Autoritățile locale cu atribuții de mediu sunt ineficiente și-și pasează responsabilitățile când trebuie să răspundă solicitărilor cetățenilor

Într-o frumoasă seară de la mijlocul lui septembrie, anul trecut, am fost la niște prieteni în Avantgarden. Și plimbându-mă prin cartier am constatat o parte dintre problemele acelui cartier despre care aveam o părere bună și chiar intenționasem cândva să-mi iau un apartament acolo.

Ceea ce m-a uimit a fost un miros fetid, de fecale, care venea dintr-un canal cu o apă murdară. Mi-aduc aminte că am încercat să fac poze, dar se înnoptase și nu ieșeau bine. Mi s-a spus că adesea se văd plutind, dar nu sunt pești; puțea îngrozitor. Lângă acea apă era un bloc aproape finalizat, dar presupun că parfumul era inclus în prețul apartamentelor. Mi-am pus în cap atunci să fac sesizare la Garda de Mediu Brașov și am făcut-o după vreo zece zile.

În 26 septembrie, am trimis sesizarea și am primit răspunsul, prin Poșta Română, în 18 octombrie. De fapt, nu era un răspuns propriu-zis, ci sarcina de a-mi răspunde era pasată către Poliția Locală.

Sesizarea mea redirecționată de Garda de Mediu către Poliția Locală a fost înregistrată cu numărul 19453/29.10.2019, răspunsul a fost redactat în 25 noiembrie și l-am primit câteva zile mai târziu, prin Poșta Română. Mi s-a comunicat că „s-a efectuat un control în zona indicată, unde s-au constatat depozitări de diferite deșeuri de-a lungul apei curgătoare situată pe strada Lebedei, în apropierea blocurilor nou construite și, totodată, în zonă s-a simțit un miros dezagreabil”. Apoi, am fost asigurat că „a fost informat Serviciul de Urmărire Contracte Salubrizare și Deszăpezire din cadrul Primăriei Brașov în vederea salubrizării zonei și, în același timp, sesizarea a fost direcționată către Direcția de Sănătate Publică, ea fiind instituția abilitată în astfel de cazuri”.

Răspuns Poliția Locală Brașov

De apreciat comunicarea Poliției Locale Brașov, acei domni au recunoscut poluarea olfactivă și a apei din acel canal și probabil că sunt dotați organoleptic mai bine decât cei de la Garda de Mediu. Răspunsul de la Direcția de Sănătate Publică Brașov nu a mai sosit, probabil a rămas „înzăpezit” pe undeva că între timp a venit iarna.

Am înțeles de la prietenii din Avantgarden că se intenționează a fi montate plăci de beton peste acel canal în zona blocurilor noi pe o lungime de aproximativ 200 de metri, prin urmare, problema ar trebui să fie rezolvată, nu? În dulcele stil al improvizației românești și a desconsiderației față de normele de mediu.

Problema expusă mai sus este una punctuală. Problema mare e că avem în Brașov mai multe autorități cu atribuțiuni de mediu, slab echipate și unele dezinteresate de misiunea lor, care se calcă pe bătături, dar pasează problemele între ele în defavoarea cetățenilor care li se adresează. Chiar îmi pun adesea întrebarea dacă nu sunt prea multe instituții cu roluri asemănătoare și de ce ar trebui să plătim aceste armate de angajați ineficienți.

Cum nu par a exista niște roluri clare pentru fiecare dintre aceste instituții cu atribuțiuni de mediu – și ar mai fi vreo câteva în afara celor expuse mai sus -, cel mai sigur este să le sesizezi pe toate deodată, cetățeanule care trăiești în Brașov. Dar nici așa nu ai vreo garanție că problema îți va fi rezolvată, dar măcar aștepți 30 de zile pentru răspuns, nu 90 sau mai multe.

Despre apartamentele vândute în asemenea condiții, prefer să mă abțin. Nu e caz singular, alt exemplu ar fi cel al oamenilor de la Liziera, care se „bucură” de mirosul deosebit al gropii de gunoi Fin-Eco. Pentru asemenea cazuri, intrebați la firma care v-a vândut apartamentul și la primărie. De preferat, cu avocatul după dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published.