Top 7 jocuri indie horror pe care trebuie să le joci pentru storyline

Jocurile video horror au fost mereu un produs de top pe listele jucătorilor, dar de mai mult timp popularitatea acestora se învârte în jurul gameplay-ului lăsând de dorit când vine vorba de poveste.

Pe de altă parte, dezvoltatorii jocurilor video indie excelează la capitolul storyline prin procesul creativ și timpul minuțios acordat tuturor detaliilor. De câte ori nu am auzit de ingeniozitatea din spatele aclamatelor narațiuni din Gone Home”, „Everybody’s Gone To Rapture” sau „What Remains of Edith Finch”, dar mai niciodată despre un produs horror.

Următoarele 7 titluri sunt jocuri horror indie, cele mai bune exemple de imaginație și suspans, ce te vor arunca într-o prăpastie de frici și dubii, una pe care multe titluri cunoscute au încercat să o construiască și nu au reușit.

7. BLAIR WITCH

Au trecut mai bine de două decenii de când Blair Witch Project’ ne-a onorat în cinematografe cu producția found-footage”, ce a creat și genul aparte. Cu ceva creativitate, cei de la Bloober Team aduc emblematicul în contemporan, construind o experiență intensă.

Blair Witch reușește sa creeze în multe moduri tensiune și in același timp să te facă să te întrebi dacă îți pierzi mințile cu adevărat sau e doar anxietatea de a fi pierdut într-o pădure.

La câțiva ani după evenimentele din film, jocul te pune în pielea unui polițist care investighează dispariția unui băiețel în apropierea orașului. Nu este nici o surpriză faptul că investigația ia o întorsătură bruscă și devine întruchiparea alienării, distincția dintre real și iluzie, volatilizând-se odată cu explorarea profundă a pădurii.

Dar stai fără grijă că cei de la Bloober Team s-au asigurat că nu vei fi singur în această călătorie, așa că vei cerceta paranormalul alături de un German Shepard loial.

6. SCORN

Inspirat din operele de artă ale lui H.R.Giger și BeksinskiScorn uimește prin atenția la detalii în construcția unei lumi dezolante, lipsite atât de echilibru cât și de haos.

Povestea jocului este centrată în jurul unui umanoid, care se tezește într-un loc necunoscut, fără amintiri, doar cu o dorință apăsătoare de a scapă din locul în care se află. Scorn este acel joc video pe care trebuie să îl joci în beznă, fără puțină lumină în jur, deoarece storyline-ul unic lasă loc de interpretare doar prin imagini. Mai mult decât atât, nu există text sau dialog, jucătorul fiind lăsat să aleagă o perspectivă de fiecare dată când îl joacă, în funcție de propriile trăiri.

5. VISAGE

PT este jocul lui Konami care nu a mai văzut vreodată lumina, dar a lăsat cea mai mare amprentă asupra jocurilor horror și a fost doar un simplu demo. De atunci au existat numeroase încercări de recompunere, dar până acum se pare că doar Visage a reușit.

Jocul este emblematic prin începutul său abrupt cu o avertizare, Visage is hard”. O astfel de avertizare pregătește jucătorul pentru un gameplay complicat, pus în evidență de toată narațiunea la persoana întâi. Un aspect explorat de Visage este sentimentul de mister. A nu ști ce se întâmplă, ce se va întâmpla sau ce s-a întâmplat este o metodă sigură de a inspira frică în jucători. Chiar si dacă aceștia ar ști ce s-a întâmplat, nu vor ști si motivul.

Scopul principal al jocului este de a dezvălui istoria întunecată a casei pe care jucătorii trebuie să o exploreze și a foștilor ei locatari, care au murit în moduri suspicioase si brutale. Lucrul care devine evident rapid este aspectul labirintic al casei. Acesta se îmbină cu un design particular care anulează aspectul tradițional al unei case din anii 1980. Astfel, pentru jucător, deseori, camerele se simt înghesuite, lipsite de suflet sau chiar antagonice.

Una din caracteristicile principale ale jocului este utilizarea unui contor al sănătății mintale care afectează modul de desfășurare al jocului si cât de tulburător poate deveni.

