Campania „Detector pentru viață” – Montare detectoare de fum și monoxid de carbon

Astăzi la sediul Prefecturii Brasov, în prezenta domnului prefect, Mihai Cătălin Văsîi, inspectorului sef al ISU BRASOV, domnul colonel Marciu Lucian și al șefului Inspectiei de Prevenire, domnul locotenent colonel Anton George s-a desfășurat o conferință de presă în care s-a prezentat modul de desfăsurare al campaniei „Detector pentru viata” dar și importanța montării unui detector de fum sau monoxid de carbon în locuințele noastre.

Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România. Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), incendiile au afectat 1.125 de persoane, din care 268 și-au pierdut viața.

Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.

Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. Prin alarmarea rapidă a echipelor de intervenție, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.

Parte a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenirea acestor riscuri, E.ON și Delgaz Grid donează, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Acestea vor fi distribuite gratuit către familii din mai multe zone din țară.

Campania „Detector pentru viață” și își propune să evidențieze importanța montării detectoarelor în locuințe, dar și necesitatea curățării și reparației coșurilor de fum.

Având în vedere campania ,,Detector pentru viață”, la sediul ISU Brasov a avut loc predarea detectoarelor de fum și monoxid de carbon, către personalul din subordinea a 5 subunități de intervenție.
Cele 375 𝑑𝑒𝑡𝑒𝑐𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑓𝑢𝑚 𝑠̦𝑖 125 𝑑𝑒𝑡𝑒𝑐𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑛𝑜𝑥𝑖𝑑 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛 vor fi distribuite către locuințele din județul Brasov, în cele 15 localitati identificate ca fiind vulnerabile.

‼ Montare detectoare de fum și monoxid de carbon

Montarea unui detector de fum poate salva vieți pentru că permite depistarea rapidă a unui incendiu, în fază lui incipientă. Într-o astfel de situație, detectorul vă poate avertiza printr-un semnal sonor.

Pentru montarea detectorului de fum, nu este nevoie de o firmă autorizată, trebuie doar să citiți cu atenție instrucțiunile de montare și de întreținere.

Detectorul de fum se montează pe tavan, se recomandă montarea lor în camere, pe holuri, sau în casa scării. Nu se amplasează în băi sau bucătării pentru că se pot declanșa ușor datorită aburilor.

Foto-video: ISU Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.