Amenajarea noul Parc Dendrologic din Noua va dura 3 ani, iar ajungerea la maturitatea va dura între 30 și 80 de ani

Am văzut deja că Parcul Dendrologic de pe domeniul Știrbey nu a fost cumpărat de Primăria Brașov, deși ar fi putut face asta iarna trecută. Domeniul aparține familiei Butuza, iar mișcarea de atunci a fost o mutare de casă, la care nu trebuia să participe nimeni din exterior. Decizia de a nu se cumpăra domeniul Știrbey aparține primarului George Scripcaru, chiar dacă respingerea dreptului de preemțiune a fost votat în unanimitate de către Consiliul Local Brașov. După care a decis realizarea unui alt parc dendrologic. Desigur, fără nicio consultare cu brașovenii.

Noul Parc Dendrologic din Noua are nevoie de o perioadă lungă pentru a ajunge la maturitate, așa cum a fost și în cazul celui de pe domeniul Știrbey, pe lângă durata de realizare de 3 ani de la demararea investiției. Mai exact, „în ceea ce privește maturitatea, aceasta diferă de la specie la specie. Unii arbori pot ajunge la maturitate la 30 de ani, alții la 70-80 de ani”, conform RPLP Kronstadt.

La momentul de față, valoarea totală estimată a investiției este de 3.382.781 lei, fără TVA (ajungem la 4 milioane de lei cu TVA). Durata de realizare a parcului va fi de 3 ani din momentul demarării investiției, regia dorind să acceseze fonduri pentru amenajarea parcului, în caz contrar lucrările vor fi finanlate de către regie. Înțelegem din asta că banii nu sunt încă asigurați și că dacă nu se găsește o finanțare se va face cu bani de la RPLP Kronstadt.

Pe lângă costul inițial estimat la 4 milioane de lei trebuie să ne mai așteptăm și la altele, astfel încât noul parc să ajungă la maturitate, costuri pe care RPLP Kronstadt nu le-a spus încă.

Pe partea de lucrări, în cei trei ani anunțați ca durată de realizare, se vor face următoarele intervenții:

1. Se vor extrage arbori fără valoare pentru a fi realizat asortimentul de specii dorit, respectiv 3.250 mc, iar lemnul de foc rezultat va fi valorificat către populație.

2. Se vor amenaja 10 alei principale și 26 alei secundare cu o lungime totală de 6.979 m și o lățime de 1,7 m și vor fi plantați un număr de 1.076 arbori și arbuști din zone geografice diferite, amplasamentul acestora fiind preluat din studiul realizat de Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov. O parte din puieți vor fi puși la dispoziție, în mod gratuit, de către I.N.C.D.S. „Marin Drăcea”, în baza unui protocol de colaborare pe această temă.

3. Ulterior se vor amplasa bănci, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat și se va înierba o suprafață de 20,5 ha. Mare parte din lucrările de amenajare al parcului vor fi făcute de către personalul regiei.

4. În zona mlăștinoasă a parcului vor fi amenajate două luciuri de apă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.