Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav între așteptări, promisiuni și realități

Săptămâna aceasta a avut loc o conferință de presă la Consiliul Județean Brașov, cu privire la aeroport, prima de când au început problemele și conflictele cu privire la zborurile operate începând cu 15 iunie 2013.

După această conferință de presă putem emite câteva concluzii cu privire la situația actuală. Iar după concluzii atașez și comunicările Dan Air și Romatsa făcute pe 27 iunie, respectiv 26 iunie.

Așadar, s-a făcut mare vâlvă în jurul aeroportului, iar bătăliile din declarații apar pe fondul lipsei de transparență din partea Consiliului Județean Brașov și al Regiei Autonome Aeorportul Internațional Brașov Ghimbav. De exemplu, la momentul publicării acestui articol, pe site-ul CJ Brașov mai sunt doar două documente (scurte prezentări ale aeroportului și turnului virtual), restul fiind date jos. Documentații mai vechi și date jos de pe site-ul CJ găsiți încărcate aici.

Cel mai important lucru de reținut în toate aceste situații din ultimele trei săptămâni este faptul că decizia ca aeroportul să funcționeze 12 ore (07:00-19:00) pe zi a fost și este a CJ Brașov și al Regiei. Nu Romatsa a impus acest program. Mai mult, Romatsa și-a făcut schema de personal necesară pentru asigurarea serviciilor de navigație pentru Brașov pe baza deciziei CJ Brașov și a Regiei de a avea programul de 12 ore. Și pentru că tot vorbim de personal pentru aeroport, nici măcar Regia nu a finalizat toate angajările necesare pentru a susține acest program de 12 ore. Chiar la momentul publicării articolului, Regia are în desfășurare concursuri de angajare pentru patru posturi în cadrul Serviciului Asistență Managerială.

Motivele din spatele deciziei de a avea program de 12 ore la aeroport țin de reducerea costurilor de operare și funcționare. Motiv pentru care CJ Brașov și Regia au decis acest program, informație cunoscută cu câteva luni înainte de deschiderea aeroportului de Dan Air și de către orice companie interesată să opereze zboruri de pe AIBG.

Dan Air spune că a aflat târziu de acest program, caz în care se ridică întrebarea dacă nu cumva au fost discuții între companie, Regie și Romatsa care priveau operarea și în afara celor 12 ore, care au generat niște așteptări și care nu s-au concretizat.

Știm că anumite zboruri care au ajuns după ora 19:00 au fost deviate la Otopeni, iar pasagerii au fost apoi transportați la Brașov cu autobuzul.

Realitatea este că la acest moment aeroportul are program de funcționare între 07:00 și 19:00, ca urmare a deciziei CJ Brașov și Regiei Aeroportului, iar personalul angajat de Romatsa pentru asigurarea serviciilor de navigație a fost dimensionat pentru operarea în intervalul amintit. Pentru extinderea programului este nevoie de angajarea și pregătirea unor oameni, pregătire de specialitate care nu se poate face în câteva zile.

Dar există o altă discuție cu privire la aterizarea și decolarea de aeronave în afara programului și fără personal de navigație al Romatsa. Dan Air a solicitat să i să permită astfel de aterizări și decolări deoarece echipamentele și tehnologia instalate și aferente turnului de control remote pot asista aeronavele la aterizări și decolări fără personal. Și aici intervine decizia Romatsa, pe lângă Regia Aeroportului, dacă vor accepta.

Această situație se regăsește la alte aeroporturi care au instalate tehnologie de remote tower, dar este practicată în anumite cazuri și nu este aplicată cu frecvență pentru zborurile regulate.

Regia Aeroportului a propus o modificare a programului de funcționare, aceea de a muta cele 12 ore de funcționare în intervalul 10:00 – 22:00. Decizia nu a fost luată încă.

În cazul incidentului în care o aeronavă Dan Air a fost lovită de păsări, responsabilitatea aparține tot Regiei Aeroportului și CJ Brașov. Aici vine în discuție studiul de viață sălbatică făcut de CJ Brașov, în care au fost studiate timp de un an prezența și comportamentul păsărilor. În urma acestui studiu ar fi trebuit să existe dotări la aeroport pentru a ține păsările în afara perimetrului acestuia. Numai că nu există aceste dotări, iar din ce spune directorul aeroportului, Alexandru Anghel, îndepărtarea păsărilor se face cu 10 minute înainte de decolare sau aterizare, cu o mașină și semnale sonore.