4. AMONG THE SLEEP

Among The Sleep este un joc survival-horror care aduce un concept diferit si terifiant, perspectiva unui copil lipsit de apărare, a cărui mamă tocmai a dispărut în mijlocul nopții. Deși nu explorează pe deplin modul în care perspectiva unui copil afectează modul de joc, Among The Sleep aduce o experiență distinctivă prin atmosfera ciudată, plină de o anxietate copilărească și pe parcurs se metamorfozează într-o călătorie sinistră si suprarealistă.

La început, jocul pare a fi un simplu horror cu personaje distincte, dar se dovedește a fi un veridic peisaj psihologic prin manipularea perspectivelor si transformarea unor locuri de zi cu zi în coșmaruri infernale, care reflectă de fapt evenimente teribile ce au avut loc cândva acolo.

Singura scăpare a personajului nostru este de a găsi mai multe obiecte asociate cu mama sa, conștiința revenind imediat în lumea reală și abandonând-o pe cea de spectru. Povestea jocului este de fapt o simbolistică a traumelor provocate de divorțul părinților, personajul principal purtând la el un ursuleț de pluș primit de ziua lui de la tată.

3. WE HAPPY FEW

Un halucinogen pune stăpânire pe mințile locuitorilor unui mic orășel, înlocuindu-le abilitatea de gândire cu fericire pură, nemotivată, producând adevărați monștri violenți. Asemenea capodoperei lui George Orwell, „1984”We Happy Few destăinuie o istorie alternativă plină de propagandă și conducere incertă, unde toate sentimentele și opiniile sunt reprimate.

Wellington Wells este un loc înșelător. Cetățenii săi de drept te vor bate până la moarte cu zâmbetul pe buze dacă nu te conformezi tuturor normelor societății.

Transformă-te în Arthur Hastings, Sally Boyle sau Ollie Starkley și treci prin străzile bolnave din Wellington, încercând să scapi de sub privirile celorlalți. Cele 3 povești se contopesc, fiecare personificând câte un sentiment, ușor acaparat de paranoia și într-o completă antiteză cu viața orașului.

2. LAYERS OF FEAR

Cei de la Bloober Team se asigură că vei avea o experiență horror memorabilă și în următorul titlu. Layers of Fear spune povestea unui pictor căzut în capcana alcoolului și consumat de multe probleme în viață. Jocul este construit asemenea unei călătorii psihologice din care jucătorul trebui să învețe din demența personajului, a vedeniilor și a amintirilor sale.

Conacul ce trebuie explorat devine o temniță de coșmar, labirintică, cu o arhitectură imposibilă, unde ușile se materializează de nicăieri, iar la fiecare colț te așteaptă memorii respingătoare.

Atmosfera este una pe măsură, care lasă un frivol gust amar sau chiar de durere, prin anumite obiecte care generează conversații neplăcute purtate ori în trecut, ori doar în mintea bolnavă a personajului.

1. OUTLAST

Outlast a zguduit din temelii întreaga industrie de gaming în momentul în care primul demo a apărut pe Steam.

Odată cu stilul tensionat de „found footage”, printr-o cameră video „old-school” care rămâne fără baterii destul de repede și ai șansa de a rămâne complet pe întuneric, Outlast aduce un plus de teroare prin misterul personajelor, fiecare cu câte un „backstory” dinamic. Mai mult decât atât, jocul inspiră prin întreaga sa ideologie „de a nu lupta cu inamicul, ci doar de a fugi și de a te ascunde”.

Personajul principal, ghidat de jucător, nu are chip și nici voce pe tot parcursul jocului, lăsând loc de interpretări. Astfel, nu jurnalistul Miles Upshur devine o amprentă a gaming-ului, ci jucătorul.

Storyline-ul din Outlast este creat pe baza poveștii din spatele MKUltra, personajul principal investigând un spital psihiatric, unde se credea că se derulau programe secrete de cercetare a modificărilor comportamentului uman. Ca în orice joc horror, personajul nostru rămâne captiv în incinta clădirii după ce găsește primele dovezi și începe o luptă pentru supraviețuire cu secretele obscure care îi apar în cale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.