Două victorii politice pentru PNL și PSD sunt două înfrângeri pentru Brașov. Regulamentul pentru construcții în pantă și aria protejată Brassovia au fost respinse din nou de consilierii locali PNL și PSD

În ședința ordinară a CL Brașov din 29 decembrie 2022, consilierii locali PNL și PSD au respins din nou două proiecte:

  • Proiect de hotărâre pentru aprobarea documentului privind reglementări juridice și tehnice cu privire la întocmirea documentațiilor de urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă.
  • Proiect de hotărâre privind declararea ARIEI NATURALE PROTEJATE DE INTERES LOCAL BRASSOVIA (ANPIL BRASSOVIA).

Cele două respingeri sunt victorii politice ale PNL și PSD față de oponentul politic, primarul Allen Coliban și USR. În același timp, ele sunt înfrângeri pentru Brașov.

Dealurile Brașovului au fost în ultimele patru mandate ale administrației Scripcaru, în spatele căreia s-au aliniat toate partidele politice, fără excepții, ținta intereselor imobiliare, principalele obiective ale dezvoltatorilor fiind acelea de a face bani. Interesul public și viitorul Brașovului fiind așezate pe loc secundar.

Aceștia, prin reprezentanți, avocații Daniel Mocanu și Adrian Segneanu, au susținut în cadrul ședinței CL că regulamentul pentru construcții în pantă este nelegal pentru că vine să modifice documentații de urbansim, PUG și PUZ-uri, dar și că restricționează dreptul la proprietate. Aceste argumente au fost susținute și de către juristul Vasile Mezdrea. Aceștia spun că indicatorul urbanistic din PUG POT se modifică prin regulament de la 35% la 18%.

Atât Allen Coliban, cât și viceprimarul Flavia Boghiu, au susținut că regulamentul nu modifică documentațiile de urbanism. Primarul a mai adus în discuție faptul că regulamentul are și avizul CTATU, însă trebuie precizat că CTATU nu emite avize, ci puncte de vedere în sprijinul Departamentului Arhitect Șef și nu poate înlocui avizul Arhitectului Șef.

În cadrul discuțiilor din cadrul ședinței CL, doamna arhitect șef, Marilena Manolache a precizat că regulamentul nu este regulament, ci un document care conține reglementări care stau la baza elaborării de PUZ-uri și PUD-uri.

Practica administrației Scripcaru, prin intermediul aparatului primarului și prin direcția Arhitect Șef, a permis dezvoltatorilor imobiliari să construiască după bunul plac. Timp de 16 ani, PNL și PSD au lăsat dezvoltaorii imobiliari să construiască ce vor, cărora le-au aprobat PUZ-uri peste PUZ-uri. Ședința CL din 29 decembrie 2022 a scos în prim plan alianța PNL-PSD-imobiliari.

Discuțiile din cadrul ședinței CL nu au ajuns la un numitor comun, iar întrebarea este dacă documentul propus de primarul Allen Coliban este într-adevăr soluția legală care să oprească distrugerea dealurilor Brașovului.

În final, vă las și două declarații făcute după respingerea din ședința CL:

viceprimar Flavia Boghiu:

Regulamentul Construcțiilor în Pantă” a fost respins de către Consilierii Locali PNL și PSD, distrugerea dealurilor Brașovului poate continua în viziunea lor!

