Calitatea scăzută a aerului este rezultatul incapacității instituțiilor statului de a acționa. Garda de Mediu Brașov are atribuții de control, dar nu are echipamente pentru efectuarea măsurătorilor

Ca să știm de unde pornim în bătălia împotriva poluării, trebuie spus exact care este ecuația instituțională. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov acordă avizele de mediu, are cinci stații fixe și una mobilă pentru efectuarea de măsurători, dar nu are atribuții de control. Comisariatul Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu nu are atribuții pe partea de avizare, are atribuții pe partea de control, dar nu deține niciun fel de echipament pentru efectuarea de măsurători.

Tot în ecuația împotriva poluării, Primăriile și Consiliile Locale au obligația de a acționa în baza ORDONANȚEI nr. 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale și a ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecția mediului. Cele două ordonanțe stau la baza colaborării instituționale, între Garda de Mediu, Primărie și Poliția Locală, de exemplu.

În OG 21/2002, la Secţiunea a 2-a Obligaţiile şi răspunderile consiliilor locale şi ale primarilor, Art. 8 Consiliile Locale și Primăriile au obligația să asigure:
a) măsurile necesare pentru protecţia sănătăţii publice, cu sprijinul şi sub supravegherea organelor de specialitate ale statului;
b) măsuri corespunzătoare pentru conservarea şi protecţia mediului;
c) prevenirea poluarii accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apa, prin depozitarea necontrolata a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;
d) realizarea unor sisteme moderne de colectare, depozitare, transport şi prelucrare a deşeurilor şi gunoaielor; amenajarea unor locuri speciale de depozitare în fiecare localitate;
e) respectarea prevederilor legale şi a documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism aprobate, precum şi a normelor privind executarea construcţiilor.

Vedem foarte clar că Primăria și Consiliul Local joacă un rol important în combaterea poluării. Dacă o fac sau nu, asta decideți dumneavoastră. Eu cred că nu-și îndeplinesc rolul așa cum ar trebui.

Sunt multe situații în care brașovenii reclamă faptul că instituțiile îi trimit de la unele la altele atunci când vine o sesizare/reclamație. Vorbim de APM Brașov, DSP Brașov, Poliția Locală, Primărie și Garda de Mediu Brașov.

Mircea Paraschiv, comisar șef Comisariatul Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu, a precizat că la nivelul județului Brașov există o listă a agenților economici, agenți pe care instituția pe care o conduce îi monitorizează pentru respectarea prevederilor din Avizul de Mediu, efectuează controale și aplică sancțiuni acolo unde constată abateri de la Avizul de Mediu. În perioada ianuarie – 1 octombrie 2019 Garda de Mediu Brașov a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 2.230.000 lei pentru abateri (prin abateri se înțelege poluare) de la prevederile Avizelor de Mediu.

Numai că aici ne întrebăm cât din aceste sancțiuni au fost aplicate pentru poluarea aerului, în contextul în care Garda de Mediu nu are echipamente pentru efectuarea măsurătorilor.

În cazul FinEco, Garda de Mediu a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 600.000 lei în ultimii doi ani, dar nu știm cât din această sumă este pentru poluarea aerului.

O realitate ireală, agentul economic care poluează se controlează singur

Așa cum spuneam, Garda de Mediu nu are echipamente pentru efectuarea măsurătorilor în cazul poluării aerului. Comisarul șef al Gărzii de Mediu Brașov a precizat că în cazul sesizărilor, comisarii Gărzii se deplasează în teren pentru o verificare. Numai că aceasta se face la simțurile comisarilor, miros și văz. Pentru o verificare, Garda de Mediu cere agentului economic să-și facă controlul și să pună la dispoziția Gărzii raportul de evaluare. Controlul trebuie să se facă cu o firmă acreditată RENAR, firmă pe care o alege agentul economic. Mai explicit, agentul economic se verifică singur. Decizia pe care o ia apoi Garda de Mediu se bazează pe raportul de evaluare al agentului economic.

Un caz care arată paroxismul, confirmat de Mircea Paraschiv, este Arcons, agentul economic sancționat contravențional de Garda de Mediu pentru poluare, după sesizări venite din partea populației, care la câteva zile a primit Avizul de Mediu de la APM Brașov.

Tot Mircea Paraschiv a spus că, în cazul unui control, Garda de Mediu poate decide pe loc închiderea sursei de poluare (nu a agentului economic) dacă se constată că sursa este poluantă. Numai că nu știm să se fi aplicat această măsură până în prezent.

Mai trebuie spus că Garda de Mediu Brașov depinde de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, care decide ce achiziții se fac pentru Brașov, atât pentru echipamente, cât și pentru servicii. Acestea se fac în baza unui referat de necesitate, despre care Mircea Paraschiv spune că se redactează la fiecare final de an și conține inclusiv solicitări pentru achiziția de echipamente. Și cu toate acestea, nu știm de ce nu există echipamente pentru efectuarea măsurătorilor la controale, și dacă nu cumva este doar un transfer de responsabilitate de la local la național.

Oricum, senzația este că poluarea este tratată superficial la nivel de instituții publice și autorități. Numai că acest lucru se face pe sănătatea oamenilor, care ar trebui să fie o prioritate națională pentru autorități.

Sursa foto: George Boroda

Leave a Reply

Your email address will not be published.