#PastilaZilei | Ce a greșit șoferul care și-a postat nemulțumirea pentru că i-au fost ridicate ștergătoarele, conform IPJ Brașov

În #PastilaZilei din 26 octombrie scriam de un conducător auto care și-a postat nemulțumirea pentru că i-au fost ridicate ștergătoarele, deși a parcat neregulamentar.

Pentru a vedea dacă șoferul a greșit sau nu, am cerut un punct de vedere de la IPJ Brașov, ce încalcă conducătorul auto cu parcarea pe care a făcut-o, care sunt consecințele în acest caz și dacă IPJ Brașov este în măsură să sancționeze conducătorul auto pentru această parcare. Desigur, am pus la dispoziția IPJ imaginea postată de coducătorul auto.

În baza acestei imagini, conform IPJ Brașov, conducătorul auto se regăsește în una din următoarele două situații, oprire sau staționare voluntară pentru care a încălcările sunt, conform Regulamentului din 4 octombrie 2006 de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice:

  1. art. 142, lit. f – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mica de 25 m de coltul intersecției.
  2. art. 143, lit. a – Se interzice staționarea voluntară a vehiculelor în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară.

IPJ Brașov nu ne spune și ce sancțiuni sunt aplicabile pentru încălcările mai sus prezentate. Însă ne spune că nu pot constata contravenții și nici nu pot aplica sancțiuni în baza imaginii pusă la dispoziție. Și nici nu spune dacă a făcut vreo verificare în teren. Ne spune însă că, constatarea contravenților și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier ori cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Conform OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, la articolul 109:
(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră.
(2) Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.

Desigur, aici e o problemă de legislație și nu înțeleg de ce o fotografie sau imagini video făcute de oameni nu pot fi folosite ca dovezi pentru a constata contravenția și a o sancționa. În acest caz ne rămâne să sperăm că poliția își face treaba, dar mai bine decât o face în prezent.

Dar mai avem și opțiunea să cerem noului Primar și noului Consiliu Local să introducă mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic. pentru a evita astfel de situații și pentru a crește siguranța pe drumurile publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.