Au votat astfel, ignorând dorința cetățenilor, exprimată prin semnătura celor 1600 de brașoveni care au semnat petiția, cât și prin luarea de cuvânt de către cetățeni, în plenul Consiliului Local.
Toate acestea, în fața cetățenilor din Șchei, zonă profund afectată de reglementările din trecut care au permis construcții care încălcau orice normă a bunului simț, chiar dacă respectau ceea ce în acel moment era în vigoare.
Regulamentul construcțiilor în pantă, sub denumirea lui oficială “REGLEMENTĂRI JURIDICE ȘI TEHNICE CU PRIVIRE LA ÎNTOCMIREA DOCUMENTAȚIILOR DE URBANISM PENTRU CONSTRUIREA PE TERENURI ÎN PANTĂ” vrea să rezolve câteva probleme care sunt evidente cu ochiul liber, dacă ne uităm la ele din centrul Brașovului sau dacă ne uităm la ele din elicopter, iar asta nu este o ironie.
În forma actuală a multor Planuri Urbanistice Zonale elaborate de către foști aleși locali chiar și acum peste 15 ani, mulți dezvoltatori s-au folosit de necunoașterea sau poate complicitatea acelor aleși și au distrus în parte dealurile specifice ale orașului, peisaje naturale care sunt ale tuturor, nu doar ale câtorva șmecheri mai vechi sau mai noi.
Regulamentul Construcțiilor în Pantă vine să clarifice că un demisol are un singur nivel și nu 4. Un subsol are un singur nivel și nu 6, cum se vede în unele dintre pozele pe care le alătur acestei postări.
Regulamentul construcțiilor în pantă vine să reglementeze ce este posibil și ce nu mai este posibil să se facă în legătură cu construcțiile de pe TOATE dealurile Brașovului. Avem exemple de construcții cu mari probleme și în Răcădău, unde vedeți complexul Tâmpa Gardens cu ale sale probleme. Dealul Melcilor, unde avem ascunse construcții care nu respectă în niciun fel, nici specificul natural, nici istoric și nici pe departe pe cel arhitectural al Brașovului.
Avem dealul Warthe, care a fost pur și simplu umplut de case și dezvoltări imobiliare care distrug cu totul orice formă de bun simț a respectării naturii. Avem Dealul Cetățuii, care oricând poate fi distrus de oricine care are îndeajuns de mulți bani încât să-și permită asta, fără să încalce vreo reglementare locală sau națională în vigoare. Pentru asta este nevoie de Regulamentul Construcțiilor în Pantă.
Avem dealul Șchei, care fără intervenția societății civile și a primarului Allen Coliban – pe atunci doar senator, acum am fi avut mii de locuințe, mii de noi mașini în Șchei, un sistem de canalizare blocat, un trafic blocat, un element natural (dealurile) simbolice pentru Brașov și mândrie pentru brașoveni, distruse! Pe reglementările actuale, toate acestea se pot întâmpla în continuare, fără încălcarea vreunui Plan Urbanistic General, Zonal sau de Detaliu. De asta avem nevoie de Regulamentul Construcțiilor în Pantă.
Acest regulament a fost elaborat de specialiști în urbanism, membri ai Ordinului Arhitecților din România, alături de specialiștii în urbanism din aparatul de specialitate al Primăriei Brașov. A fost în supus dezbaterii publice și a preluat recomandările și sugestiile venite atât din partea societății civile, dar și din partea dezvoltatorilor imobiliari care au putut să se exprime în perioada de consultare.
Acest regulament respectă legislația în vigoare, nici măcar nu este primul de acest fel din România (și alte orașe au venit cu reglementări adaptate unor situații specifice), ba mai mult, vine să acopere lacunele legislative care au permis toate problemele pe care le-am expus mai sus.
Din păcate, astăzi, viceprimarul PNL, care s-a deghizat parcă în avocatul dezvoltatorilor, s-a opus cu vehemență și a votat cu lașitate acestui regulament (abținerea se consemnează ca vot împotrivă), invocând frica unor procese venite din partea dezvoltatorilor. După cum spunea și primarul Allen Coliban în ședința de Consiliu Local astăzi, aceste procese deja există, pentru că aceasta este o strategie a dezvoltatorilor imobiliari de rea credință de a bloca aparatul administrativ și de a speria funcționarii și executivul.
Să fie o coincidență că cei care au vorbit la microfon astăzi ÎMPOTRIVA acestui regulament erau dezvoltatori imobiliari sau reprezentanți ai acestora, iar cei care au fost PENTRU au fost reprezentanții cetățenilor, care au strâns peste 1600 de semnături online și fizice?
Regulamentul Construcțiilor în Pantă va reveni în Consiliul Local. Sper ca până atunci să revină și mintea de pe urmă celor care ar trebui să-i reprezinte pe cetățeni și în același timp să revină cât mai mulți cetățeni în sală și să se exprime, evident, cu respectarea regulamentului de funcționare a Consiliului Local al Municipiului Brașov!
Votul PNL și PSD de astăzi este o palmă dată de niște șmecheri unui întreg oraș. A doua oară la rând, după votul de respingere de luna trecută!
Poate 1600 de semnături nu înseamnă prea mult pentru PNL și PSD. Sau poate pentru că nu v-au văzut, pare că nu contați. Sau consideră că meritați să fiți ignorați? Nu știu. Știu, însă, că e nevoie să fim cât mai clari și fermi pe acest subiect. Eu susțin cu fermitate Regulamentul Construcțiilor în Pantă, alături de mine fiind și colegii care au votat “pentru” și astăzi și luna trecută.
Cu cât o să fim mai multe voci, cu atât o să fim mai bine!”

