1.000 de hectare de pădure din jurul Brașovului ar putea deveni pădure-parc

Primarul George Scripcaru anunță că a solicitat Regiei Pădurilor Kronstadt transformarea a 1.000 de hectare de pădure din jurul Brașovului în pădure-parc. Această propunere a fost transmisă RPLP Kronstadt în cadrul proiectului ,,Monitorizarea stării ecosistemelor forestiere și valorificarea potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane administrate de RPLP Kronstadt RA”.

Acest proiect a avut pe 26 noiembrie prima întâlnire cu public, de prezentare, organizat de RPLP Kronstadt și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea” Brașov.

Prima întâlnire în cadrul proiectului de consultare pentru punerea în valoare a pădurilor urbane și periurbane, din punct de vedere recreativ, istoric și cultural în cadrul proiectului Monitorizarea stării ecosistemelor forestiere și valorificarea potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane administrate de RPLP Kronstadt.

Posted by Litera 9 on Tuesday, November 26, 2019

„Astăzi, în urma discuțiilor pe care le-am avut în ultima perioadă cu specialiști din domeniu, dar și cu simpli cetățeni, am luat decizia de a solicita Regiei Pădurilor Kronstadt implementarea unui proiect de transformare a pădurilor din jurul Brașovului și ale Poienii Brașov în păduri-parc. După evaluările noastre este vorba de aproximativ 1.000 de hectare, aflate în proprietatea municipiului Brașov, care înconjoară orașul și care se învecinează cu cele două rezervații naturale, Tâmpa și Postăvarul. În felul acesta vom putea asigura, brașovenilor și turiștilor, posibilitatea de a se bucura de natura și frumusețea pe care orașul nostru o are de oferit”, a declarat primarul George Scripcaru.

Ce reprezintă această decizie a primarului Brașovului de a transforma 1000 de ha în pădure-parc ne spune Bogdan Micu, consilier al primarului pe probleme de mediu.

Pădurea care face obiectul schimbării încadrării îndeplinește oricum funcții de agrement și ar fi bine ca acest lucru să fie reglementat. Această decizie este una istorică și de mare importanță pentru orașul Brașov și locuitorii lui. 100 de ani de acum încă vom simți beneficiile acestei decizii.

Orașele din lume (Viena, Vancover) au făcut o astfel de mișcare de mult. Și mă bucur nespus că orașul Brașov este un lider în România în această direcție.

De acum comunitatea va putea să se gândească și la alte proiecte de dezvoltare durabilă în afară de exploatarea forestieră a acestei păduri. De acum, 1250 ha vor putea fi folosite și pentru infrastructura de turism și de agrement. Pentru proiecte de conservare de biodiversitate.

Accesul în pădure va fi facilă. Deschiderea de noi poteci de drumeții, de bicicletă, iar noi foișoare și bănci vor fi amplasate. Va fi probabil cel mai mare parc natural lipit unui mare oraș din România. Intervențiile sunt minore și sunt destinate infrastructurii de agrement, poteci de biciclete, de drumetie, foișoare și bănci.

Comform legii actuale, cetățeanul nu are voie să intre în pădure.  Acum va putea pe o zona imensă. Un lucru firesc, acum și formalizat. Cred că cel mai important aspect este acela că pădurea devine pădure-parc din pădure de producție. În loc să se facă exploatări forestiere se va face turism.

Bogdan Micu și-a arătat disponibilitateta de a susține acest proiect la nivel de Minister, el fiind și consilierul Ministrului Mediului pe probleme de tăieri ilegale de păduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.