Film documentar și dezbatere despre mediu la Centrul Multicultural al Universității Transilvania

„Pădurea Domestică”, un documentar în regia lui Salomé Jashi apărut în 2021, vine la Brașov, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, marți, 8. noiembrie, ora 18. Filmul propune tema relației omului cu natura și etica protecției mediului. Cristian Neagoe, PR Greenpeace România și Tiberiu Chiricheș, director executiv al Fundație ProPark pentru Arii Protejate vor fi prezenți la eveniment, pentru a dezbate cu publicul despre cele vizionate.

„Pădurea Domestică” (titlu original „Taming the Garden”) pornește de la pasiunea aparte a unui fost prim-ministru al Georgiei. Acesta cumpără și colecționează arbori seculari și îi plantează pe coastă, în grădina sa privată, unii fiind înalți cât un bloc de 15 etaje. Evident că, pentru a-i dezrădăcina și a-i transporta, operațiunea e la fel de complexă, pe cât e grandoarea acestor arbori: alți copaci trebuie să fie tăiați, cabluri electrice trebuie mutate și noi drumuri trebuie create prin plantațiile de mandarini. Explorând relația omului cu mediul și a unei comunități cu un astfel de arbore care îi marchează existența și, care, la un moment dat, dispare, filmul abordează subtil etica protecției mediului, fără excese și ostentație, deși tema dezrădăcinării, cu care ne-am obișnuit în plan metaforic, capătă o formă opresivă și tangibilă. Cadența acțiunii e în deplin acord cu ritmul naturii: demnă, fără grabă, căci controlul oricum nu e în mâna celor mulți. E un film poetic și politic totodată, cu un discurs puternic, care sondează multiple straturi social-politice și psihologice, păstrând în același timp o atmosferă meditativă, probabil cea mai potrivită, de fapt, pentru a „trăi” natura ca o experiență.

„Pădurea domestică“ face parte dintr-o serie de cinci documentare care vor putea fi vizionate în fiecare seară de marți a lunii noiembrie, de la ora 18, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat). Fiecare film va fi urmat de o discuție la care vor participa reprezentanții unor organizații relevante pentru tematica serii, precum Greenpeace, Agent Green, ProPark, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația Hera sau Grupul de inițiativă Hlgbtq.

Programul este acesta:
8 noiembrie „Taming the Garden / Pădurea Domestică” r. Salomé Jashi, (2021) | ora 18:00
15 noiembrie „Divas/Divele” r. Máté Kőrösi, (2021) | ora 18:00
22 noiembrie „Colors of Tobi/Culorile lui Tobi” r. Alexa Bakony, (2021) | ora 18:00
29 noiembrie „Wood/Lemn” r. Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger, (2020) | ora 18:00
Intrarea este liberă!

Greenpeace este o organizație internațională independentă, care foloseşte confruntarea creativă, non-violentă, pentru a expune probleme de mediu globale și pentru a împinge adoptarea unor soluții esențiale pentru un viitor verde și pașnic. Valorile Greenpeace sunt: non-violența, independența politică și promovarea soluțiilor.

Fundația ProPark este principalul furnizor de instruire pentru arii protejate și conservare în România, având în același timp un rol activ în rețelele europene și mondiale care își propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în arii protejate și conservare, implicit prin proiecte, consultanță și mentoring. Fundația ProPark a fost înființată în 2008 pentru a găsi soluții la problemele legate de sistemul de arii protejate din România și pentru a răspunde acestor provocări. Platforma ProPark este o resursă în sine care poate fi accesată aici https://propark.ro cu scop informativ sau chiar și educațional (Pașaport Natură).

Vă invităm încă de pe acum să dați follow paginilor de facebook One World România la Brașov și ARTBURG pentru a fi la curent cu fiecare proiecție în parte.

Evenimentul face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului:
One World Romania la Brașov, 2022“ al Asociației One World Romania, care a început în
luna august la Brașov și în cadrul căruia au fost arătate filme de non-ficțiune la CATTIA, la Muzeul Amintirilor din Comunism și la Cinemateca Patria, în cadrul Festivalului SETbv.

KINEDOK este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. În România, KineDok are loc în aproape 20 de orașe. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Proiectul es te finanțat din bugetul Municipiului Brașov.

Organizator Național: Asociația One World Romania
Organizator Local: Asociația Culturală Artburg, Centrul Multicultural al Universității
Transilvania

Leave a Reply

Your email address will not be published.