Descentrat – Politicile corpului indisciplinat | Apel pentru artiști/e de sunet din Brașov, Cluj & Iași

Deschide-ți inima și sertarele. Descentrat – întâlniri indisciplinate se întoarce. Se extinde. Din august până în octombrie va trece peste văi și dealuri, mări și munți, șarpe cu trei capete: Brașov – Cluj-Napoca – Iași.

Dacă ești o/un creatoare/creator, o/un exploratoare/explorator atipic(ă) a spațiului sonor din Brașov, Cluj-Napoca sau Iași – și îți dorești să fii (a)parte în programul nostru de sunet și muzică, trimite-ne o înregistrare audio sau un link cu sunetele tale până pe 10 iulie, completând FORMULARUL.

Evenimentele se desfășoară în colaborare cu partenerii noștri: Brașov – Visssual, Cluj-Napoca – Reactor de creație și experimente, Iași – Tranzit.ro. Tema comună a întâlnirilor: „Politicile corpului indisciplinat” va fi explorată în fiecare eveniment în câte trei secvențe:
♯dans/ perfomance/ corp;
♯sunet/ muzică;
♯discurs/ teorie:
—oportunități de a aduce împreună mai multe zone de manifestare și o dorință de a privi corpul prin lentilele mai multor practici distincte.

Artista/ul de sunet ales va lucra cu performera/ul din orașul său (Oana Mureșan – Cluj/ Anamaria Guguian – Brașov/ Juan Cruz Luque – Iași) pentru a stabili împreună structura muzicală a evenimentului. Un demers pluri-indisciplinar și neobișnuit, așa cum v-am obișnuit.

All genders are welcome! Deadline vineri 10 iulie. Contribuția va fi remunerată.

Politicile corpului indisciplinat | În ciuda disciplinării sale istorice, corpul are propria sa libertate de mișcare și este inteligent de rebel. Ce este corpul exclus, indisciplinat, care nu se lasă nicicum reglementat? Cum îl privim și cum ne angajăm să vorbim despre corp? Și cum ne mișcăm într-un corp asupra căruia secole de normare vor încă să-și impună cuvântul? Cum ne raportăm la corpurile care transgresează frontierele culturale, sociale, sexuale și/sau politice? Când corpurile noastre modelează întrebările pe care ni le punem, care sunt întrebările corpului indisciplinat? Corpurile sunt site-uri pe care se construiesc diferențele sociale, sunt hărți ale unor false dihotomii și ierarhii binare; separări ce ilustrează că frontierele publice / private sunt foarte instabile. Până unde merge gradul de control individual (dar social?) al corpului? Deschidem viziuni noi.

Paul Dunca/Paula Dunker, Maria Mora, Cristian Nanculescu în colaborare cu Lavinia Ionescu şi invitații lor propun o serie de întâlniri indisciplinate într-un cadru de reflecție și acțiune. Descentrat deschide dialogul cu mai multe voci și spații, locale care provin sau nu din mediul artistic, fără să stabilizeze aria de interes într-o anumită zonă ideatică sau estetică. Inițiat în 2018 alături de Farid Fairuz și realizat în primele două sezoane cu sprijinul Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

Descentrat – Politicile corpului indisciplinat este un proiect Asociației ADO – Artă pentru Drepturile Omului co-finanțat de AFCN, Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Oana Mureșan este coregrafă și dansatoare. Trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. A semnat coregrafia la spectacole de dans cum sunt „Mulțumesc”, „Heterocromia”, „Body and space”, ,„Bolero”, „Just being“ și teatru „În(cerc)”, „Totul e bine când se termină” care au fost prezentate pe scene naționale și internaționale.
În 2018, în cadrul Festivalului de Teatru de la Constanța, a câștigat premiul pentru cel mai bun coregraf cu spectacolul „Heterocromia”. În prezent ține cu regularitate cursuri de dans contemporan pentru copii și adulți.

Anamaria Guguian este fondatoarea proiectului I Dance You și susține oamenii în procese de cunoaștere de sine prin intermediul dansului și al mișcării terapeutice. În cadrul programelor pe care le propune, crează spații de exprimare autentică, emoțională și profundă. În prezent, coordonează o comunitate locală de dansatori în continuă expansiune care își propune să promoveze dansul ca o cale de autocunoaștere și (re)conectare, o cale deschisă pentru toată lumea indiferent de vârstă, sex, cultură sau abilități. Este consilier pentru dezvoltare personală, performer și facilitator de ateliere de mișcare creativă pentru copii.

Sursa foto: Descentrat

Leave a Reply

Your email address will not be published.