Primăria Brașov primește sprijin financiar în valoare de 150.000 de lei pentru construirea căminului pentru elevi de la Școala Profesională Germană Kronstadt

POOL-UL de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale S.A. * (PAID) a decis ca, pentru al doilea an consecutiv, să sprijine financiar un proiect de investiții al Primăriei Brașov. Dacă anul trecut, PAID a luat decizia de a sprijini reabilitarea unui monument istoric, fosta Băncă Săsească (fosta clădire BANCOREX), anul acesta a ales să susțină dezvoltarea educației și a decis să cofinanțeze construirea căminului pentru elevi de la Școala Profesională Germană Kronstadt. Suma alocată de PAID, identică cu cea de anul trecut, este de 150.000 de lei. Municipalitatea a aplicat pentru obținerea acestei sponsorizări cu 5 proiecte, din diferite domenii.

Doresc să le mulțumesc celor de la PAID pentru că au decis și în acest an să sprijine financiar un proiect al Municipalității, căminul de la SPGK, mai ales că vorbim de un proiect la care țin foarte mult. Atunci când foarte puțini credeau în viitorul învățământului profesional, am considerat că pentru dezvoltarea orașului nostru, este necesar ca Municipalitatea să sprijine pregătirea tinerilor pentru ceea ce oferă piața muncii, astfel încât, după terminarea studiilor, ei să aibă un loc de muncă, nu doar o diplomă. În timp, viața ne-a dovedit că acesta este viitorul și investiția noastră și a partenerilor noștri începe să își arate roadele. Sper ca la începutul anului viitor să lansăm licitația și să reușim demararea lucrărilor în prima parte a anului viitor. Decizia celor de la PAID de a cofinanța acest obiectiv ne demonstrează, încă o dată, că educația adaptată la nevoile pieței muncii este viitorul. În același timp, cred că și faptul că brașovenii au înțeles cel mai bine importanța asigurării împotriva dezastrelor naturale a avut un rol în acestă decizie a PAID-ului, mai ales că Brașovul este pe primul loc din țară la plata asigurărilor obligatorii, peste 65% dintre proprietari avândasigurare obligatorie”, a declarat primarul George Scripcaru, la semnarea contractului de sponsorizare.

Se propune realizarea unei clădiri cu subsol, parter şi 9 etaje (ultimul retras), care să permită cazarea unui număr de aproximativ 300 elevi. Desfăşurarea pe înălţime a clădirii, cu o suprafaţă construită la sol mică, a reieşit din dorinţa de a afecta cât mai puţin suprafaţa terenurilor de sport şi a spaţiilor verzi.

Vor exista şi spaţii de cazare pentru profesori invitaţi, două săli multifuncţionale pentru studiu individual, întâlniri sau conferinţe.
La parter se asigură un spaţiu de alimentatie publică, cu sală de mese şi bucătărie în regim de catering. Sala se deschide spre un spaţiu verde, care poate găzdui şi alte activităţi comune ale elevilor. Astfel, parterul devine un spaţiu de socializare, care asigură crearea unei comunităţi unite în rândul elevilor.

Un punct esenţial urmărit este atingerea celor mai noi standarde de calitate şi eficienţă energetică, urmărind principiile proiectării sustenabile. Orientarea camerelor, iluminatul natural, faţada ventilată, panourile solare şi fotovoltaice, folosirea sistemelor eficiente energetic sunt doar câteva elemente care asigură calitatea locuirii şi costuri reduse de întreţinere pe toată durata de funcţionare a clădirii.

Potrivit protocolului, Primăria Brașov va realiza efectiv construcția, în timp ce firmele din cadrul DWK Fit For Future, se vor ocupa de dotarea camerelor de cămin, sălii de mese, spaţiilor administrative.

Acest proiect este în faza de lansare licitație pentru realizarea lucrărilor.

Prin prezentul proiect beneficiarul dorește realizarea unei clădiri noi Parter + 9E (Hmax. = 32m).

Suprafata desfasurata 5221 mp.

