George Scripcaru ne prezintă parcurile neștiute ale Brașovului. Printre acestea regăsim Parcul Tematic CATTIA

40 de hectare de parcuri! De pe site-ul de campanie al lui George Scripcaru aflăm că Brașovul are „4.000 de ari de parcuri în oraș și 1.000 de hectare de pădure-parc în jurul orașului”, motiv pentru care „Brașovul își păstrează titlul de Capitală verde a României”.

Ce veste bună, dacă ar fi adevărat. Însă lucrurile sunt adevărate doar pentru George Scripcaru, care nu face altceva decât o campanie electorală bazată pe minciună: „brasovenii se bucură si de suprafețe largi de parcuri si zone verzi. Astfel, la această oră, în Municipiul Brasov sunt deschise publicului 13 parcuri mari, din care 2 realizate anul trecut si 10 scuaruri (părculețe), în suprafață totală de aproape 4.000 de ari.”

Partea cu pădurea-parc o rezolvăm repede, fiind doar o promisiune făcută de George Scripcaru la finalul lunii noiembrie în 2019. La scurt timp după această promisiune, George Scripcaru propunea Consiliului Local aprobarea PUZ-ului După Grădini care presupune o dezvoltare imobiliară pe o suprafață de 76.109 mp de pădure pe dealurile Șcheiului. Și tot George Scripcaru este cel care vrea să facă drumul forestier Gorița, adică să taie 8.200 de arbori, având un culoar de defrișare de 15 hectare.

Și lauda primarului continuă: „în jurul Brasovului există 1.000 ha de pădure parc, adică zone de pădure cu o minimă infrastructură de agrement (alei pietruite, bănci, cosuri de gunoi etc.).” Unde sunt toate aceste alei, bănci, coșuri etc.?

Pe partea de parcuri în oraș, George Scripcaru ne spune că avem 13 parcuri mari care au 40 de hectare împreună. Mai jos vedeți lista de parcuri și vă rog să citiți cu atenție:

Parcurile mari din Brasov sunt:
Parcul Nicolae Titulescu (305 ari); Parcul Eroilor (48 ari), Parcul Tiberiu Brădiceanu (564 ari), parcul Ghe. Dima (74 ari), Parcul Livada Postei “Schaffner” (206 ari)*, Parcul Magnoliei (311 ari); Parcul Tractorul Mare (845 ari), Parcul Tractorul Mic (73 ari); Parcul Trandafirilor (240 ari), Parcul Ursu – Valea Cetății (137 ari); Parcul Noua (490 ari); Zona de agrement Timis – Triaj (89,6 ari); Parcul tematic CATTIA (363 ari).
Dintre acestea, Tiberiu Brediceanu, Tractorul Mare si Parcul Noua au fost modernizate pe fonduri europene.

* denumirea este preluată de pe site-ul de campanie, însă menționăm că denumirea corectă este „Schaeffler”.

Dacă adunați toate suprafețele acestea, nu ies 4.000 de ari, ci 3.745,6 ari, adică o rotunjire cu 254,4 ari (un parc mai mare decât cel din Livada Poștei care are 206 ari).

Mai vedem că George Scripcaru a inclus la parcuri și suprafețe sub un hectar. Conform Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, parcurile sunt spații verzi, cu suprafața de minimum un hectar. Așadar, dacă scoatem și suprafețele care au sub un hectar, mai rămânem cu 3.461 ari de parcuri. Și așa ajungem să avem din pix un plus de 539 ari de parcuri.

Însă lucrurile nu se opresc aici. La parcuri găsim unele despre care bănuiesc că nu știați că sunt parcuri:

  • Parcul tematic CATTIA (363 ari) > curtea CATTIA
  • Parcul Tiberiu Brediceanu (564 ari) > Aleea de Sub Tâmpa

Cu alte cuvinte, mai putem scădea încă 927 ari din lista de parcuri și după ce tragem linie, rămânem cu 2.534 ari. Și uite așa, din pix, Brașovului îi sunt date în plus 1.466 ari de parcuri.

Și nici măcar aici nu se termină impostura. George Scripcaru mai plusează o dată: „la acestea se adaugă si Parcul Dendrologic (nou înființat) din cartierul Noua si Parcul Zoologic.” Care Parc Dendrologic, cel pe care l-a lăsat familiei Butuza sau cel care nu este încă făcut și pentru care e nevoie de 30 până la 80 de ani pentru a ajunge la maturitate? Și de când e parc Grădina Zoologică?