Acest incident arată și lipsa organizațiilor de întreține de pe aeroport, reclamată și de Dan Air. Directorul Alexandru Anghel a precizat în cadrul conferinței de presă că aeroportul va avea într-un timp scurt organizație de întreținere a aeronavelor.

Dan Air a extins câteva curse care aveau cap de linie Brașovul, către București. Și aici vorbim de potențialul de pasageri al Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav. Dincolo de declarațiile populiste despre brașovenii care-și doresc să zboare și să vină acasă și de lipsa de transparență completă cu privire la numărul potențial de pasageri, realitatea arată că potențialul de pasageri este redus. De exemplu, primul zbor spre Stuttgart a înregistrat o ocupare de 40 de pasageri la o aeronavă de 170 de locuri.

Faptul că Dan Air a ales ca unele curse să fie București – Londra via Brașov, arată faptul că numărul de pasageri cu plecare din Brașov spre Londra este mai mic, iar compania își completează aeronava cu pasageri din București. La fel se întâmplă și pentru destinațiile Madrid, Valencia, Barcelona, Munich, Bruxelles, Malaga și Nuremberg.

Rămâne să vedem cum vor evolua traseele operate la acest moment și dacă sau când se va începe operarea pentru destinații aflate în discuții: Budapesta, Paris și Tel Aviv.

Declarații Romatsa, 26 iunie 2023
Având în vedere acuzațiile complet nejustificate colportate în spațiul public în ultimele 24 de ore de reprezentanții unei companii aeriene, cu referire la activitatea ROMATSA în cadrul operațiunilor de la Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, facem următoarele precizări punctuale:
• Cu referire la acuzația FALSĂ că ”siguranța pasagerilor zborului DN288 Madrid-Brașov-București a fost pusă în pericol” – În fapt, în niciun moment siguranța pasagerilor zborului DN288 Madrid-Brașov-București nu a fost pusă în pericol, iar instrucțiunea controlorilor de trafic aerian către piloți a avut în vedere tocmai asigurarea aterizării în condiții optime, atunci când pista era liberă.
• Zborul HiSky cu decolare din Brașov la ora 17:50 conform planului de zbor depus a fost supus regularizării de către Managerul de rețea EUROCONTROL (NM), din cauza problemelor de capacitate pe aeroportul din Antalya. Astfel, ora calculată de NM pentru decolarea de pe aeroportul Brașov a fost 18:28. Atât controlul traficului aerian, cât și companiile aeriane trebuie să se conformeze acestor măsuri gestionate la nivel european de către Eurocontrol (conform regulamentului (UE) 2019/123).
• Zborul DN288 cu decolare din Madrid la ora 13:10 conform planului de zbor depus și aterizare la Brașov, a transmis 3 mesaje de întârziere a decolării (13:53, 14:10, 14:53). După intrarea în spațiul aerian al României, controlorii de trafic aerian au acordat zborului mai multe autorizări directe, în măsura în care vremea nefavorabilă a permis acest lucru, însă având în vedere întârzierea la decolare și situația meteo care a impus ocoliri multiple, aterizarea a fost mult întârziată.
• Cu referire la referința INCOMPLETĂ ȘI SCOASĂ DIN CONTEXT din comunicatul companiei aeriene la documentul EASA care stabilește modalitățile de conformare și oferă explicații și îndrumări în ceea ce privește implementarea Regulamentului (UE) 2017/373- În fapt, AMC19 ATS.TR.210(a)(3), face referire la diferite tipuri de aeronave care au prioritate la aterizare: aeronave care au anunțat că trebuie să aterizeze din cauza factorilor care afectează funcționarea în siguranță a aeronavei; aeronave spital sau aeronave care transportă persoane care necesită îngrijiri medicale urgente; aeronave angajate în operațiuni de căutare și salvare; și alte aeronave, după cum poate fi stabilit de autoritatea competentă, în cazul României aceasta fiind Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Zborul DN288 în discuție nu se încadrează în niciuna din aceste situații, iar comunicatul companiei aeriene preia doar îndrumarea din GM1 to AMC19 ATS.TR.210(a)(3), care e doar o explicație a modului in care poate fi implementată prevederea AMC, nu o reglementare de sine stătătoare. Dacă zborul DN288 ar fi fost într-o situație critică avea posibilitatea să declare situație de urgență și ar fi avut prioritate la aterizare.
• În ceea ce privește programul de operare, programul furnizării serviciilor de trafic aerian corespunde cu cel al operatorului de aerodrom, Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav și a fost făcut public în urmă cu mai multe luni. Orice modificare a acestui program va trebui inițiată de Aeroport prin solicitarea amendării certificatului său, emis de către AACR.
• ROMATSA aplică Hotărârea Consiliului de Management al Spațiului Aerian care a stabilit schimbările de clasă de spațiu aerian conform orelor de operare ale Aeroportului Brașov. Spațiul aerian nu este închis, regulile aplicabile se schimbă conform legislației aplicabile SERA– Regulamentul (UE) 923/2012.
• ROMATSA e certificată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2017/373 și supusă auditurilor periodice de siguranță. De altfel, conform monitorizărilor la nivel european, prin activitatea sa ROMATSA este la un nivel de siguranță superior indicatorilor stabiliți la nivel UE. Zilnic, controlorii de trafic asigură servicii în condiții de siguranță pentru aproximativ 3000 de aeronave, fără niciun fel de incidente și fără întârzieri imputabile ROMATSA.

