USR PLUS Brașov a solicitat un drept la replică publicației Bună Ziua Brașov în urma publicării articolului „Biochimiştii” de la USR PLUS şi „clorinata de munte”

Biroul Județean USR PLUS Brașov a solicitat un drept la replică publicației Bună Ziua Brașov în urma publicării acestui articol – „Biochimiştii” de la USR PLUS şi „clorinata de munte”. Articolul la care face referire USR PLUS a fost scris după comunicatul emis de partid cu privire la demersurile începute pentru verificarea calității apei potabile în județul Brașov și la faptul că la Râșnov, tratarea apei se face în mod necorespunzător.

Înainte de dreptul la replică, atașez și articolul publicat de Litera 9, pornind de la același comunicat, La Râșnov, tratarea apei se face în mod necorespunzător. USR PLUS face demersuri pentru verificarea calității apei potabile în județul Brașov.

Drept la replică:

1️⃣. „Politicienii vor să ne bage mai mult clor în apa de munte.”
Afirmația este eronată, politicienii USR PLUS doresc ca apa potabilă distribuită populației să respecte impunerile specificate de Legea 458/2002, respectiv, în cazul concentrației dezinfectantului clor, o valoare aflată în intervalul 0,5-0,1 mg/l, nu ”mai mult” și nu mai puțin decât atât.

2️⃣. „Primul astfel de studiu a fost făcut deja la Râşnov unde, susţine preşedintele filialei locale a USR PLUS, Horia Motrescu, „din analiza datelor existente rezultă că apa nu este dezinfectată corespunzător, singurul tratament de tratare a apei constând în dezinfecţia cu cloramină. Măsurătorile arată că valoarea clorului rezidual liber este mult sub limita stabilită de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. În aceste analize constatăm că, deşi Legea 458 stipulează că valoarea clorului rezidual liber trebuie să se încadreze între 0.1 şi 0.5 mg/l, în apa potabilă din Râşnov se regăseau urme de clor la limita cuantificării, adică aproape deloc (nu a precizat ce înseamnă «aproape deloc» – n.r.). “

Facem precizarea că Horia Motrescu nu este preşedintele filialei locale USR PLUS Râșnov, lucru ușor de verificat aici: https://brasov.usr.ro/filialele-locale-usr-din-judetul…

Precizarea “aproape deloc” se referă la valoarea de 0.07 mg/l, valoare de referință a limitei de cuantificare a valorii clorului rezidual liber. Așa cum am afirmat în documente, această limită obligatorie conform Legii 458 privind calitatea apei potabile, anexa 1, tabelul 3, clorul rezidual liber trebuie să fie regăsit în analize în intervalul 0,5 la 0,1 mg/l, pe întreaga rețea de distribuție a apei potabile, adică până la ultimul consumator.

3️⃣. ”Precizăm că Râşnovul este alimentat cu apă potabilă din surse subterane (izvoare), din zona Colţii Cheii (Masivul Postăvarul), şi nu din surse de suprafaţă (cum e cazul Braşovului, cu acumularea Tărlung).”

Precizarea referitoare la sursa alimentării cu apă este irelevantă în acest context. Indiferent de sursă – captare subterană, lac, dren etc. – apa potabilă distribuită populației trebuie să respecte specificațiile impuse prin Legea 458 a calității apei potabile, precizate mai sus (clorul rezidual liber trebuie să fie regăsit în analize în intervalul 0,5 la 0,1 mg/l).

4️⃣. ”Pe de altă parte, operatorul local de apă Goscom Cetate Râşnov are un protocol încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică Braşov, în baza căruia este monitorizată constant calitatea apei şi se stabilesc măsurile ce trebuie luate astfel încât apa să fie în parametri optimi.”
Tocmai referitor la acest aspect am citat din Master Planul aferent rețelei de apă și apă uzată, indicând neconformitățile față de cerințele de calitate, neconformități menționate în Master Plan, care poate fi consultat aici:

Conform Master Plan, pentru indicatorul clor, 73 de teste din 92 au fost găsite în neconformitate cu cerinţele de calitate (Master Plan 2013, punctul 2.10.7 Infrastructura în orașul Râșnov, titlul ”Tratarea”, pagina 128).

Altfel spus, 80% din rezultatele analizelor efectuate atestă neconformitatea potabilității apei, deși este plătită de cetățeni drept apă potabilă.
Conform Legii 458/2002, Art. 8, alin 2, Direcţia de Sănătate Publică Braşov, ar fi trebuit să dispună “luarea de urgență a măsurilor de remediere necesare restabilirii calității apei”.

