Festivalul SETbv – dialoguri despre gândire critică, toleranță și cunoaștere având la bază știința și educația

Sunt oameni în Brașov care fac lucruri deosebite pentru educație, pentru tineri și pentru întreaga comunitate. Festivalul SETbv este un astfel de exemplu. Să vă povestesc despre el pentru că începe pe 19 octombrie.

Săptămâna aceasta am stat de vorbă cu Adrian Sandu, membru fondator District Hub (asociația care organizează festivalul), Ștefania Ionescu, coordonator secretariat festival și Horia Mihail, manager Centrul Cultural Apollonia (partener festival).

O să încep cu Ștefania, care a acceptat un rol important în cadrul echipei de organizare a festivalului. Ea este la liceu și, alături de ea, întregul staff al festivalului este compus din elevi/eleve din clasele a XI-a și a XII-a și studenți. Aceștia au primit încredere și o provocare, ceea ce i-a adus într-un proces autentic de învățare și creație, vital pentru orice tânăr. Mai mult, festivalul are o parte semnificativă dedicată elevilor de liceu și studenților, așa cum o arată programul. Sunt oportunități deosebite de învățare  pentru aceștia.

Primul festival de științe, educație și tehnologie, SETbv este conceput să răspundă nevoilor reale de aprofundare a sferelor de cunoaștere STEAM și să aducă în spațiul public educația ca dimensiune esențială a evoluției sociale. De asemenea, festivalul este un spațiu al dialogului guvernat de raționalitate și toleranță, o zonă în care orice poate fi discutat și cercetat, în măsura în care interesul tuturor este cel al cunoașterii.

Așa cum spunea Adrian Sandu, „tema celei de-a doua ediții a festivalului este „pseudo-științe, nevroze, certitudini”. Tema a fost selectată pornind de la o realitate tristă, proliferarea pseudo-științelor în spațiul public. Sunt implicații reale în viața socială și credem că e bine să discutăm despre ce este știința și ce sunt pseudo-științele.

În acest sens veți găsi la SETbv trei conferințe:

  • Știință și Pseudoștiință: nevoia de gândire critică în educație, susținută de Sorin Costreie, Prorector al Universității din București (20 octombrie, orele 18:00 – 19:30, Cinema Modern);
  • Mecanica cuantică, de la pisica lui Schroedinger la computerul cuantic: între mit și realitate (online), susținută de Cătălina Curceanu, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (10 noiembrie, orele 17:30 – 19:00);
  • Romi sau țigani: dilemele unui etnonim în spațiul românesc, susținută de Gelu Duminică, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București.

Festivalul are și câteva paneluri în care se vor aborda experiențele educaționale, cinci la număr: pentru elevi, pentru studenți, pentru ONG-uri, pentru mediul de business – provocările inovării și sustenabilitate și unul dedicat filmului.

  • Experiențe educaționale din sistemul public preuniversitar, invitați: Alexia Puiu, C. N. Andrei Șaguna Brașov; Alexandra Mureșan, Liceul Hans Mattis – Teutsch Brașov, Mara Stanc, Colegiul Economic Andrei Bârseanu Brașov (19 octombrie, orele 17:30 – 19:00, Cinema Modern);
  • Experiențe educaționale din sistemul universitar, invitați: Alexandra Năstase, Universitatea Transilvania din Brașov; Iulia Panait, Sorbonne Universite Paris; Radu Simion, Universitatea din București; Mara Șandru, Maastricht University (9 noiembrie, orele 19:00 – 20:30, Centrul Cultural Apollonia);
  • Educația: provocările integrării, invitați: Raluca Negulescu – Balaci, UiPath Foundation; Carmen Clinci, Salvați Copiii, Biroul Local Brașov (23 noiembrie, orele 17:30 – 19:00);
  • Provocările inovării, invitați: Reprezentanți ai companiilor din Brașov (7 decembrie, orele 17:30 – 19:00, Centrul Cultural Apollonia);
  • Lumile filmului, invitați: Laura Căpățână-Juller, regizor; Gabriel Spahiu, UNATC I. L. Caragiale București (8 decembrie, orele 19:00 – 20:30).

Rezonând cu conceptul acestui festival, Horia Mihail, manager Centrul Cultural Apollonia, a răspuns afirmativ parteneriatului și în acest mod Centrul Cultural Apollonia și Cinema Modern devin gazde pe perioada festivalului, 19 octombrie – 8 decembrie 2023.

Festivalul are și o dimensiune culturală, prin prezența filmului și teatrului în program:

Spectacol de teatru

Hotelul celor 2 lumi, de Eric Emmanuel Schmitt, Trupa de teatru Bacteria H, Casa de Cultură a Studenților din Brașov (19 octombrie, orele 19:00 – 20:00, Centrul Cultural Reduta)

Proiecții de film și dialoguri cu publicul

  1. The Northeast Winds, Regia: Nikoloz Bezhanishvili, Georgia, 2021, Moderator: Adrian Sandu (10 noiembrie, orele 19:30 – 21:30, Cinema Modern)
  2. Holy Dilemma, Regia: Marton Vizkelety, Julianna Ugrin, Ungaria, 2022, Moderator: Alexandru Funieru (7 decembrie, orele 19:30 – 21:30, Cinema Modern).

Leave a Reply

Your email address will not be published.