Filme documentare premiate, în weekend, la Cinema Astra. „One World Romania” invită la dezbateri

Weekendul acesta are loc cea de-a a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania la Brașov” la Cinema Astra (Str. Lungă nr. 1). Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, majoritatea prezentate în proiecție unică în Brașov – între ele și un film nominalizat la Oscar și câștigător la Cannes și Sundance. Proiecțiile sunt urmate de dezbateri cu invitați speciali: regizori, reprezentanți ai unor ONG-uri locale, experți în subiectele abordate în filme.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile și dezbaterile.

Regizorul Vlad Petri deschide festivalul vineri, 13 octombrie, la ora 20:30 cu ultimul său film, „Între revoluții”, premiat la prestigiosul Festival de Film de la Berlin. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul.

Sinopsis: Maria și Zahra s-au întâlnit la universitatea de medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvinte lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 17:00 Andreea Vrînceanu (manager proiect KATYA – Hub de servicii pentru refugiații din Ucraina) și Anastasiya Tarapynia (community manager KATYA Hub) vor vorbi cu publicul brașovean despre tematica refugiaților după proiecția filmului „Această ploaie nu se va opri niciodată” de Alina Gorlova.

Sinopsis: Filmul Alinei Gorlova ne introduce în destinul tumultuos al familiei Suleyman, care, fugind din calea Războiului Civil Sirian, a fost nevoită să se răspândească în diferite colțuri ale Europei. Filmul se concentrează în mod special pe viața lui Andriy, care trăiește acum alături de o parte a familiei în Ucraina, unde este voluntar al Crucii Roșii. Visul lui de a trăi o viață normală este însă curmat abrupt de realitatea locală: Andriy trebuie să se confrunte acum cu un nou război, de data aceasta în țara gazdă.

Evenimentul face parte din proiectul „Meet, Point and Shoot – educație de film documentar și drepturile omului alături de refugiați”, finanțat prin Programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Tot sâmbătă, dar de la ora 20:00, va fi proiectată pelicula „Fabuloasele” de Roberta Torre, despre care vor vorbi Georgi Țucan (coordonator și fondator [H] Brașov), Fen Fotache (vicepreședinte TransCore) și Ramona Grigoriță (coordonator grup de suport și parte din echipa [H] Brașov).

Sinopsis: „Fabuloasele” adoptă denumirea unui grup de prietene trans care, ajunse la vârsta de mijloc, se reîntâlnesc în vila care a fost martora căutărilor lor identitare. Reuniunea este ocazionată de deschiderea unei scrisori pe care una dintre ele, Antonia, acum decedată, le-a scris-o celorlalte, lăsându-le moștenire bunurile sale (cel mai de preț fiind însăși povestea lor) și adresându-le o ultimă rugăminte.

O cronică frământată a primelor luni de război în Ucraina vedem duminică, 15 octombrie, de la ora 17:00 în „Frontul de est” de Vitaly Mansky și Yevhen Titarenko.

Sinopsis: Două priviri regizorale se intersectează în Eastern Front: cea a lui Vitali Mansky, cunoscut documentarist al spațiului ex-sovietic, și cea a lui Yevhen Titarenko, voluntar înrolat în lupta de eliberare a teritoriului ucrainean. Între ele, filmul scrie cronica frământată a primelor luni de război, tranzitând dinspre imersiune către detașare pentru a încerca să confere o imagine atrocității. O realitate dură se afirmă în „Frontul de est” cadru cu cadru, pe măsură ce protagoniștii ajung tot mai aproape de ploaia de obuze: cu cinism și autoironie înaintează către linia de apărare inamică, lăsându-ne pe noi, spectatorii, să înțelegem care mai e treaba cu normalitatea – dar și cu umanitatea – în acest război.

One World Romania la Brașov se încheie cu multipremiatul film „All that Breathes”/„Tot ce respiră” de Shaunak Sen. Filmul nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar va fi proiectat duminică de la ora 19:30 și va fi urmat de o dezbatere cu Tiberiu Chiricheș (director executiv ProPark – Fundația pentru Arii Protejate) și Alina Floroi (coordonatoare operațiuni și cultură la WeWilder). Proiecția va fi introdusă de Alina Nicoară (director adjunct Agenția Metropolitană Brașov și manager Food Wave).

Sinopsis: Într-o secvență frapantă din „Tot ce respiră”, protagoniștii filmului nostru se angajează într-o traversare periculoasă a unui râu pentru a aduce, de pe malul celălalt, un pui de gaie neagră care are nevoie de ajutor. În jurul acestei specii de răpitoare, cei trei – frații Nadeem și Saud, alături de ucenicul lor de nădejde – construiesc un mic cabinet veterinar care activează ca o oază de altruism și prietenie în mijlocul unei metropole poluate și zgomotoase. Nu ies bani de aici, și până și gloria e firavă, asta în vreme ce obstacolele – costurile tot mai mari și cursul sinuos al vieții înseși – abundă din toate părțile. Pendulând cu gingășie între angoasa pentru mediu și hazul interacțiunilor savuroase dintre om și zburătoare, filmul scoate la lumină straturi groase de ipocrizie a societății, în același timp în care dibuie o breșă prin care speranța e liberă să pătrundă.

Toate proiecțiile sunt subtitrate în română și engleză. Mai multe informații despre festival și  filme găsiți pe www.oneworld.roAccesul la proiecții este gratuit.

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania

CO-ORGANIZATOR LOCAL: Asociația Culturală Artburg

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE:Administrația Fondului Cultural Național

Leave a Reply

Your email address will not be published.