

Your email address will not be published.