O dezbatere despre viitorul pădurilor Brașovului, dar fără să vorbim despre Drumul Forestier Gorița, după cum anunță RPLP Kronstadt

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt RA, împreună cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) ”Marin Drăcea” Brașov organizează o primă întâlnire în cadrul proiectului de consultare pentru punerea în valoare a pădurilor urbane și periurbane, din punct de vedere recreativ, istoric și cultural în cadrul proiectului „Monitorizarea stării ecosistemelor forestiere și valorificarea potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane administrate de RPLP Kronstadt RA”, în valoare totală de 1.271.621 lei.

Însă, directorul RPLP Kronstadt, Dan Olteanu, spune că în cadrul acestei întâlniri de consultare nu se va vorbi despre amenajarea Drumului Forestier Gorița, „Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect este să redescoperim zonele din pădurile Brașovului care, la un anumit moment, au avut o anumită importanță pentru cetățenii acestui oraș sau doar pentru locuitorii unui anumit cartier şi să contribuim la dezvoltarea şi extinderea acestora. Dorim să subliniem faptul că proiectul ce vizează amenajarea drumului forestier Goriţa este suspendat şi nu va face obiectul acestei consultări”.

Ce să înțelegem în privința DF Gorița? Că pădurea vizată pentru amenajarea acestui drum nu poate fi analizată din punct de vedere recreativ, istoric și cultural sau administrația brașoveană a luat deja o decizie în privința acestei păduri?

Reamintesc că argumentele aduse în discuție despre noul drum forestier Gorița le-am prezentat la începutul lunii noiembrie.

DF Gorița, în lungime de 11 km, pornește de lângă Pietrele lui Solomon, pe deasupra cartierului Șchei, vine până aproape de Șaua Tâmpei și se continuă până în Valea Cetății – Răcădău, trecând pe lângă Poiana Ștechil. Culoarul de defrișare – în suprafață de 15 hectare – va avea o lățime medie de 13 metri, și va ajunge până la 23 de metri în zonele unde sunt proiectate serpentine (lățimea finală a drumului forestier va măsura 3,5 m).

Și să ne amintim ce zicea primarul George Scripcaru în ședința CL din 1 noiembrie 2019 despre DF Gorița.

În cadrul proiectului urmează a fi derulate, pe lângă o serie de activități de cercetare, și activități privind identificarea și descrierea zonelor cu potențial recreativ și cultural, cuantificarea valorii pădurilor cu impact social însemnat, identificarea, descrierea și promovarea unor elemente ale patrimoniului imaterial (legende, mituri, povestiri etc.) în relație directă cu zonele forestiere din vecinătatea Brașovului, descrierea și evaluarea unor măsuri de dezvoltare a zonelor cu rol recreativ, cultural și istoric precum și a infrastructurii cu rol recreativ din pădurile din Brașov și împrejurimi, monitorizarea gradului de utilizare a infrastructurii recreative.

Braşovenii, asociațiile culturale, precum și experții în istoria Brașovului și a împrejurimilor, vor juca un rol determinant în identificarea și descrierea zonelor cu potențial recreativ deosebit și de interes cultural și istoric situate în pădurile administrate de RPLP Kronstadt RA. În aceste sens, precum și datorită faptului că numărul celor interesați de acest proiect depășește cu mult capacitatea spațiului existent la sediul regiei, invităm pe toți cei interesați, în data de 26 noiembrie, la Facultatea de Silvicultură (corpul S, str. Șirul Beethoven nr. 1), sala SP4, începând cu ora 15.00, la o primă întâlnire, unde vă vom prezenta proiectul și obiectivele pe care ni le propunem”, mai precizează directorul RPLP Kronstadt RA, Dan Olteanu.

Trebuie spus foarte clar că această consultare se face în absența oricărei informări și a documentațiilor de proiect. Formatul, așa cum este el anunțat, nu se încadrează nici la consultare, nici la dezbatere. Ca să putem vorbi de o dezbatere, RPLP Kronstadt ar fi trebuit să facă publice documentațiile din proiect, cu cel puțin 30 de zile înainte de data dezbaterii, astfel încât cei interesați de subiect să aibă timp să studieze materialele și să vină pregătiți la întâlnire.

Ca răspuns la organizarea acestei întâlniri și a comunicării pe acest subiect am preluat punctul de vedere al lui Maximilian Radu Munteanu, cel care a luat o poziție foarte clară față de amenajarea DF Gorița, poziție pe care o redau în continuare.

