Președintele CJ Brașov și prefectul județului Brașov într-o vizită de imagine la podul Budila

Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea și prefectului județului Brașov au anunțat azi efectuarea unei vizite la podul Budila. În ce calitate au făcut cei doi această vizită? În calitate electorală, pentru imagine. După vizită a urmat un comunicat de presă cu pozele pe care le vedeți în continuare. Trebuie precizat că cele două instituții, CJ și Prefectura nu au avut niciun rol în realizarea lucrărilor la podul CF Budila.

Printre aceste exerciții de imagine, vestea bună este că podul CF Budila a fost finalizat, deși, la un moment dat, lucrările se opriseră.

CFR nu a publicat nimic, nici pe site, nici pe Facebook, așa cum au făcut-o CJ și Prefectura Brașov, deși, după cum o să vedeți din comunicatul de presă al CJ, la vizită a participat și reprezentantul CFR Regionala Brașov.

Detalii despre podul CF Budila, cine l-a făcut și ce proceduri au fost desfășurate găsiți în episodul de podcast Proiecte de infrastructură feroviară din județul Brașov – Ep. 1 Podul CF Budila și Intermodalul Feldioara.

În continuare redau comunicatul transmis de CJ Brașov, ca să vedeți exercițiul de PR al lui Adrian Veștea, pe bani publici:

Construcția podului feroviar din localitatea Budila – distrus de inundaţiile din vara anului 2018 – fost finalizată

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, însoțiți de primarul comunei Budila, Irimia Marșavela și de Ioan Pintea, consilier la Regionala CFR Brașov, au efectuat astăzi o vizită la obiectivul de investiții „Reconstrucție pod și amenajare albie km 17+318 Hărman – Întorsura Buzăului”.

Acest pod peste râul Tărlung, de pe secția de cale ferată 403 Hărman – Întorsura Buzăului, s-a prăbușit în data de 30 iunie 2018, din cauza unei viituri.

Regionala Brașov a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a derulat procedura de licitație pentru reconstrucția podului, iar contractul a fost semnat în data de 7 aprilie 2021.

Prefectul județului și președintele Consiliului Județean Brașov au constatat că, lucrările sunt finalizate, rămânând de efectuat demersurile aferente recepției finale. Reprezentanții asocierii, care a executat lucrările, au declarat că, în cel mai scurt timp, vor începe testele necesare înainte de reluarea traficului feroviar.

Conform proiectului tehnic, constructorul a realizat, pe linia Hărman – Întorsura Buzăului, la km 17+318, un pod nou de cale ferată simplă, cu o deschidere de 70 m și suprastructură metalică de tip grindă.

Sursa de finanţare pentru lucrările de reconstrucție a podului din comuna Budila și de amenajare a albiei râului Tărlung este asigurată din fonduri de la bugetul de stat.

”Finalizarea lucrărilor de reconstrucție a acestui pod feroviar reprezintă o investiție esențială pentru cei aproape 50.000 de oameni, care locuiesc în zona Întorsurii Buzăului, mulți dintre aceștia fiind navetiști și care, de mult timp, au fost văduviți de o cale de transport feroviar către localitățile din județul Brașov. Este extrem de important să refacem și aceste obiective de investiții, care pe lângă drumurile județene, spitale, aeroport, țin de mobilitate și scot din izolare comunitățile locale” – a transmis președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Ioan Pintea, cel care a contribuit la realizarea acestui proiect în perioada în care a fost director al CFR Infrastructură, a declarat: „Încă de la momentul prăbușirii vechiului pod, în vara anului 2018, autoritățile regionale (Consiliul Județean Brașov, în mod special) au manifestat o permanentă susținere privind restabilirea condițiilor de circulație pe această linie deosebit de importantă pentru comunitățile afectate din județele Brașov si Covasna, intervenind, în mod decisiv, pentru includerea în programele de investiții ale Regionalei CF Brașov (în condițiile în care este vorba de o linie de interes local), asigurarea sursei de finanțare pentru expertiza DALI, proiectare și, în final, execuția acestui obiectiv de investiții, accelerând la maxim, în limite legale, termenele de execuție, astfel încât podul să poată fi recepționat și, ulterior, să poată fi reluat traficul feroviar. Este o realizare semnificativă care demonstrează sinergia de acțiune a factorilor de decizie din administrația județeană și administratorului infrastructurii feroviare”.”

Sursa foto: Consiliul Județean Brașov și Instituția Prefectului Județul Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.