La Râșnov, tratarea apei se face în mod necorespunzător. USR PLUS face demersuri pentru verificarea calității apei potabile în județul Brașov

Organizația județeană USR PLUS Brașov, prin filialele locale și prin consilierii locali și județeni, a demarat un amplu proiect privind calitatea apei potabile la nivelul județului Brașov, cu scopul aducerii acesteia la standardele în vigoare, astfel încât să nu mai reprezinte un pericol la adresa sănătății publice.

Orașul Râșnov este primul UAT în care s-a încheiat prima etapă a acestui proiect, respectiv analiza datelor existente, care indică o calitate neconformă a apei potabile şi existenţa unor disfuncţionalităţi ale reţelei de distribuţie, cauzate de tratarea necorespunzătoare a apei.

Din analiza datelor existente rezultă că apa nu este dezinfectată corespunzător, singurul tratament de tratare a apei constând în dezinfecția cu cloramină. Măsurătorile arată că valoarea clorului rezidual liber este mult sub limita stabilită de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Testele arată existența în apă a unor bacterii care pun în pericol sănătatea publică. Stația de clorinare este închisă, fiind nefuncțională și există probleme pe tot parcursul rețelei de distribuție, la rezervoare și la stațiile de pompare. Până la această dată nu au fost făcute investiții de reabilitare și modernizare la stația de dezinfecție existentă.

Toate acestea în condițiile în care administrația locală se laudă cu faptul că Râşnovul a obținut statutul de Stațiune Turistică de Interes Național.

Horia Motrescu, vicepreședinte al filialei județene USR PLUS Brașov și consilier în Consiliul Local Râșnov:

„Ani de zile clorinarea s-a făcut în Râșnov după ureche sau nu s-a făcut DELOC. O demonstrează rezultatele analizelor pe care le găsiți pe contul de Facebook al operatorului GOSCOM. Găsiți analize până în anul 2015.

În aceste analize constatăm că, deși Legea 458 stipulează că valoarea clorului rezidual liber trebuie să se încadreze între 0.1 și 0.5 mg/l, în apa potabilă din Râșnov se regăseau urme de clor la limita cuantificării, adică aproape deloc, departe de a se încadra în 0.1-0.5 mg/l. Nici nu e de mirare că în anul 2019 s-a găsit și o bacterie coliformă, care nu ar fi trebuit să fie în apă. Era acolo pentru că clorinarea nu era făcută corespunzător. Cineva aruncă cloramină la ochi în bazin sau nu aruncă deloc (asta spun analizele).”

Lucrul cel mai grav este că această situație era cunoscută de administrația locală încă din anul 2013, dar în tot acest timp nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru remedierea problemelor existente, nu s-au făcut investiții, iar subiectul nu a existat în niciun moment pe agenda publică sau pe cea a Consiliului Local. Practic, ani la rând, s-a încălcat cu nonșalanță legea 458 și s-a pus permanent în pericol sănătatea publică, deși măsurătorile impuneau măsuri urgente și consilierii locali USR PLUS au explicat și susținut în mai multe rânduri necesitatea unei stații de clorinare a apei.

Mai departe, reprezentanții USR PLUS Râșnov au solicitat pe cale oficială o serie de informații suplimentare cu privire la analizele efectuate în ultimii 8 ani, precum și la măsurile sau recomandările dispuse de Direcția de Sănătate Publică Brașov operatorului GOSCOM în această perioadă, având în vedere că analizele efectuate periodic arătau tratarea necorespunzătoare a apei.

Toate demersurile făcute de reprezentanții USR PLUS Râșnov vor fi extinse la nivelul întregului județ, cu sprijinul și implicarea consilierilor județeni USR PLUS. Într-o primă etapă, se vor aduna date din fiecare UAT din județ cu privire la:

  • starea sistemului public de alimentare cu apă, a instalațiilor de tratare
  • rezultatele analizelor efectuate în ultimii ani
  • măsurile impuse de autoritatea de sănătate publică județeană în urma analizelor efectuate
  • accesul populației la informațiile privind calitatea apei

Datele colectate vor fi analizate cu ajutorul specialiștilor, în vederea propunerii de măsuri și investiții absolut necesare pentru asigurarea unei calități corespunzătoare a apei potabile furnizate populației din județul Brașov.

Horia Motrescu mai face următoarele precizări:

În conformitate cu informatiile din Master Planul (2013) – ”Reabilitarea si extinderea sistemelor de alimentare cu apă si de canalizare în judetul Brașov”, referitoare la infrastructura de apă și apa uzată a Orașului Râșnov, informații preluate de pe pagina electronică a Consiliului Județean Brașov.

”2.10.7 Infrastructură în orașul Râșnov
2.10.7.1 Infrastructura alimentare cu apă în orașul Râșnov
Tratarea
Tehnologia existenta – singurul tratament de tratare a apei este alcatuit numai din dezinfecția cu cloramină.
Statia de clorinare este amplasata la rezervorul tampon dar este nefunctionala fiind inchisă. În prezent apa captata este dezinfectata cu cloramina, direct in rezervorul tampon din cadrul gospodariei captarii izvoarelor.
Avand in vedere lungimea traseului de 7.100m, apa este considerata clorinata pana la intrarea in rezervoarele oralui Rasnov.
Saptamanal se fac analize de potabilitate a apei la captare
➡️Până la aceasta dată nu au fost făcute investiții de reabilitare și modernizare la stația de dezinfectie existentă.
Calitatea apei tratate – pe parcursul controlului efectuat de MMDD referitor la calitatea apei furnizate populatiei, 92 de teste au fost efectuate pentru indicatorii NH3, Cl, coliformi totali, si coliformi fecali, cu urmatoarele rezultate:
• Pentru indicatorul NH3, 94 de teste au fost in conformitate cu limitele admise au fost in conformitate cu limitele admise;
• Pentru indicatorul clor, 73 de teste din 92 au fost gasite în neconformitate cu cerintele de calitate;
• Pentru indicatorul coliform bacteriologic, 5 teste din 92 au fost gasite în neconformitate cu cerințele de calitate;
• Pentru indicatorul coliform bacteriologic fecal, 4 teste din 95au fost gasite în neconformitate cu cerințele de calitate;
Principalul motiv al acestor rezultate este dezinfectia necorespunzatoare.
Problemele mari ale tratării așa cum rezultă de mai sus, practic stația de clorinare nu funcționează, cu repercursiuni nefavorabile asupra calității apei furnizate consumatorilor
Rețeaua de distribuție în orasul Râșnov
Principalele defectiuni ale retelei de distributie in localitatea Rasnov sunt urmatoarele:
-Diminuarea concentratiei de clor sub valoarea limita (0,25 mg/l) la capetele rețelei
Rezervoare și stații de pompare
Disfunctionalitatile care apar in operarea sistemelor de rezervoare sunt date de:
• Imposibilitatea reclorinarii apei;
• probleme de etanseitate ale instalatiilor hidraulice si la peretii rezervoarelor, care conduc la pierderi de apa in camera vanelor”.
Toate buletinele de analiză din ultimii 4 ani, buletine provenite în urma prelevării probelor de apă din orașul Râșnov pentru parametrii microbiologici și chimici solicitați, arată valoarea clorului rezidual liber ca fiind mult sub limita stabilită de Legea 458/2002 în Anexa 1, tabelul 3 (Clor rezidual liber*12),*13│ ≥ 0,1 – ≤ 0,5│ mg/l).
*13) Intervalul valoric al CMA trebuie respectat în rețeaua de distribuție (branșament, capăt de rețea).

Leave a Reply

Your email address will not be published.