1. Regia Publică Locală a Pădurilor ”Kronstadt” vrea să facă un drum forestier care distruge pădurea și pune în pericol repere importante de patrimoniu local. Deși proiectul poate afecta grav cetățenii Brașovului, ei nu sunt informați cu bună credință și nu are loc nici o dezbatere publică pe tema asta. Primăria își dă girul tacit. Cu toții speră să poată trece neobservați și să împingă proiectul nestingheriți.

2. Publicul află de mizeria de proiect, se revoltă și i se opune. Primăria și regia nu se așteaptă la asemenea backlash, nu știu să reacționeze, o dau în Lambada, comunică fantastic de prost și în cele din urmă anunță că proiectul este „suspendat”. Primarul scoate din jobenul magic un proiect de consultare a cetățenilor de tip „Ce să facem noi cu pădurile din jurul Brașovului, dragii noștri?, pasând pentru a doua oară răspunderea dialogului la regie și sugerând că lucrurile vor fi dezbătute alături de „specialiștii” de acolo. Vai, ce drăguț! Deci vă păsa (sic) în tot timpul ăsta, doar că erați emoționați și nu știați cum să ne spuneți! Minunat!

3. Autistă în comunicare de fel, regia nu spune inițial nimic despre locul minunatei dezbateri, dar, forțată de lege și de cererile oficiale în acest sens, oferă în cele urmă informații despre ea, iar ilustrul ei director, don Olteanu, face precizarea ultraprețioasă că pe tema drumului forestier Gorița s-a intrat în silenzio stampa. Practic „discutăm, dar doar despre ce vrem noi să discutăm și ce ne generează nouă o imagine bună, că noi suntem Tătuci și ne comportăm ca atare.” BĂEJNEBUN???

Ei bine, ghinion (sic), băi lampă! Fiindcă o să venim și o să discutăm despre tot ce ne doare legat de pădurea din jurul Brașovului și de modul ăsta belit prin care știți să o administrați! Până vă iese pe urechi și băgați la cap! Despre cum dați din drujbă un pic mai mult decât e decent să o faceți și despre ce dezastru lăsați în urmă fix VOI, ăia care teoretic trebuie să protejați pădurea și să ne învățați și pe noi din vastele voastre cunoștințe cum să o protejăm și să o iubim mai bine. Și o să mai discutăm și cum vă uitați voi la pădure ca la un simplu mijloc de muls bani, cu pupilele transformate în dolari, ca la păcănele, și cum visați să faceți ctitorii pe bani publici. ȘI O SĂ DISCUTĂM ȘI DESPRE NENOROCITUL DE DRUM FORESTIER GORIȚA! Mark my fucking words!

Fiindcă nu se poate să fii nesimțit pe vecie, să-ți bați joc la nesfârșit de cetățenii acestui oraș, doar fiindcă ai impresia că poți! Newsflash, suntem în secolul 21 și mizeriile ăstea meschine nu mai țin!

Deci, ne vedem marți, 26 noiembrie, la Facultatea de Silvicultură (corpul S), sala SP4, dar ceva mai devreme de ora 15:00 pe care o anunță ei, ca să fim siguri că și intrăm! Și nu strică nici să fim cât mai mulți și, chiar dacă nu intrăm, să stăm frumos și în parcul de afară, de la Silvicultură, și să discutăm despre problemele pădurii, așa cum le știm noi. Să ne vedem cu toți iubitorii de pădure la Silvicultură și să discutăm despre silvicultură!

Ca să respectăm tematica proiectului, poate ar fi bine să ne creionăm fiecare în cap cum ne dorim să arate pe viitor pădurile din jurul Brașovului, momentan măcinate de felurite intervenții „silvice”, și să exprimăm gândurile noastre în cadrul dezbaterii. Eu știu destul de bine ce-mi doresc:

– pădurile din jurul Brașovului să rămână intacte și să nu mai fie văzute drept „păduri de producție”;
– orice intervenție se face în cadrul lor să se producă cu tact și considerație pentru cei ce utilizează pădurea în scop recreativ;
– să începem să derulăm acțiuni de reparare și întreținere a potecilor, astfel încât de ele să se poată bucura cât mai mulți oameni, din categorii sociale diferite;
– să marcăm și să cartografiem potecile nemarcate dar care sunt folosite de mult timp în scop turistic;
– să marcăm adecvat potecile care sunt deja folosite de multiple categorii de turiști (drumeți, bicicliști, alergători montani) și să inițiem campanii de educare a acestora, pentru a evita conflictele;
– să adaptăm legislația absurdă și demult depășită la nevoile și aspirațiile actuale ale oamenilor;
– să nu uităm că pădurea a fost, este și va rămâne a tuturor!

Ne vedem marți după 14:00 la Silvicultură! Spread the news!

Leave a Reply

Your email address will not be published.