FOTO Încă o mansardare neautorizată în centrul istoric al Brașovului

O mansardare neautorizată a fost surprinsă în zona piațetei Sf. Ioan din centrul istoric al Brașovului, mai exact, pe strada Valentin Wagner nr. 5, la clădirea în curs de reabilitare deținută de RIZZO REAL ESTATE SRL. Conform intenției proprietarilor, imobilul urmează să fie transformat în hotel de patru stele, cu 40 de camere. Inițial deținut de Conforest, era prevăzut cu două etaje, aspect teoretic menținut și pe panoul de șantier și în cadrul autorizației de construcții nr. 528/19.07.2017. Aceasta din urmă menționează expres că „nu se autorizează mansardarea”, deși pe site-ul oficial al primăriei, este adăugată fără nici o explicație.

Mansardarea surprinsă la începutul lui martie 2020:

Situația în martie 2019:

Scopul solicitării, așa cum este redat pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Brașov:

Scopul solicitării, așa cum apare pe panoul de șantier și în documentația oficială, fără mansardare:

Mai trebuie precizat și faptul că imobilul vecin, de pe Sf. Ioan nr. 8, a fost afectat de lucrările care se desfășoară la viitorul hotel. Din imagini se poate vedea o fisură la imobil și stâlpii metalici montați pentru a susține colțul imobilului.

Nerespectarea prevederilor autorizației de construcție este considerată infracțiune și se poate pedepsi cu închisoarea între trei luni și un an sau cu amendă, conform Legii Construcțiilor nr. 50/1991, republicată, art. 24, lit. a):

Art. 24 Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:
a) executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) și g), cu excepțiile prevăzute de lege; […]”.

Iar la articolul 3, avem alineatul 1, litera b), fiindcă imobilul se află deopotrivă, în Zona de rezervaţie de arhitectura „Cetate” și în zona clasată ca ansamblu istoric de valoare universală clasa A, Centrul istoric – Cetatea Braşovului:

(1) Construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor, pentru: […]

b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate; […]”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.