Linia 60 și parcarea din Poiana Mică, soluțiile de sezon care nu reușesc să descongestioneze Poiana Brașov

Vă mai aduceți aminte de Linia 60? A fost înființată în decembrie 2017, la scurt timp după ce a fost dată în folosință parcarea din Poiana Mică. Vă mai aduceți aminte de parcarea din Poiana Mică? Este cea la care administrația Scripcaru a pierdut finanțarea europeană și a finalizat-o din bugetul Brașovului.

Parcarea a fost prezentată la acea vreme ca soluție pentru decongestionarea Poienii Brașov, iar linia 60 pentru a asigura transferul turiștilor de la parcare în Poiană. Decongestionarea nu a avut loc, iar linia 60 nu a avut succes, nici chiar în contextul promisiunii că frecvența de circulație a autobuzelor va fi de cinci minute dacă este nevoie. Mai mult, linia 60 a devenit una de sezon, în care circulă două-trei luni pe an.

Parcarea, care a costat 19,7 milioane de lei, inclusiv TVA, este utilizată la capacitate maximă (434 locuri) tot în sezon și doar când Poiana Brașov este supraaglomerată. Doar atunci parcarea devine atractivă pentru cei care merg în Poiană. Pe linia 60 au fost introduse autobuze BMC Neocity 900 cu lungime de 8,5 metri și două uși, complet improprii pentru pasageri cu bagaje sau schiuri. Sunt acele autobuze luate în leasing pentru care Brașovul încă plătește și care sunt folosite pe liniile care deservesc Șcheiul.

 

 

Autobuz RATBV linia 60, sursa foto: Andrei Andraș

Linia 60 a fost repusă în circulație și pentru sezonul de iarnă 2019-2020, primele zile fiind de Crăciun. În ultima duminică din an, pe 29 decembrie, situația arată în felul următor. Poiana Brașov este sufocată de mașini, iar cine nu găsește loc pe străzile din Poiană sau prin parcările de la hoteluri, merge în parcarea de la Poiana Mică.

Vedem în imagini cum arată Poiana Brașov sufocată de mașini.

Față de anii trecuți vedem în circulație pe linia 60 autobuze Menarini de 10 metri, nu cu mult mai potrivite față de celelalte. Singurul plus este faptul că au trei uși.

Parcarea este bună în sezon, când preia din aglomerație, moment în care e activată și linia 60 pentru a face transferuri. Linia 60 a fost extinsă până la blocurile Silver Mountain, de unde mai preia o parte din cei care locuiesc la aproximativ un kilometru distanță de parcarea din Poiana Mică.

Numai că parcarea costă bani pe tot parcursul anului, la întreținere și funcționare, însă nu rezolvă aglomerația. Și atunci se ridică întrebarea: administrația Scripcaru a luat decizia cea mai bună construind această parcare în Poiana Mică? Din perspectiva descongestionării Poienii Brașov cu siguranță nu.

Se putea face altceva, mai eficient? Desigur!

Vă mai aduceți aminte de linia 100? Circula pe ruta Gara Brașov – Livada Poștei – Poiana Brașov (parcarea mare) și retur. Nu a circulat mult și a fost scoasă foarte repede, fără explicații. Era una din liniile bune, pe care administrația Scripcaru a scos-o definitiv. Dacă i-ar fi fost făcută o frecvență bună, dacă era extinsă până la Telegondolă și dacă avea cel puțin autobuze de 12 metri (capacitate de 95 de pasageri), această linie avea capacitatea să descongestioneze atât Poiana Brașov, cât și drumul Poienii. Ar fi înlocuit cu succes liniile 20 și 60.

În ceea ce privește parcările, administrația Scripcaru ar trebui să-și concentreze eforturile pentru realizarea de parcări supraterane și subterane la intrările în oraș și în cartierele de blocuri, astfel încât autoturismele să fie lăsate cât mai departe de centrul istoric și de Poiană și să asigure un transport public la capacitatea necasară și la frecvențe bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.