Declarații Dan Air, 27 iunie 2023

 

Dan Air continuă operarea pe Brașov.

Scurt istoric al problemelor întâmpinate de DAN AIR la operațiunile de pe Aeroportul Brașov

Ca uramare a evenimentelor din ultimele 2 săptămâni, î 60 dintre cursele DAN AIR care trebuiau să opereze de pe Brașov în programul de vară inițial stabilit și peste 3000 de pasageri au fost afectați de schimbările de orar pe care compania a fost obligată să le facă din cauza lipsei controlorilor de trafic care să asigure funcționarea Aeroportului din Brașov după orele 19.00 dar și a lipsei organizațiilor de întreținere.

Având în vedere modificările nejustificate și aduse tardiv în atenția noastră, DAN AIR s-a văzut nevoită să schimbe orare de zbor, să comaseze zboruri și să facă eforturi pentru a transporta pasagerii la destinația lor finală atunci când aterizarea pe aeroportul Brașov nu a fost posibilă.

Autoritățile au limitat programul de funcționare a aeroportului Brașov și nu au găsit soluțiile necesare cu toate că programul de zbor al DAN AIR a fost transmis către aeroportul Brașov înca din data de 17 Mai 2023 și către Ministerul Transporturilor în data de 20 Mai 2023. Niciuna dintre instituțiile amintite nu au avut niciun fel de obiecție ba mai mult am fost înștiințați oficial că s-a luat la cunoștință despre programul de zbor DAN AIR pentru vara 2023.

Ulterior, DAN AIR a fost nevoita să suporte consecințele deciziilor autorităților atunci când certificatul de aerodrom al Brașovului a fost semnat pe data de 14 iunie 2023, cu programul redus de funcționare până la orele 19.00, cu toate că DAN AIR fusese asigurata de reprezentanții aeroportului Brașov care aveau dublă calitate activând inclusiv în instituțiile care sunt factor de decizie în aceasta situație și anume Autoritatea Aeronautică Civilă Română și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA.

În urma incidentelor de siguranță neimputabile DAN AIR din zilele de 23 și 24 iunie 2023, când doua dintre aeronavele DAN AIR au întâmpinat mari dificultăți la aterizare, pe 23 iunie siguranța pasagerilor fiind pusă în pericol din cauza lipsei sistemelor de alungare a păsărilor de pe Brașov. Incidentele de siguranță au culminat pe 24 iunie când decizia controlorilor de trafic ROMATSA de a pune în așteptare aeronava DAN AIR în mod nelegal încălcând prevederile regulamentului (UE) nr. 2017/373, care trebuia să aterizeze pe aeroportul din Ghimbav în condiții meteo nefavorabile a pus din nou în pericol siguranța pasagerilor.

DAN AIR a operat încă din anul 2018 pentru companii de renume, TUI, WIZZ AIR, TRANSAVIA, JAZEERA AIRWAYS și multe altele la momentul de față fiind în parteneriat de lungă durată cu compania națională AIR SERBIA.

DAN AIR este singura companie care operează la Brașov, încă de la deschiderea aeroportului, curse regulate către Nuernberg, Stuttgart, Munich, Bruxelles, Barcelona, Londra, Malaga, Madrid și Valencia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.