VIDEO Fin Eco anunță că sunt la 80% progres cu închiderea celulelor 1 și 2. În 2020 fac ce erau obligați să facă în urmă cu opt ani, când s-a umplut prima celulă

Astăzi am fost pentru prima dată la groapa de gunoi Fin Eco și am văzut cu ochii mei ce este acolo. Am fost pentru prima dată în interior și am ajuns pe grămada de gunoi, unde am putut să simt mirosul pestilențial generat de gunoiul depus în cele două celule. Trebuie să știți că mirosul este distinct, care poate fi ușor recunoscut. Și se diferențiază foarte bine de mirosul de îngrășământ natural și de mirosul de eșapament. Am stat aproximativ 40 de minute și m-am bucurat că nu stau în apropierea gropii Fin Eco. De altfel, mă întreb cum lucrează oamenii aceia, zi de zi, într-un loc care generează cantități mari de gaze nocive. Și lucrează fără nicio protecție.

Practic, avem un deal de gunoi care poate deveni o bombă ecologică dacă nu se face o amenajare corectă. Oricine spune altceva nu o face decât cu intenția de a ascunde realitatea.

Realitatea este că celula 1 trebuia închisă în 2012, iar celula 2 trebuia închisă în 2017. Suntem în 2020, de ce nu s-au făcut aceste lucrări la timp? Pentru că autoritățile de mediu și municipiul Brașov în calitate de acționar nu și-au făcut treaba. Nu vorbim de o lună de zile sau de jumătate de an depășire, ci de opt ani la celula 1.

Lucrările de închidere a celulelor 1 și 2 sunt prezentate de Fin Eco ca o investiție, de aproximativ 20 de milioane de lei. Numai că aceste lucrări nu sunt o investiție, ci o obligație prin avizul de mediu, neîndeplinită până în acest moment.

Lucrările sunt la un stadiu de 80%, iar Fin Eco anunță că finalizarea lucrărilor este programată pentru jumătatea lunii iunie 2020.

Cel mai important aspect al închiderii celulelor este instalarea sistemului de captare a biogazului, pentru care au fost forate 51 de puțuri de captare. Tot biogazul captat este preluat la o stație unde sa face arderea.

Principalele gaze care compun biogazul sunt metanul și dioxidul de carbon. În cantități mai mici se regăsec și hidrogen sulfurat, amoniac, hidrogen, azot și urme de acizi grași și alcooli. Un amestec toxic pentru oameni. Biogazul poate fi folosit pentru producerea de energie, dar aceasta ar fi cu adevărat o investiție.

Lucrari inchidere celula 1 si 2 de la Depozitul ecologic Fineco:
1. Terasamente deseu celula 1+2 in vederea modelarii grosiere
Consta in excavatii berme, drumuri de acces, taluze avand panta de 1:3, insumand aproximativ 122.000 m3.
2. Asternerea pamantului de regularizare/sterilizare – 50cm
Umplutura cu pamant realizata pentru acoperirea suprafetelor excavate conform proiect, cu strat de pamant avand grosimea de 50 cm,
cu rol de regularizare (obtinerea unor suprafete regulate, respectiv sterilizare, insumand aproximativ 22.500 m3
3. Impermeabilizarea depozitului inclusiv realizarea straturilor drenante (inclusiv testari)
Consta in asternerea unor geocompozite cu rol de captare si drenare a apelor respectiv impermebilizarea biogazului
In total, cele 3 straturi insumeaza aproximativ 135.000 de mp.
4. Asternerea pamantului de recultivare – 85cm
Peste cele trei geocompozite, se asterne un strat de pamant cu rol de recultivare, avand o grosime de 85 cm, si care insumeaza aproximativ 30.000 metri cubi.
5. Asternerea pamantului vegetal 15cm si inierbari si plantatii
Ultimul strat de pamant, este reprezentat de asternerea unui strat de pamant vegetal avand grosimea de 15 cm, insumand aproximativ 5500 de metri cubi, si care vor acoperi o suprafat de aproximativ 36.000 de metri patrati din suprafata totala a celor doua celule. Dupa finalizarea acestui strat de pamant se va realiza inierbarea acestor
suprafete.
6. Executie foraje si puturi captare biogaz pe celula 1 si 2
In cadrul acestui proiect, s-au realizat un numar de 15 foraje noi pe celula 2 pentru captarea biogazului din depozit.
Etapa urmatoare o reprezinta montarea puturilor atat la forajele existente cat si la forajele noi, proiectate si executate in total 51 buc.
7. Conducta trasport biogaz diam 90 mm
Pentru fiecare put de captare a biogazului, a fost prevazuta o conducta de transport biogaz cu diam = 90 mm si care vor fi bransate la sub-statiile, amplasate perimetral. In total se vor realiza aproximativ 4.000 m de conducta, pentru cele 51 de puturi, si care vor fi preluate de 7 sub-statii.
8. Conducta transport biogaz diam 200 mm
Din sub-statiile proiectate, biogazul va fi trnsportat la instalatia de ardere, prin conducte avand diametrul de 200 mm insumand aproximativ 1.000 m de conducta.
9. Instalatie ardere biogaz
Instalatia de ardere a biogazului, astfel transportat, are o capacitate de 1.750 metri cubi/ora.
10. Reprofilare drum perimetral dupa realizarea lucrarilor de amenajare a celulelor 1 si 2
Drumul perimetral prevazut in documentatia tehnica este realizat pentru a facilita accesul auto in incinta depozitului si are o lungime de aproximativ 800 m liniari.
11. Executie rigola perimetrala de la baza depozitului
Rigola perimetrala cu o lungime de aproximativ 750 m, avand rolul de a prelua si dirija apele pluviale acumulate.

Ca o completare, se mai poate mentiona ca, capacitatea faclei de ardere biogaz, de 1.750 mc/ora, este una dintre cele mai mari din tara si are cvapacitatea de a asigura captarea si arderea biogazului pentru toate cele 6 celule ale depozitului ecologic zonal Brasov.

Despre celulele 3 și 4, nici Fin Eco și nici viceprimarul Laszlo Barabas nu au vrut să dea detalii. Tot ce au spus este că celulal 3 este umplută în proporție de 68%, cu mari șanse să fie plină înainte de finalul anului. Iar pentru deschiderea celulei 4 se lucrează la acte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.