Legea 458/2002, Art. 8, alin 1: “Neîncadrarea în valorile stabilite pentru parametrii prevăzuți în anexa nr. 1 este analizată imediat de către autoritatea de sănătate publică ce efectuează inspecția și controlul calității apei potabile, precum și de către producătorii, distribuitorii și utilizatorii implicați, în scopul identificării cauzei.”

Legea 458/2002, Art. 8, alin 5: “În cazul neconformității cu valorile parametrilor sau cu specificațiile prevăzute în tabelul 3 din anexa nr. 1, autoritatea de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, analizează dacă această neconformitate reprezintă un risc pentru sănătatea populației și va dispune măsurile de remediere necesare pentru restabilirea calității apei în scopul protejării sănătății”.

Mai pe înțeles, neconformitățile menționate în Master Plan, impuneau Direcției de Sănătate Publică stabilirea unor măsuri de remediere astfel încât apa potabilă distribuită consumatorilor să fie conformă.

5️⃣. “Analiza celor de la USR PLUS e în fapt o reinterpretare proprie (cu expertiză de politician, pentru că cea de biochimist nu e specificată”) a buletinelor de la DSP Braşov, care a confirmat în repetate rânduri că apa din Râşnov nu are probleme.”
Rezultatele probelor neconforme sunt certificate de laboratoare specializate, acreditate, motiv pentru care neconformităţile sunt introduse în Master Plan, cu scopul remedierii acestora. Este vorba, repetăm, de 80% din probele prelevate.

Rezultatele analizelor DSP prezintă acelaşi lucru cu analizele din Master Plan, respectiv lipsa unei dezinfecţii a apei, dovedită de lipsa valorii corespunzătoare a parametrului clor rezidual liber.

În acest sens, vă supunem atenţiei concluziile consultantului de specialitate, elaborator al Master Planului (punctele 2.10.7, Infrastructura în Oraşul Râşnov şi 2,10.7.1 Infrastructura alimentare cu apă în Oraşul Râşnov, pagina 128):
➡️“Pentru indicatorul coliform bacteriologic, 5 teste din 92 au fost găsite în neconformitate cu cerințele de calitate”
➡️“Pentru indicatorul coliform bacteriologic fecale, 4 teste din 95 au fost găsite în neconformitate cu cerințele de calitate”
➡️“Principalul motiv al acestor rezultate este dezinfecția necorespunzătoare. Problemele mari ale tratării apei, așa cum rezultă mai sus, practic stația de clorinare nu funcţionează, cu repercursiuni nefavorabile asupra calităţii apei furnizate consumatorilor”
Sursa:

6️⃣. ”Din acest oraş, probe de apă au fost luate, în repetate rânduri şi din tot alte locuri, în ultima perioadă, având în vedere speţa „norovirus”. Analize s-au făcut şi de către autoritatea sanitară, şi de către Poliţie, prelucrate la Bucureşti (la INSP, respectiv la Institutul Cantacuzino) şi toate au confirmat că apa este la standard.”

În comunicatul de presă, s-a făcut referire strict la insuficiența clorinării apei, NU la norovirus. În această privinţă, amintim că, în rezultatul analizelor prelevate în 21.07.2021, valoarea clorului rezidual liber nu este precizată, iar rezultatele probelor prelevate în 29.07.2021 arată pentru prima dată valori conforme ale clorului rezidual liber, însă îmbolnăvirea unui număr extrem de mare de persoane în orașul Râșnov a fost anterioară acestor date.

7️⃣. ”Comunicatul lor vine după ce, chiar săptămâna trecută, reprezentanţii Companiei Apa au transmis un mesaj prin care îi îndeamnă pe locuitorii judeţului Braşov să consume apă de la robinet, deoarece ar fi sigură de băut şi astfel ar fi protejat şi mediul înconjurător. Compania Apa deserveşte localităţile Braşov, Rupea, Ghimbav, Apaţa, Hălchiu, Hărman, Sânpetru, Homorod, Bod, Săcele, Prejmer, Hoghiz, Codlea, Racoş, Mateiaşi, Teliu şi Ungra.”

Comunicatul Companiei Apa se referă strict la zona de operare a Companiei Apa, respectiv 17 UAT-uri, însă nu și la orașul Râșnov, aflat în afara ariei de operare a Companiei Apa. Prin urmare, menţiunile din comunicatul Companiei Apa nu sunt valabile pentru celelalte 42 de UAT-uri în județul Brașov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.