Reluarea vânătorii la urs a primit votul Comisiei pentru Administrație a Senatului. Propunerea legislativă stabilește o cotă de prevenţie de 426 de exemplare şi o cotă de intervenţie de 55 de exemplare

Reluarea vânătorii la urs a primit votul Comisiei pentru Administrație a Senatului. Propunerea legislativă stabilește o cotă de prevenţie de 426 de exemplare şi o cotă de intervenţie de 55 de exemplare.

Senatorul de Brașov, Mihail Veștea, a făcut următoarele precizări:

Important pentru administrațiile locale care se confruntă cu atacurile urșilor în gospodării.
Comisia pentru Administrație a Senatului a adoptat ieri, 31 octombrie, cu majoritate de voturi, propunere legislativă pentru completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, al cărei co-inițiator sunt.

Obiectivul acesteia este limitarea atacurilor în gospodării ale urșilor și pagubele produse de cei care ajung până în inima orașelor.

Este o inițiativă necesară, având în vedere cifrele care stau la baza demersului nostru, cifre care arată că valoarea pagubelor produse de urși a crescut de aproape 500 de ori din 2016 până în prezent, iar numărul județelor afectate a crescut de la 7 la 23.

Din datele Ministerului Mediului, statul a plătit pagube în valoare de peste 3 milioane de lei doar în acest an.

Concret, inițiativa adoptată alături de colegii din Comisie prevede o serie de măsuri care vizează managementul populaţiei de urşi bruni din România.
Astfel, se reintroduce vânătoarea pe baza unei cote rezultate în urma studiilor efectuate de institutele de cercetare şi universităţile din România.
Se stabilește o cotă de prevenţie de 426 de exemplare şi o cotă de intervenţie de 55 de exemplare. Judeţele unde va fi valabilă cota se vor stabili în funcţie de numărul şi valoarea pagubelor asupra gospodăriilor. Recoltarea exemplarelor de urs se va face după obţinerea autorizaţiei de mediu.

Rezultatul direct al modificării legislației actuale va fi rezolvarea situaţiei alarmante în ceea ce priveşte conflictele om-urs, având în vedere că populația de urși a crescut constant, la fel și numărul atacurilor care au produs inclusiv decese umane.

Inițiativa va intra curând în dezbatere și vot în plenul Senatului.”

Foto: Lajos Berde – Natura 2000

Leave a Reply

Your email address will not be published.