POT existent = 26.2 %, POT propus = 33 %
CUT existent = 0.57, CUT propus = 0.93

În prezent, pe teren există deja 5 cladiri existente: camin cazare, scoala, cladire ateliere, cladire cu functiuni educationale, sala de sport, teren de sport suprafata asfaltata. In completarea acestor functiuni existente apare necesitatea construirii unei noi functiuni (camin cazare) care sa intregeasca acest ansamblu educational si cu o functiune de cazare pentru elevii ce vor frecventa cursurile scolii.

Functiunile spațiilor propuse sunt:
– PARTER – functiuni complementare functiunii principale de cazare: sala asteptare, sala studiu, oficiu catering, linie autoservire, sala de mese, grupuri sanitare pe sexe, depozit lenjerie pat, cabinet medical, cu izolator, grup sanitar izolator, camera centrala de incendiu, centrala termica, 2 lifturi.
– ETAJELE 1-9 – contin 80 camere (cu grup sanitar propriu) pentru cazare pentru 306 elevi

Directiva 2010/31/UE, care a intrat în vigoare în iulie 2010, are rol de consolidare a cerinţelor în materie de eficienţă energetică în ceea ce priveşte aplicarea unor cerinţe minime în cazul performanţei energetice a clădirilor noi şi a unităţilor noi ale clădirilor, prevăzând, de exemplu, că până la 31 decembrie 2020, toate clădirile noi trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero.

In acest sens am propus implementarea in noua cladire a unor masuri care contribuie la o eficienta energetica ridicata :
1. Fatada ventilata placata cu panouri din fibrociment:
– Mai buna izolare termica atat iarna (20cm vata minerala bazaltica) cat si vara (stratul de aer ventilat raceste fatada).
– Rezistenta mai mare in timp cu o mentenanta scazuta
– Indeplineste conditile de siguranta la incenndiu
– Asigura o estetica deosebita a cladirii iar aceasta devine reper volumetric al zonei si reper de buna construire conform standardelor si metodelor actuale
– Geam termopan si tamplarie cu grad ridicat de izolare si mai ales etansare cu anvelopanta cladirii
2. Terase inverzite:
– Asigura izolare termica mai buna a spatiilor peste care sunt amplasate (vara pamantul udat controlat prin BMS mentine temperature scazuta la interior)
– Nu reflecta caldura spre fatadele adiacente
– Aspect placut de la nivelul camerelor spre spatiul verde de pe terasa (nu se vede doar o hidroizolatie tehnica)
– Recupereaza o parte din zona verde pierduta prin amplasarea cladirii noi

3. Sistem ventilatie cu Recuperare de caldura:
– Consumuri scazute de energie pentru incalzire
– Calitate crescuta a aerului in camera fara a pierde caldura cum se intampla la aerisirea simpla prin deschiderea ferestrelor camerelor (Principiu de functionare: In momentul in care se deschid ferestrele pentru aerisire se pierde si caldura din camere in timpul iernii. Recuperarea de caldura presupune ca aerul viciat cald din camera trece printr-un schimabtor de caldura care incalzeste aerul proaspat rece de afara. Astfel pierderea de caldura este minima recuperatorul avand un randament de aproximativ 80%)
– Ventilare bai si camere cu aport de aer proaspat si recuperare de caldura realizat cu sistem cu distributie orizontala centralizat pentru fiecare etaj

4.Sistem de preparare a apei calde cu panouri solare
Prepararea apei calde menajere se va face cu ajutorul unui sistem alcatuit din:
– 7 panouri solare 3.03 mp captare;
– grup solar cu pompe si schimbator de caldura in placi;
– 1 boiler de 1000 litri cu doua serpentine, alimentat cu agent termic de la panourile solare si cazan;
– Acest ansamblu este amplasat in camera centralei termice din parter. In cadrul sistemului de preparare a apei calde menajere s-a prevazut si posibilitatea de recirculare a apei calde.

