Încă un pas făcut de administrația Scripcaru pentru reducerea capacității transportului electric de mare capacitate

În 2006 George Scripcaru lua decizia de a renunța la tramvai, decizie pe care o resimțim din plin în prezent prin reducerea capacității de transport public pe traseul Rulmentul – Tractorul – Gară – Saturn, iar ca efect vedem aglomerarea de mașini și lărgirea străzii 13 Decembrie.

Renunțarea la tramvai a însemnat tone de șină și de fir de cupru scoase și dispărute fără urmă. A urmat reducerea capacității de transport pe troleibuz, prin scoaterea de fir aerian, prin desființarea stației de redresare S3 pentru lărgirera străzii 13 Decembrie, prin subfinanțarea părții de mentenanță și reparații, la care se adaugă zero achiziții. Troleibuzul a fost salvat la limită în iulie 2017 prin efortul societății civile.

Astăzi marcăm un nou pas în reducerea capacității transportului electric de mare capacitate, care vizează desființarea depoul de tramvai.

Consilierii locali au aprobat în ședința CL din 10 decembrie „trecerea bunurilor imobile construcții edificate pe terenul identificat conform CF 131269 Brașov din proprietatea Societății RATBV S.A. în proprietatea publică a Municipiului Brașov”. RATBV nu comentează nimic în fața acestor decizii. RATBV nu pare să aibă un plan de dezvoltare.

Depoul de tramvai, datorită amplasamentului, joacă un rol important în reintroducerea tramvaiului la Brașov. Numai că administrația Scripcaru nu înțelege rolul transportului public și de aceea „construiește” pentru autoturisme.

Cum argumentează George Scripcaru în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre al Consiliului Local?

Zona cu cea mai mare dinamică în ceea ce privește construcțiile de locuințe din Brașov o reprezintă cartierul Tractorul adiacent străzii 13 Decembrie. Dezvoltările imobiliare din zonă reprezintă investiții private care în majoritatea lor nu au avut în vedere necesitatea amplasării unor funcțiuni de utilitate publică.

Față de cerințele locuitorilor din zonă alături de disfuncționalitățile constatate la nivel urbanistic în ceea ce privește echiparea teritoriului urban, se impun intervenții corective având ca obiectiv major suplimentarea echipamentelor publice deficitare, respectiv dotări învățământ și educație, instituții publice, spații verzi.

Din textul extras din referatul de aprobare a proiectului reiese clar că și primarul recunoaște problemele apărute în zona noilor dezvoltări imobiliare din cartierul Tractorul. Însă și aceste probleme sunt efectul lipsei de planificare a zonei, planificare care trebuia făcută de administrația Scripcaru. Iar acum vine să repare o problemă prin distrugerea capacității transportului electric de mare capacitate, prin demolarea depoului.

Da, școala și parcul pe care vrea să le facă pe terenul depoului trebuie făcute, dar nu acolo, ci în zona noilor dezvoltări imobiliare. Și acolo trebuie făcute mai multe parcuri și mai multe funcțiuni de utilitate publică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.