Știm deja că urbanismul administrației Scripcaru înseamnă că fiecare construiește ce vrea și unde vrea, iar planificarea nu există.
Cartierul Tractorul este exemplul în acest sens. Primăria a dat autorizații de construire oricui a vrut să construiască, indiferent de amplasament, de arhitectură și fără a le impune investitorilor cerințe minime pentru o dezvoltare sustenabilă. Acest lucru se reflectă în calitatea locuirii.
Calitatea scăzută a locuirii înseamnă o calitate scăzută a vieții. Nu mai vorbim că nu au fost prevăzute funcțiuni publice, grădinițe, școli, cabinete medicale, magazine etc., ci ne uităm la cel mai elocvent exemplu de eșec al planificării, străzile.
Pentru început ne uităm la strada Nicolae Labiș, așa cum se poate vedea din imaginile video. Filmarea este făcută pe 9 decembrie 2019, ora 16:00.
Imediat de la intrarea pe Labiș din 13 Decembrie putem vedea mașini parcate pe ambele părți ale străzii și niciun trotuar amenajat. Pe partea dreapta este amenajat un refugiu al stației RATBV, în care sunt parcate mașini. Trotuar există doar la stația RATBV.
Imediat după blocurile Isaran se poate vedea un gard care este până în bordura străzii, ceea ce face imposibilă amenajarea unui trotuar. În continuare, nu sunt amenajate trotuarele, deși există spațiu. Se poate vedea cum circulă oamenii pe carosabil, inclusiv părinți cu copii.
Ce mai reiese foarte ușor în evidență este mixul de arhitectură și de dimensiuni, de la locuințe individuale până la locuințe colective cu 10 etaje. Pe măsură ce înaintăm pe Labiș, vedem toate aceste diferențe de arhitectură și înălțimi. O nouă stație RATBV este marcată pe stradă, de data aceasta fără refugiu. Asfaltul devine murdar, încărcat de pământul lăsat de camioanele care merg la șantierele din zonă. Trebuie precizat că este turnat doar primul strat de asfalt, chiar dacă a fost trasat marcajul de delimitare al sensurilor. Asfaltul se termină, iar pe măsură ce avansăm spre calea ferată rămânem pe un drum de pământ.
Există stâlpi de iluminat public, începând din 13 Decembrie, dar pe măsură ce se avansează pe stradă, aceștia se răresc. Un alt aspect legat de stâlpii de iluminat este faptul că sunt foarte înalți.
Un alt aspect grav, pe lângă lipsa trotuarelor, este lipsa trecerilor de pietoni, indiferent că vorbim de intersecții sau de alte porțiuni de stradă.
Rămânem cu un peisaj gri, fără spații verzi amenajate de-a lungul unei străzi din municipiul Brașov, exact ca vremea din ziua filmării.
Leave a Reply