5. Utilizarea BMS (building management system)
– Toate instalatiile din cladire (termice, electrice, ventilatie) se pot supraveghea centralizat si regla in functie de numarul exact de utilizatori.
– Control al calitatii aerului proaspat cu ajutorul BMS (building management system) – comanda centralizata a tuturor echipamentelor
– Senzori de inundabilitate in pardoseala, in vederea controlarii deversarii de apa accidentale sau nefolosirii corespunzatoare a obiectelor sanitare

6. Sistem de iluminat modern cu LED, control prin BMS și senzori
– Instalația de iluminat este modernă realizată cu, corpuri de iluminat cu LED – acest sistem de iluminat propune o diminuare semnificativă a consumului de energie electrică comparativ cu sistemele de iluminat clasice;
– Instalația de iluminat aferentă camerelor de cazare va fi controlată prin intermediul sistemului BMS, astfel încat în lipsa persoanelor în cameră, luminile vor fi oprite pentru un plus de economie la consumul de energie electrică;
– Instalația de iluminat aferentă coridoarelor va fi controlată prin intermediul unor senzori de mișcare / prezență, astfel încat în lipsa persoanelor din aceste spații, luminile vor fi oprite pentru un plus de economie la consumul de energie electrică;
– Pentru un plus vizual și pentru a pune în valoare arhitectura deosebită fațada clădirii va fi iluminată cu profile de aluminiu cu bandă LED.

7. Sistem de control acces și videointerfonie
– Pentru un plus de securitate și pentru restricționarea accesului persoanelor neautorizate în clădire / în camerele de cazare / pe nivelurile de clădire, a fost prevăzut un sistem modern de control acces centralizat;
– Pentru a facilita accesul vizitatorilor în interiorul obiectivului, pentru a realiza controlul și trierea persoanelor cunoscute sau străine a fost prevăzut un sistem de videointerfonie.

8. Sistem de televiziune cu circuit închis
– Pentru un plus de securitate, complementar sistemelor de detecție și semnalizare efracții si respectiv sistemelor de control acces, se va prevedea un sistem modern de supraveghere video cu circuit închis – acesta asigură preluarea de imagini din zonele perimetrale ale obiectivului, zonele de acces în obiectiv și căile de circulație și respectiv din zonele cu importanță însemnată din cadrul acestuia.;

9. Sistem de sonorizare și conferințe audio
– Pentru sala de așteptare și respectiv pentru sala de studiu, se propune implementarea unui sistem de sonorizare și conferințe audio – acesta permite susținerea diverselor evenimente festive / conferințe de studiu în condiții optime;
– De asemenea, pentru organizarea diverselor evenimente festive se propune un sistem de muzică ambientală modern în sala de mese, dotat cu sursă de semnal audio cu tunner FM și USB/SD card.

10. Sistem de distribuție semnal internet wireless
– Majoritatea dispozitivelor electronice moderne sunt prevăzute cu receivere WI-FI, se propune realizarea unei instalații WI-FI pentru distribuția semnalului WI-FI în clădire.

11. Drum de acces secundar
– Avand in vedere ca accesul in incinta complexului scolar se face in partea opusa a parcelei de teren iar accesul spre cladirea caminului a masinilor de aprovizionare cu mancare , lenjerie, salvare , pompieri etc., s-ar fi facut prin traversarea terenului de sport, a fost necesara crearea un nou drum de acces in partea de SUD a parcelei. Astfel toate functiunile conexe necesare bunei activitati a caminului de elevi vor fi deservite de acest nou drum cu o lungime de 57m si o latime de 6m.

Aceste masuri presupun o investitie initiala mai mare dar care prin reducerea energiei din utilizare se poate amortiza intr-o perioada scurta raportata la durata de exploatare a cladirii.

Investitia include bransamente gaz, post trafo, grup electrogen, rezerva apa pentru stingre incendii si drum de acces secundar necesar accesului de marfa si mai ales accesului masinilor de pompieri. Toate acestea din urma sunt rezultate ale avizelor furnizorilor de utilitati (curent electric si apa) si ale avizului Inspectoratului situatiilor de urgenta.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.