„Primul clopoțel” – o nouă expoziție temporară la Muzeul Amintirilor din Comunism
  • Pe 2 septembrie, Muzeul Amintirilor din Comunism anunță deschiderea unei noi expoziții temporare, dedicată primelor zile de școală în perioada comunistă. Sub titlul “Primul clopoțel”, această expoziție unică va cuprinde fotografii și obiecte autentice din sălile de clasă, precum și rechizite ale elevilor. 
  • Expoziția este rezultatul unui strâns parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator și Arhiva de Fotografie, cele două instituții valoroase furnizând materialul fotografic esențial pentru a ilustra atmosfera și transformările din acea epocă.
  • Expoziția va fi deschisă publicului începând cu ziua de sâmbătă, 2 septembrie 2023, și va putea fi vizitată gratuit în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Expoziția „Primul Clopoțel” își propune să transporte vizitatorii într-un moment emblematic și să recreeze atmosfera începutului de an școlar în comunism. De la mirosul de cerneală și lemn al băncii din clasă, la imaginea îmbătrânită a tablei negre, vizitatorii vor putea simți cu adevărat pulsul învățământului din acea epocă. Printre obiectele expuse, cu care publicul va putea interacționa, se numără și Abecedarul, prima carte pe care o primeau elevii intrați în sistemul de învățământ, dar și obiecte personale ale școlarilor, care îi însoțeau în fiecare zi la școală. Fotografiile expuse fac parte din colecțiile Muzeului Cineastului Amator și ale Arhivei de Fotografie și redau momente din sălile de clasă, activități educaționale sau sportive, oferind o fereastră în universul școlilor comuniste.

Atmosfera zilelor de școală va fi completată la cafeneaua MAdC. Publicul va putea gusta celebrul „sandviș al școlarului”, care umplea ghiozdanele cu mirosul său pătrunzător de usturoi, sau sucurile copilăriei și cele mai cunoscute prăjituri din comunism.

Prima zi de școală va rămâne pentru mulți elevi o amintire încărcată de emoție și provocări, indiferent de perioada în care au trăit. Prin această expoziție dorim să ne conectăm cu aceste amintiri palpabile, oferind în același timp publicului ocazia de a observa schimbările care au avut loc în ritualul începerii școlii de-a lungul decadelor și de a înțelege mai bine contextul istoric al educației.” (Ioana Bejan, cofondatoare MAdC)

În cadrul expoziției “Primul Clopoțel”, Muzeul Amintirilor din Comunism prezintă nu doar obiectele, ci și poveștile din spatele lor. Vizitatorii vor avea ocazia să afle mărturii și amintiri, care reconstituie momente din viața unui școlar în comunism.

Totodată, MAdC lansează invitația publicului de a contribui la această expoziție, prin donația de obiecte sau amintiri care îi leagă de perioada școlii. Textele pot aborda orice aspect al vieții de școlar în timpul regimului comunist, pot fi despre întâmplări triste sau vesele, iar protagoniștii pot fi autorii textelor sau chiar părinții, bunicii sau vecinii. Numele protagoniștilor sau datele exacte nu trebuie incluse, iar textele pot fi oferite în mod anonim.

Cei care își doresc să contribuie la această inițiativă o pot face direct la sediul muzeului, pe Bd. Eroilor, nr. 19, Brașov. Persoanele care preferă mediul online, pot scrie un mesaj pe Facebook sau un e-mail la hello@madc.ro. În plus, pentru cei care nu au posibilitatea să trimită textul online, există un număr de telefon care poate fi apelat pentru a intra în legătură cu unul dintre responsabilii muzeului: 0726 787 499.

Mai multe detalii despre acțiunea de colectare a poveștilor se regăsesc pe site-ul muzeului – www.madc.ro.

****

DESPRE MADC:

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului “Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro

MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Fiind o întreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i integra în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități.

 

DESPRE Muzeul Cineastului Amator

Muzeul Cineastului Amator este un muzeu privat, unic în România, ce îşi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România. Principalele direcţii pe care se orientează muzeul sunt colecţionarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă), colecţionarea de piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) şi facilitarea accesului publicului la expoziţiile realizate.

Muzeul este găzduit de Centrul Universitar UBB Reşiţa, fiind amplasat în fosta cabină de proiecţie a cinematografului “23 august”.

 

DESPRE Arhiva de Fotografie:

Arhiva de Fotografie (AdF) este un proiect cultural – științific deja cunoscut care dezvoltă o platformă pentru salvarea, conservarea, depozitarea, digitalizarea, cercetarea și promovarea patrimoniului fotografic vechi de pe teritoriul României. La acestea se adaugă o componentă importantă de educație non-formală. Arhiva de Fotografie este un proiect științific care implică echipe de adolescenți și tineri. Poate singurul proiect științific matur din România care își asumă în mod declarat și nedisimulat un rol de educație non-formală și o face în mod permanent. Arhiva de Fotografie se sprijină pe cinci piloni: salvare, conservare, cercetare, promovare și educație.

Leave a Reply

Your email address will not be published.