Lansare de carte | CenaKLUb Tiuk (nr. 137), cu Stejărel Olaru

CenaKLUb Tiuk (nr. 137) vă invită la lansarea cărții „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru (Editura Corint), pe 31 ianuarie 2020, ora 17:30, la Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului nr. 16).
Invitați: Stejărel Olaru, Adrian Lăcătuș, Mihail Vakulovski

Cea mai mare iubire a Mariei Tănase a fost jurnalistul francez Maurice Nègre. Scurtă, melancolică și neîmplinită, pentru că s-au despărțit împotriva voinței lor. Însă cum altfel ar fi putut să sfârșească, în vreme de război, o poveste de dragoste dintre o artistă celebră și un spion?
„L-am cunoscut pe Maurice Nègre în anul 1938 (luna nu-mi amintesc) pe când cântam încă la Restaurantul Neptun din Piața Buzești 2”, a declarat în ziua de 1 iulie 1941 Maria Tănase, fiind chestionată de autorități în privința relației lor. „Am continuat încă de a doua zi să-l văd și ori de câte ori, adică orice zi de atunci încoace în care s-a întâmplat să ne găsim amândoi în România, nu-mi amintesc să nu ne fi văzut.” Declarația artistei, deși era una oficială, dată în fața tânărului căpitan magistrat Camil Bărbulescu, ofițer de poliție judiciară și anchetator al Serviciului Special de Informații (SSI), pare mai degrabă o mărturisire tristă și personală a relației lor aflate în pericol, căci în acel moment Maurice Nègre era arestat, iar viitorul său incert.

STEJĂREL OLARU (n. 1973) este istoric și politolog, expert în istoria serviciilor de informații. A fost consilier de stat pe probleme de Securitate națională la Cancelaria prim-ministrului (2006-2008), director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2006-2010), secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2013-2014), în prezent fiind lector universitar. A publicat Securiștii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliție politică (în colab., Polirom, 2002), Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Brașov (în colab., Polirom, 2003; ed. a II-a, Polirom, 2017), Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra Legației RPR de la Berna (februarie 1955) (Polirom, 2003), Vademekum Contemporary History Romania. A Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places (în colab., Commissioned by Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, 2004), Stasi și Securitatea (în colab., Humanitas, 2005), Rîmaru – Butcher of Bucharest (în colab., Profusion Book Publishing House, 2012) și Agentul nostru Victor (Polirom, 2018). Este editorul memoriilor lui Ion Rațiu publicate de Editura Corint.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.