viceprimar Sebastian Rusu:

Dragi brașoveni, primarul „progresist” și conducerea USR-istă a Primăriei Brașov demonstrează, încă o dată, că nu sunt și legaliști. Adevărat a grăit unul dintre ei, într-o ședință a Consiliului director al Primăriei: „domn’ primar, pe noi ne încurcă legea!”.

PNL Municipiul Brașov înțelege doleanțele brașovenilor din Schei și pe această cale îi asigurăm că suntem interesați de găsirea unor soluții la problemele expuse de dumnealor, soluții care sa nu vină în conflict cu legea. Pentru zona istorică a Brașovului vom gândi un plan de măsuri legale, inclusiv de refacere și modernizare a sistemului de canalizări și vom avea întâlniri cu toți cei afectați din acele zone.

Dezbaterile din ultima ședință de Consiliul Local asupra inițiativei de reglementare a Dealurilor brașovene au revelat adevăratele probleme ale actualului executiv:

  1. Nu toți din executiv au fost de acord cu ce reprezintă acest regulament, deși întrebările au fost foarte clare. Astfel am aflat că ar fi un ghid de bune practici, un rezumat legislativ, un document care va modifica pe viitor cerințele urbanistice, dar și un regulament care nu este neapărat necesar, conform precizarilor reprezentantului Ordinului Arhitecților!
  2. Dacă legislația este foarte clară în domeniul urbanismului și avem la dispoziție actualele PUD, PUG și PUZ-uri, am constatat în ședința de ieri că problema principală o reprezintă, de fapt, PUG-ul care mai poate fi schimbat, conform legislației, abia în 2025. Ceea ce îl încurcă foarte tare pe domnul primar, pentru că atunci nu va mai fi în funcție”
  3. Despre situația avizelor emise și controalelor neexecutate de Primărie, domnul primar și „șefa” de la Urbanism au tăcut mâlc, vorbind efectiv doar despre ce i-a interesat. Acesta este adevăratul program politic al USR, în care se vorbește doar pe lecția învățată. Dar noi acum avem deja tristele experiențe Amural, P&P, FC Brașov, Rial etc.

Legat de Regulamentul de construire în pantă ce ni s-a propus spre aprobare, am constatat încălcări grave ale legislației în vigoare și a PUG (Planul Urbanistic General) al municipiului Brașov.

  1. Potrivit art. 155 alin. (5) lit. f) din Codul Administrativ, primarul poate supune spre aprobare prin HCL „planuri de urbanism prevăzute de lege”, nu orice „reglementări” în domeniul urbanismului, pe care inițiatorul le califică ca nefiind „planuri de urbanism”, cum este și cazul Regulamentului în discuție. Conform art. 129 alin. (6) lit. d) din Codul Administrativ, aprobat prin OUG nr. 57/2019, cu modificări și completări, Consiliul Local are dreptul „să avizeze și să aprobe, în condiţiile legii, documentaţii de amenajare a teritoriului şi urbanism ale localităţilor”.

De asemenea, art. 39 și art. 45 din Legea nr. 350/2001 a urbanismului califică, în mod exclusiv,  Planul Urbanistic General (PUG), Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) ca fiind „documentații de urbanism”, enumerarea din legea specială fiind limitativă, de strictă interpretare și aplicare.

În concluzie cu privire la acest aspect, instrumentul prin care se încearcă completarea și modificarea reglementărilor de urbanism aplicabile terenurilor în pantă si nu numai este unul nereglementat, care nu poate fi legal aprobat prin HCL.

Prin camuflarea într-un regulament de construire în pantă, primăria Brașov vrea să reglementeze și zone cu declivitate 0 și zone pe care ar dori să le controleze, spre exemplul strada Cezar Bolliac și Calea Făgărașului sunt străzi fără declivitate vizibilă.

