Gânduri după alegerile prezidențiale

Klaus Werner Iohannis a câștigat fără drept de apel alegerile prezidențiale din 2019 și, astfel, românii își arată clar opțiunile pro Uniunea Europeană, la fel ca la alegerile europarlamentare din mai a.c. Totuși, scorul categoric este urmarea unei prezențe consistente la vot, a votului covârșitor anti-PSD al celor din diaspora și a unui competitor slab, în speță, doamna Dăncilă.

Finaliștii

Departe de a fi un model de urmat, Iohannis și-a făcut decent treaba în primul mandat și nu sunt de acord cu cei care spun c-ar fi votat „răul cel mai mic”. A fugit de dezbateri, nu e prea comunicativ, îi imputăm că n-a făcut destul; cu astea pot fi de acord. Totuși, în momentele importante a intervenit pentru a opri asalturile PSD la adresa instituțiilor statului și a democrației noastre încă firave și a reușit într-o oarecare măsură.

De partea cealaltă am avut-o pe doamna Dăncilă, o ființă cu personalitate ștearsă, cu carențe de educație, care a fost sprijinită de infractorul condamnat Liviu Dragnea și care a susținut asaltul la sistemul judiciar, OUG 114 etc., iar în plan extern a distrus într-o mare măsură reputația diplomației românești. Istoria va consemna c-a fost premierul României, că „a fost în finală” cu Klaus Iohannis, iar de bancurile și de perlele produse de ea probabil ne vom aduce aminte pentru un timp mai îndelungat.

Privire înspre alegerile din 2020

PSD, ca brand politic, e aproape mort, nu mai are posibilități de creștere. Dar structurile care au adus aproximativ trei milioane și jumătate de voturi pentru cel mai slab candidat intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale sunt încă puternice. De notat că aproape toate voturile doamnei Dăncilă au provenit din România, prin urmare, cred că aceștia sunt oameni pe care poate conta PSD la alegerile locale și parlamentare.

Cel mai probabil, oamenii în „surplus” ai PSD-ului se vor orienta către formațiuni noi cu politicieni vechi precum Pro România, ALDE sau altele și se vor alia la momentul oportun.

Alegerile locale vor fi mult mai grele decât cele europarlamentare și prezidențiale. Schimbarea în bine a României depinde, în special, de alegerile de anul viitor, iar rezultatele alegerilor locale se corelează, de obicei, cu cele parlamentare. În contextul alegerilor locale într-un singur tur, vom avea în mare măsură aceiași primari, dar probabil o reprezentare mai bună a forțelor reformatoare în Parlament dacă contextul socio-economic nu va suferi mari modificări, iar interesul pentru vot rămâne același ca la alegerile din acest an. De remarcat că la alegerile locale diaspora nu va vota, dar și prezența la vot a oamenilor cu mobilitate ridicată (studenți, antreprenori, specialiști etc.) va fi mai scăzută.

Ca să închei într-o notă optimistă, vreau să remarc prezența la vot a aproape un milion de cetățeni români din diaspora, modul excelent în care au fost organizate alegerile prezidențiale, apetitul pentru democrație și civism al celor din mediul urban, respingerea naționalismului gol de conținut și dorința majorității românilor de a ne ancora definitiv în lumea statelor occidentale.

Sursa foto: mae.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.