Expoziție outdoor la Casa Sfatului – „Olimpia, Muzeul Sportului și Turismului Montan”

Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan va fi deschis la Brașov, în ,,Olimpia”, fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, în perioada 2019 – 2023.

Proiectul ,,OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN” este nucleul unei secții muzeale noi a Muzeului Județean de Istorie Brașov, fiind finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, cu suma de 617.820,00 lei, echivalentul a 129.194,29 Euro, rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Expoziția de bază este împărțită cronologic, în trei secțiuni: ,,Începuturile” (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), ,,Brașovul sportiv interbelic” și ,,Sportul popular”.

Reperele tematice sunt bunuri culturale cu o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care și 25 de piese muzeale clasate în anul 2021, în Patrimoniul național, 2 piese chiar în categoria ,,Tezaur”.

Bunurile de patrimoniu istoric sportiv au fost selectate din colecția ,,Sport și Turism Montan” a muzeului. Din inventarul de 1454 bunuri culturale ale colecției, pentru expoziția de bază au fost selectate 307 piese, multe dintre acestea fiind restaurate în întregime de restauratorii muzeului, ing. Valentin Puchianu, Claudia Moței și George Iacobeanu, experți acreditați de Ministerul Culturii.

În perioada 2019 – 2023, muzeul și-a mărit colecția cu piese donate de pasionați de istoria sportului și turismului montan, personalități sportive sau moștenitorii unor ,,pionieri” ai practicării sportului ca formă de recreere. Dintre donatori îi menționăm pe antrenorul emerit Tănase Tănase, Wolfgang Witstock, Marcel Șofariu, Marius Mihaiu, Radu Bogdan, Laurențiu Enoaie și pe fotbalistul Axel Witsel, component al naționalei Belgiei, în prezent jucătorul lui Atletico Madrid.

Începând din data de 06.02.2024, în Piața Sfatului, în fața intrării în Casa Sfatului, secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, a fost amenajată o expoziție de promovare pentru ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, conținând fotografii cu câteva din cele mai importante piese istorice prezentate în expoziția de bază. Pentru începuturile sporturilor sunt prezentate o patină, un băț lung de schi, o mască de scrimă și un velociped, toate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, piese foarte rare chiar la nivel european. Secțiunea despre perioada interbelică este ilustrată cu o medalie de la campionatele naționale de atletism din 1934, schiuri fabricate la ,,Industria Lemnului din Codlea ing. Gh. Urdărianu”, o plachetă de campion naţional la handbal pentru ediția 1937/38, o cupă acordată la campionatele naționale de tenis din 1940. Pentru începuturile sportului popular, pentru expoziția fotografică outdoor au fost alese o plachetă din 1946 a Organizației Sportului Popular pentru ciclism, cupa ,,R.P.R.” la handbal feminin din 1950, câștigată de ,,Tractorul” Brașov, o medalie de la Jocurile Mondiale Universitare 1951 ținute în Poiana Stalin, medalia de aur cucerită de naționala feminină a României la Campionatul Mondial de Handbal în 1956, cu trei jucătoare ale echipei Progresul Orașul Stalin (Maria Scheip, Anna Starck și Mora Windt), Cupa României la sabie pentru 1966 și o cupă a primului turneu balcanic inter-cluburi, primită de câștigătoarea Steagul Roşu Brașov, la Ankara, pe 21 aprilie 1961, după meciul câștigat cu Fenerbahce Istanbul.

Foto: Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan

Leave a Reply

Your email address will not be published.