„Nu e niciodată prea târziu să te gândești la tine”, împreună pentru siguranța femeilor

„Nu e niciodată prea târziu să te gândești la tine” este unul din mesajele de la Marșul Împreună pentru Siguranța Femeilor, marș desfășurat duminica trecută, 23 octombrie. Este un mesaj care se adresează femeilor, să știe că nu sunt singure și că pot „evada” dintr-o lume care nu le face bine. Dar sunt și mesaje care se adresează agresorilor, precum: „Rana de pe umăr s-a mutat pe suflet” și „Nu dați vine pe haine”.

Marșul de duminică a vrut să aducă în atenția publică, încă o dată, situația din România: femeile nu sunt în siguranță nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă.

În montajul următor puteți vedea declarațiile Iolandei Beldianu – Asociația Pas Alternativ, Elenei Belloiu – Asociația Femeile se Implică, Georgi – coordonatoarea comunității HLGBT Brașov și Alinei Ursu – învingătoare.

 

Ce au de făcut politicienii:

♀️ Finanțarea de la bugetele locale a serviciilor sociale, publice și neguvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și comunităților;
Cel puțin un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori și un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.
♀️ Programe finanțate permanent de la bugetul de stat în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și fetelor pentru organizații neguvernamentale.
♀️ Finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență.
♀️ Cel puțin un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice. Centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.
♀️ Acolo unde este cazul, solicităm traducători pentru limba maghiară, limba romani, limba ucraineană, limba rusă, alte limbi care să faciliteze accesul femeilor din minoritățile etnice și a femeilor migrante la servicii specializate de asistență juridică și consiliere psihologică și socială.
♀️ Asigurarea accesului public la servicii de planificare familială și de sănătatea reproducerii. Obligativitatea instituțiilor medicale de stat de a presta aceste servicii gratuit și accesibile tuturor femeilor din fiecare județ.
♀️ Programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori;
♀️ Alocarea unui număr mai mare de psihologi și psihiatri în penitenciare pentru expertizarea deținuților care sunt eliberați condiționat.
♀️ Îmbunătățirea serviciului de probațiune pentru monitorizarea deținuților condamnați pentru fapte de violență sexuală, după punerea lor în libertate, concomitent cu alocarea de fonduri pentru programe de integrare socială a deținuților puși în libertate.
♀️ Promovarea informației despre implementarea sistemului de monitorizare a agresorilor domestici prin intermediul brățărilor electronice și extinderea programului în toate județele.

Organizatori și parteneri la nivel național – REȚEAUA VIF
La nivel local:
Rețeaua Învingătoarelor și Rețeaua Profesioniștilor din domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice din Brașov
Asociația PAS ALTERNATIV și Asociația Psihosfera (membre reteaua VIF)
Asociația FEMEILE SE IMPLICĂ
SN CRUCEA ROȘIE ROMÂNĂ – FILIALA BRAȘOV
Asociația DIVERSITATE
Asociația Medicilor de familie
Programul #SIEUREUSESC – grup de suport Învingătoare (ALEG)
Academia Socială – structurî de economie socială
Programul RELAȚII VINDECĂTOARE
Centrul educațional EMMA
Programul METODA TOTEM
Asociația Glasul Prieteniei
Colegiul Psihologilor din România – filiala Brașov
Colegiul Asistenților sociali – Filiala Brașov
Direcția de Asistență Socială Brașov
Facultatea de Psihologie și Științele Educației
Facultatea de Sociologie (specializarea Asistență Socială)

Leave a Reply

Your email address will not be published.