Și ca să încheiem, trec și promisiunile la promisiuni: „în etapa următoare se vor mai realiza trei parcuri mari:
– cel mai mare parc de agrement din Brasov pe platforma fostei uzine Rulmentul;
– parcul Timis – Triaj, pe fosta rampă de deseuri a orasului;
– parcul de agrement “La Iepure” din cartierul Răcădău.”

Nici nu știu cum să mă uit la toată impostura aceasta. Pe de-o parte seamănă cu o raportare din vremea regimului Ceaușist, când fruntașii în muncă raportau (umflau) producția la hectar. Pe de altă parte asistăm la o transpunere în prezent a lui Caragiale (*extras din O scrisoare pierdută):

TIPĂTESCU: Lasă, Ghiţă, cu steagurile de alaltăieri ţi-a ieşit bine; ai tras frumuşel condeiul.
PRISTANDA (uitându-se pe sine şi râzând): Curat condei! (luându-şi numaidecât seama, naiv) Adicăte, cum condei, coane Fănică?…
TIPĂTESCU: Contul jidanului s-a plătit la Comitet pe patruzeci şi patru de steaguri…
PRISTANDA (naiv): Da.
TIPĂTESCU: Ei?… s-a pus patruzeci şi patru de steaguri?
PRISTANDA (cu tărie): S-a pus, coane Fănică, s-a pus… Poate unul-două să le fi dat vântul jos… da’ s-a pus…
TIPĂTESCU: Patruzeci şi patru?
PRISTANDA: Patruzeci şi patru în cap, coane Fănică.
TIPĂTESCU (râzând): Nu umbla cu mofturi, Ghiţă. Nu m-am plimbat eu la luminaţie în trăsură cu Zoe şi cu nenea Zaharia în tot oraşul? Tocmai ea, cum e glumeaţă, zice: „ia să-i numărăm steagurile lui Ghiţă…”
PRISTANDA (mâhnit): Îmi pare rău! tocmai coana Joiţica, tocmai dumneei, care de!… să ne aşteptăm de la dumneei la o protecţie…
TIPĂTESCU: Apoi, ea n-a zis-o cu răutate, a zis-o de glumă. Nu ştie şi nenea Zaharia şi ea că eşti omul nostru…
PRISTANDA: Al dumneavoastră, coane Fănică, şi al coanii Joiţichii, şi al lui conul Zaharia… Ei? şi le-aţi numărat, coane Fănică?… Ei? aşa e? patruzeci şi patru…
TIPĂTESCU: Vreo paispce… cinspce.
PRISTANDA: Apoi să le numărăm, coane Fănică; să le numărăm: două la prefectură.
TIPĂTESCU: Două…
PRISTANDA: Două pe piaţa lui 11 Fevruarie…
TIPĂTESCU: Patru…
PRISTANDA (căutând în gând): Două la primărie…
TIPĂTESCU: Şase…
PRISTANDA (acelaşi joc): Unul la şcoala de băieţi…
TIPĂTESCU: Şapte…
PRISTANDA: Unul… la şcoala de fete…
TIPĂTESCU: Opt…
PRISTANDA: Unul la spital…
TIPĂTESCU: Nouă…
PRISTANDA: Două… la catrindală, la Sf. Niculae…
TIPĂTESCU: Unsprezece.
PRISTANDA: Două la prefectură… paispce…
TIPĂTESCU (râzând): Le-ai mai numărat pe ale de la prefectură.
PRISTANDA: Nu, coane Fănică, să trăiţi! (continuă repede, pe nerăsuflate) Două la primărie, optspce, patru la şcoli, douăzeci şi patru, două la catrindală la Sf. Niculae, treizeci…
TIPĂTESCU (râzând): Le-ai mai numărat o dată pe toate astea şi aduni rău…
PRISTANDA: Doamne păzeşte, coane Fănică, să trăiţi, patruzeci şi patru, în cap… patruzeci şi patru… Cum zic, unul-două, poate vântul… ori cine ştie…
TIPĂTESCU (râzând): Ghiţă… apoi nu mă orbi de la obraz aşa.
PRISTANDA (schimbând deodată tonul, umilit şi naiv): Famelie mare… renumeraţie după buget mică…

Leave a Reply

Your email address will not be published.