Oportunități pentru start-up-uri: de la idee la om de afaceri. „Dacă crește România, creștem toți”

Am participat pe 23 februarie la un eveniment co-organizat de Iceberg+ prin hub-urile din România ale EIT Urban Mobility și EIT Manufacturing și Make IT in Oradea. Evenimentul a fost împărțit în două secțiuni, un curs scurt în introducerea conceptului de start-up și Startup Enthusiasts Meetup Brasov – o secțiune dedicată pasionaților de tehnologie, mobilitate urbană sau din industria manufacturieră, împreună cu cei care au deja un start-up sau caută să investească în start-up-uri.

Evenimentul face parte din demersul Iceberg+ pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Brașov și din România. Mai mult, așa cum a spus David Achim de la Make IT in Oradea, „dacă crește România, creștem toți”, în sesnsul în care, e nevoie de a coagula forțele din zona antreprenorială de tehnologie pentru a putea crește și a dezvolta cât mai multe oportunități.

David Achim - Make IT in Oradea

În cadrul Startup Enthusiasts Meetup Brasov au participat oameni care au experiență și expertiză în dezvoltarea și finanțarea de start-up-uri și care, prin împărtășirea experienței personale, pot fi factori motivatori sau inspiraționali pentru cei care au idei, dar care nu știu cum pot merge mai departe. Participanții au avut ocazia să interacționeze direct cu Alina Ștefan, CEO Salarium Fintech și Robert Cotuna, Investment Manager, Rubik Hub, în cadrul unui panel de discuție despre scalarea corectă a start-up-urilor.

În timp ce MakeIT in Oradea a prezentat oportunitățile pe care le oferă start-up-urilor de tehnologie, echipa Iceberg+ a prezentat oportunitățile pe care hub-urile din România ale EIT Urban Mobility și EIT Manufacturing le oferă start-up-urilor și IMM-urilor, dar și studenților.

Prin EIT Urban Mobility antreprenorii își pot finanța proiecte care vizează rezolvarea provocărilor de mobilitate urbană pe care le au orașele și pot aplica la programele internaționale de accelerare și investiții.

Potrivit Alexandrei Hîncu, RIS Hub Manager, „EIT Urban Mobility RIS Hub Romania se concentrează pe dezvoltarea comunităților de antreprenoriat și inovare și pe sprijinirea inițiativelor de mobilitate urbană cu impact asupra vieții cetățenilor. Printre acțiunile de sprijin pe care le întreprindem prin hub-ul nostru se numără un program de pre-accelerare pentru start-up-uri, prin care le oferim suport în a deveni eligibile pentru a aplica la programe mai avansate la nivel european. Start-up-urile pot aplica până în 17 martie la programul național: bit.ly/eit-urbanmobility-RO-2023.”

Alexandra Hîncu - Iceberg+

EIT Manufacturing oferă oportunități de finanțare pentru ecosistemul de inovare în producție din România, iar mai multe detalii cu privire la apelurile care se vor lansa în 2023 pot fi găsite la urmatorul link: https://www.eitmanufacturing.eu/news-events/news/calls-planning-2023-2025/.

„Pe lângă oportunitățile de finanțare din partea EIT Manufacturing, anul acesta vom lansa la nivel național un program de pre-accelerare menit să ajute inovatorii români să își structureze și finanțeze ideile de afaceri din sectorul manufacturier. Lucrăm cu partenerii noștri pentru a veni în întâmpinarea nevoilor industriei românești cu noi programe de sprijin pentru digitalizare, prin care să identificăm anual proiectele si start-up-urile aflate la inceput de drum care au potențial de a inova în industria fabricației, dezvoltând și actualizând baza de date a start-up-urilor”, a sintetizat Raluca Lucăț, Hub Operations Manager, EIT Manufacturing RIS Hub Romania.

Raluca Lucăț - Iceberg+

Echipa Iceberg+ a prezentat de asemenea, proiectul INFUSSE – dIgital eNtrepreneurial Skills For UniverSity Education. În timp ce hub-urile naționale EIT Manufacturing și EIT Urban Mobility susțin start-up-urile specializate pe cele două domenii pe care le coordonează, proiectul INFUSSE are ca scop crearea cadrului necesar procesului de business creation în rândul studenților. INFUSSE este un proiect Erasmus+ derulat de un consorțiu european cu parteneri din trei state, Polonia, Grecia și România, prin care se urmărește crearea unui model de incubator virtual pe care universitățile interesate să îl poată integra în mecanismele de susținere a antreprenoriatului în rândul studenților. Trainerii formați în cadrul programului INFUSSE vor încuraja și susține studenții să facă primii pași în antrepenoriat.

Rodica Biliboc - Iceberg+

Leave a Reply

Your email address will not be published.