URS și NOA, două partide noi, unul axat pe reformă, celălalt pe protecție

În ecuația politică românească trebuie să consemnăm prezența a două noi partide politice: Uniunea pentru Reforma Statului (URS) și Partidul pentru Natură, Oameni și Animale (NOA).

Uniunea pentru Reforma Statului (URS) din punct de vedere grafic pare să fie un partid verde, axat pe protecția mediului (vedeți culoarea verde și imaginea ursului), doar că nu este, ci un partid care vorbește de „reașezarea statului românesc pe principii moderne și inițierea unor reforme fundamentale pentru modernizarea sa, între care:

  • Reforma electorală pentru a facilita participarea cetățenilor în întreg actul politic prin reducerea tuturor barierelor de intrare în politică precum și prin egalizarea regulilor de joc de la finanțarea publică discriminatorie până la statutul diferențiat al aleșilor publici.
  • Reforma administrativ teritorială pentru a permite administrație performantă și a reduce risipa de resurse publice. De la comasarea județelor în regiuni capabile să gestioneze proiecte majore de investiții până la unificarea de localități pentru a permite viabilitatea lor economică în furnizarea de servicii publice, structura administrativă actuala a României trebuie reformata din temelii.
  • Reforma Instituțiilor de Arbitraj și Reglementare: AEP, CNA, ANRE, ANCOM, ASF, Curtea de Conturi, și multe alte instituții nominal independente și cu rol de arbitru trebuie reformate astfel încât să-și poată îndeplini rolul pe bază de competență și autonomie reală, nu în funcție de afinitățile celor numiți în funcție și de interesele actorilor politici care i-au numit acolo.
  • Reforma Serviciilor Secrete. Este necesară exercitarea reală a controlului parlamentar asupra serviciilor de informații precum și separație clară între zonele de acțiune ale personalului din aceste instituții. Suspiciunile de implicare consistentă în alte zone ale statului, precum politica sau justiția, creează vulnerabilități majore societății în ansamblu și trebuie adresate deschis și transparent.
  • Reforma companiilor de stat. De la listarea unor pachete de actiuni ale companiilor de stat pe bursă până la criteriile și procedura de numire a managementului acestor companii, o serie întreagă de reforme sunt necesare pentru a îmbunătăți atât performanța financiară cât și guvernanța acestui sector al economiei românești.
  • Reforma pensiilor și a cheltuielilor statului. De la pensiile speciale la sustenabilitatea pe termen lung a sistemului național de pensii, de la pragul nerespectat de 6% pentru educație la viteza de creștere a datoriei publice, statul român își bugeteaza anual existența plecând aproape exclusiv de la imperative politice. E necesară o viziune coerentă de dezvoltare iar structura de cheltuieli a statului ajustată în consecință.
  • Reforma energetică și sustenabilitatea mediului. Statul român prin instituțiile sale și prin companiile publice este simultan unul dintre cei mai mari producători de energie, unul dintre cei mai importanți poluatori, și autoritatea centrală de reglementare atât în producerea de energie cât și în normele de protecție a mediului. Toate aceste roluri simultane trebuie armonizate în așa fel încât statul să transmită o direcție coerentă în care resursele publice și cele private să maximizeze atât securitatea energetică a României cât și protecția mediului nostru natural. Iar implicarea în conservarea mediului natural – menținerea diversității biosferei, diminuarea impactului antropic asupra mediului și progres către neutralitate climatica, trebuie sa fie parte din misiunea explicită a administrației publice.
  • Digitalizarea autentică a statului. De la identitatea electronică a cetățenilor până la accesul fiecăruia la servicii publice online, statul român este rămas în urma multor alte state UE. Rezistența instituțiilor la digitalizare este enormă iar și acolo unde se fac pași înainte tentația statului este tot aceea de a monopoliza în loc de a deschide. Discrepanța dintre sectorul public și cel privat în materie de digitalizare este enormă iar ea trebuie redusă masiv fiindcă altfel condamnă părți importante din populație la sărăcie și subdezvoltare.

Partidul nu a publicat până acum numele fondatorilor sau a celor care fac parte din conducere, chiar și interimară. Singurul politician cunoscut al acestui partid este Tudor Benga, deputat de Brașov, fost membru USR.

Acronimul partidului poate fi văzut din două direcții, una către USR și una către URSS, depinde de opțiunile valorice ale electoratului.

Partidul pentru Natură, Oameni și Animale (NOA) lasă o imagine de ONG dedicat protecției animalelor și mediului.

NOA consideră că mediul înconjurător trebuie păstrat cât mai curat, pentru a ne bucura de o viață sănătoasă, atât noi cât și generațiile viitoare. NOA susține ideea unei democrații transparente, în care nevoile, vocea și aspirațiile cetățenilor să fie cu adevărat ascultate și respectate. NOA crede că respectul pentru viața și bunăstarea animalelor reprezintă un etalon al oricărei societăți civilizate. Acest lucru începe cu respectarea drepturilor și demnității lor, ținând contcă animalele sunt ființe sensibile, care simt frica și  durerea, la fel ca și oamenii.

Președintele interimar, Lucian Rad, spune că „Astăzi este un moment mult așteptat de toți cei care vor o Românie mai bună și mai civilizată, o Românie prietenoasă cu natura, oamenii și animale. A venit momentul să fiți auziți și reprezentați! Nu avem timp de pierdut! Natura este în colaps, oamenii din toate categoriile sociale au nevoie de sprijin din partea politicienilor, iar animalele trebuie să ajungă în poziția de a fi respectate și a li se recunoaște drepturile. Pentru noi este o continuare firească a activității civice și de voluntariat realizate până acum și suntem deosebit de încrezători că NOA îi va inspira pe toți cei care împărtășesc valorile noastre, să se alăture mișcării NOA și să candideze alături de noi.

Partidul NOA își propune să aducă schimbări în următoarele domenii, printr-o viziune care este susținută, la nivel european, prin politicile publice implementate.:

  1. Economie, locuri de muncă și protecție socială
  2. Protecția, bunăstarea și drepturile animalelor
  3. Natură, climă și energie
  4. Agricultură si alimentație
  5. Educație, știință și cultură

Spre deosebire de URS, NOA prezintă o echipă. Dintre membri îi menționăm pe Lucian Rad, fost consilier județean la CJ Brașov, fost membru USR și Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Leave a Reply

Your email address will not be published.