  1. Prin noul regulament de construcție în pantă se propune înjumătățirea indicatorilor urbanistici din PUG de la 35% POT la 18% POT indiferent dacă terenul are sau nu declivitate. Și modificarea nu este similară ca și procente POT și CUT în tot orasul. Respectiv, în aceeași zona putem să avem teren L2a cu POT de 35% (care nu e în zona „sensibilă”) și teren în L2a cu POT de 18% (care este în zona sensibilă). Aceste modificări se pot formula într-un nou PUG cu zonificări diferite, nu printr-un regulament.
  2. Regulamentul de construire în pantă limitează toate zonele centrale și semicentrale ale Brașovului, loturi cu declivitate sau fără declivitate (de exemplu str. Cezar Bolliac), până la 6 unități locative, lucru care nu este menționat în PUG ca și densitate de locuințe ci doar ca și gabarit P+2.
  3. Prin Regulamentul de contruirea în pantă se reglementează cercetarea unei zone mult mai mari față de cea prevazută de lege (terenuri cu sau fără declivitate, de exemplu Calea Făgărașului), ca fiind necesară la întocmirea PUD-ului.
  4. La pagina 25 din Regulamentul propus, Primaria Brașov permite construirea unui volum de maxim 3.000 mc. Cât ar părea de mare acest volum, într-o zonificare gen L3a unde se permite P+4 construcție de 3.000 mc reprezintă o amprentă la sol de 200 mp, ceea ce face acesta zonificare neconstruibilă!

Acest volum nu este inclus în PUG sau în vreun PUZ și se dorește modificarea ilegală prin acest „regulament de construire în pantă”.

  1. Conform legislației în vigoare, Regulamentul conține reglementări care se pot cuprinde EXCLUSIV în planuri de urbanism, însă nu îmbracă forma legală a unei documentații de urbanism și nu urmează procedura legală de avizare și aprobare.

Din definiția dată de legiuitor procedurii de „adoptare” (în Anexa nr. 2 a Legii urbanismului), prin aplicarea principiului simetriei actelor juridice și a prevederilor legislației speciale în acest domeniu (e.g. art. 46 alin (16) din Legea nr. 350/2001), rezultă că revizuirea/ completarea reglementărilor din planurile de urbanism adoptate, în scopul „aducerii acestora în acord cerințele de dezvoltare durabilă socioeconomice şi de mediu”, se obține prin actualizarea/ înlocuirea respectivului plan de urbanism în condițiile legii, adică urmând procedura prealabilă de avizare (potrivit art. 56 și Anexei nr. 1 din Legea urbanismului) și pe cea de consultare și informare a populației (potrivit art. 57 din Legea urbanismului și Ordinul nr. 3701/2010).

Modificările indicatorilor urbanistici propuse pot fi realizate doar prin procedura specifică și nu printr-o hotărâre de Consiliu Local, fără nici o avizare a instituțiilor abilitate (Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării etc.).

Actul de reglementare afectat de vicii procedurale este, împreună cu actul său de aprobare, nul în întregime și inopozabil în justiție, sancțiuni ce rezultă și din prevederile legislative în vigoare (e.g. art. 65 alin (2)  și art. 49 alin (3) din Legea urbanismului).

Postacii de serviciu ai primarului nelegalist nu mai pot păcăli pe nimeni și se vor întâlni cu instanțele de judecată, pentru că legea nu este opțională nici pentru primar, nici pentru postacii săi!

Zgomotul de fond provocat de aceștia, precum și încercarea acoperirii unei ilegalități cu tot felul de argumente mincinoase este deja o tactică pe care toți brașovenii o cunosc și s-au săturat de ea.

Din păcate pentru întreaga comunitate brașoveană, mandatul domnului primar userist Coliban poate fi rezumat prin fraza ‘’mult zgomot pentru nimic.

Al doilea proiect, care vizează protecția pădurilor Brașovului, respins de PNL și PSD, din nou, este aria protejată de interes local Brassovia. Pentru acest proiect nu au fost discuții în cadrul ședinței.

Pe lângă acest proiect, pe ordinea suplimentară a mai fost introdus un proiect de hotărâre pentru atribuirea categoriei de pădure parc pentru o suprafață de 1.767, 50 ha. Acest proiect a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

În final, puteți vedea un video pus la dispoziție de către semnatarii scrisorii deschise către consilierii PNL și PSD, în care se pot vedea efectele dezvoltărilor imobiliare pe dealul Warte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.