CFR a lansat o licitație pentru lucrări de reparații generale și de renovare la Gara Brașov

În contextul existenței proiectului de reabilitare a căii ferate Brașov – Sighișoara, proiect încă neatribuit și despre care nu știm în ce măsură este prinsă Gara Brașov, CFR a lansat o licitație pentru „Reabilitare platforma stației și clădire RCM în stația Brașov Călători” (proiectare și execuție) SRCF Brasov.

Proiectul, în valoare de 2.350.000 de lei fără TVA, prevede Lucrări de reparații generale și de renovare, Lucrări de pavare și de asfaltare și Pregătire de proiecte și proiectare, estimarea costurilor. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Zona la care se va interveni se află între capătul Y al stației CF Brașov, respectiv pasajul CF peste strada 13 Decembrie și clădirea
Poștei Române. Lucrările de reparații la platforma stației și clădirea RCM în stația CF Brașov Călători, s-au încadrat în patru grupe de lucrari, după cum urmează:
A. Zona parcului spre peron linia 1;
B. Clădirea de Călători – reparații pardoseală în zona acces în tunelul pietonal, copertine;
C. Reparații exterioare clădire RCM (n.r. regulatorul de circulație);
D. Refacere parcare RCM;

Soluțiile de execuție trebuie să aibă în vedere următoarele Servicii de proiectare în vederea executării lucrărilor:
– Elaborare proiect tehnic faza DALI, PTh+D.E.
– Lucrări pentru reabilitare platforma stației și clădire RCM în stația Brașov Călători.

Durata contractului este de 16 luni, din care:
– pentru proiectare: 4 luni
– pentru execuția propriu-zisă, 8 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor de către Achizitor către Executant, ce este condiționată de alocația bugetară de la acea dată, la care se adaugă, dacă este cazul, 4 luni calendaristice, pentru întreruperea
lucrărilor pe timp friguros.
– 36 luni perioada de garanție a lucrării executate de la încheierea Procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Duratele sunt cele angajate de către contractant şi exclud: perioada aferentă analizării, verificării şi obţinerea avizelor CTE SRCF
pentru DALI și obţinerea avizelor CTE SRCF și CTE CNCF “CFR” SA, pentru Pth+DE, alături de Documentaţia tehnică şi financiară – faza finală pentru execuţia lucrării .

Situația propusă conform caietului de sarcini

Lucrările vor începe cu demolarea zidului de sprijin existent, inclusiv fundația acestuia, cu lungimea de aproximativ 120 ml și înălțime de 1,10 m. Se vor demola cele două scări de acces deteriorate.

Noul zid de sprijin se va întinde din capătul Y al stației, de la pasajul inferior până la clădirea de călători. Noul zid de sprijin va avea lungimea de aproximativ 315 ml și înălțimea de 1,10 m.

Se va avea în vedere realizarea unui trotuar asfaltat cu lățimea de aproximativ 1 m, amplasat între zidul de sprijin și terenul aflat în proprietatea primăriei, demarcat de borduri stradale.

Scările de acces demolate se vor reconstrui pe același amplasament, păstrând cotele actuale. Aleea de acces auto la peronul liniei 1 necesită reparații.

Restricționarea accesului auto în incinta stației CF Brașov se va face prin montarea unei bariere cu sistem de deschidere electronică, cu cartelă. Parcarea autoturismelor pe zona CFR dinspre b-dul. Gării va fi restricționată prin montarea unor stâlpișori metalici, încastrați în beton, în lungul accesului auto spre clădirea de călători, pe o lungime de aproximativ 60 m.

Se va desface gresia din fața chioșcurilor amplasate în Clădirea de Călători, spre piața stației, precum și cea dinspre autogara Codreanu. Suprafața degradată este de aproximativ 230 mp. Se va reface stratul de suport și se va monta piatră naturală (granit), rezistentă la îngheț-dezgheț, antiderapantă.

Zona de acces dinspre Autogara Codreanu spre Revizorat și peron linia 1, se va desface structura metalică existentă și se va monta un gard confecționat din țeavă pătrată, cu înălțime de 2,10 m, cu poartă de acces. Se vor reface treptele de acces dinspre Autogara Codreanu spre peron linia 1.

La Clădirea de Călători, se vor demola cele șase copertine din beton armat, amplasate deasupra ușilor de acces în clădire. Pentru noua copertină se va propune o structură metalică din inox, continuă deasupra tuturor ușilor, să se încadreze cu arhitectura clădirii, cu dimensiuni de aproximativ 20 m lungime și 4 – 4,5 m lățime.

La clădirea RCM, se va demola și se va reface copertina de beton. Travertinul deteriorat se va înlocui cu plăci de travertin, se va înlocui șorțul de tablă, se vor efectua zugrăveli exterioare, se va înlocui ușa metalică (accesul pe terasa clădirii).

La parcarea RCM, se va delimita zona orin montarea stâlpișorilor metalici între parcarea autogării și cea existentă. Noua parcare va avea aproximativ 1200 mp și se va reface pavimentul. Se va reface accesul auto și bariera cu deschidere electronică. O parte de 800 mp va fi transformată în zonă verde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.