Tăierea finanțării PNRR pentru noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase înseamnă mutarea de la termen de finalizare 2026 la unul necunoscut

După cum știți, Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov a fost scos de pe lista de finanțare din PNRR, ca urmare a reducerii sumei totale pe care România o va primi prin acest program.

Dar de ce se reduce această sumă totală? Banii din PNRR care revin unui stat se calculează după o formulă care include elemente economice, de exemplu PIB-ul. Pe hârtie, România a raportat creștere economică, adică o creștere a PIB-ului, fapt ce influențează calculul PNRR în sensul reducerii sumei pe care România o s-o primească. Și aici este paradoxul, România arată bine pe hârtie, însă în realitate creșterea nu este resimțită de români.

MIPE a anunțat că diminuarea alocării componentei de grant este de 2,11 mld. euro. Din această sumă, 740 de milioane de euro sunt luați de la infrastructură spitalicească. Iar unul din spitalele care nu mai primesc finanțare este cel de la Brașov.

Practic, Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase trece de la un orizont de realizare cu termen maxim august 2026, la unul necunoscut. Termenul este dat de faptul că România trebuie să finalizeze implementarea reformelor și investiților finanțate în cadrul PNRR până la sfârșitul lunii august 2026.

PSD a adus două argumente pentru scoaterea spitalului de pe lista de finanțare. Primul era că documentația este doar în fază incipientă, iar al doilea preciza că terenul alocat pentru construirea spitalului este încadrat ca arabil și nu construibil. Primarul Allen Coliban a răspuns acestor două argumente spunând: „cu privire la Spitalul de Pneumologie și Infecțioase al Brașovului, aș dori să fac următoarele clarificări: Brașovul nu are o problemă cu terenul respectiv. Este un teren pe care Parlamentul ni l-a dat printr-o lege cu destinația aceasta, de construire infrastructură spitalicească. În anul 2020 am terminat documentațiile de urbanism, avem Plan Urbanistic Zonal care fundamentează exact genul acesta de investiții, infrastructură spitalicească. Schimbarea destinației terenului din arabil în construcție se face în procesul de autorizare, la momentul eliberării autorizației de construire. Acest moment se va produce, sper eu, cât de curând, o dată ce finalizăm proiectul tehnic”.

Pe partea de documentații, Primăria Brașov a realizat Studiului de Fezabilitate și are în desfășurare o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor: „ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în 11 ianuarie, lista celor 27 de spitale sau secții noi ce vor fi construite prin PNRR. Unul dintre proiectele anunțate că vor fi finanțate prin acest program era construirea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, pentru care suma alocată era de 491.437.851,89 lei fără TVA, fonduri nerambursabile.

După mai multe luni de zile în care semnarea contractului de finanțare a fost tergiversată, Ministerul Sănătății a anunțat recent, că proiectul Brașovului pentru construirea acestui spital a fost scos de pe lista de finanțare prin PNRR și va fi finanțat din altă sursă.

În acest moment, având în vedere comunicarea Ministerului Sănătății de la începutul anului, cu privire la obținerea finanțării, Primăria are în derulare licitația pentru realizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor”.

Practic, Brașovul pierde o finanțare nerambursabilă în valoare de 491.437.851,89 lei fără TVA. Senatorul PSD Brașov Marius Dunca spunea la finalul săptămânii trecută „că finanțarea proiectului Spitalului de Pneumoftiziologie din Brașov nu este nici tăiată, nici abandonată. Este transferată către o altă sursă de finanțare”. În realitate, această altă sursă de finanțare nu există, nici de la bugetul național, nici de la BEI (nu există niciun contract de împrumut semnat cu BEI pentru finanțarea acestei spital). În cazul împrumutului de la BEI ar însemna trecerea de la o finanțare nerambursabilă la una rampursabilă.

Cât despre termenul de finalizare pe o altă sursă de finanțare, ce credibiltate poate avea PSD care promite de aproximativ 11 ani realizarea a opt spitale regionale, și niciun nu a fost făcut? Așadar, scoaterea spitalului de la Brașov nu este doar o răfuială politică între PSD și USR, din moment ce spitalul a fost clasat de către Ministerul Sănătății pe locul 7 dintr-un total de 49?

În ceea ce privește realizarea spitalului, din spațiul public lipsesc cu puncte de vedere medicii brașoveni Cristina Vecerdi (deputat PNL Brașov) și Florin Orțan (fost senator PSD în mandatul 2016-2020).

Leave a Reply

Your email address will not be published.